Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех Как да повишим креативността си - част 1

Как да повишим креативността си - част 1

Как да повишим креативността си - част 1 - изображение
Според когнитивния психолог Робърт Дж. Стърнбърг креативността може да бъде широко дефинирана като "… процес на създаване на нещо, което е едновременно оригинално и полезно". Тя се отнася до намирането на нови начини за решаване на проблеми и подход към определени ситуации.

Способността за творческо мислене не е умение, което се ограничава до художници, музиканти или писатели; креативността е полезнa за хората от всички сфери на живота. Ако някога сте искали да засилите това свое умение, то тези съвети могат да ви помогнат.

Посветете се в развитието на креативността си

Първата стъпка е напълно да се посветите на развиването на творческите си способности. Не отлагайте усилията си. Задайте цели, наберете помощ от другите и отделяйте време всеки ден, за да развиете уменията си.

Станете експерт

Един от най-добрите начини за развиване на креативността е да станете експерт в тази област. Чрез богатото разбиране на темата ще можете по-добре да мислите за нови или новаторски решения на проблемите.

Награждавайте любопитството си

Едно често срещано препятствие за развитието на креативността е усещането, че любопитството е глезотия. Вместо да се укорявате, възнаградете се, когато сте любопитни за нещо. Дайте си възможност да изследвате нови теми.

Наградата е важна, но също толкова важно е да развиете вътрешната си мотивация. Понякога истинската награда на креативността е самият процес, а не продуктът.

Бъдете готови да поемате рискове

Когато става въпрос за изграждане на творчески умения, трябва да сте готови да поемате рискове, за да усъвършенствате способностите си. Въпреки че усилията не могат гарантирано да водят до успех всеки път, то те все пак ще увеличат творческите ви таланти и ще доведат до изграждането на умения, които ще ви служат добре в бъдеще.

Изградете увереността си

Неувереността в способностите ви може да потисне креативността, поради което е важно да изградите самоувереност. Отбележете напредъка си, похвалете усилията си и винаги търсете начини да възнаградите творчеството си.

Отделяйте време за творчество

Няма да можете да развиете творческите си таланти, ако не им посвещавате време. Планирайте и отделяйте време всяка седмица, за да се съсредоточите върху някакъв тип творчески проект.

Преодоляване на отрицателните нагласи, които блокират творчеството

Според проучване от 2006 г., публикувано в Сборника на Националната академия на науките, позитивното настроение може да увеличи способността ви да мислите творчески. Според д-р Адам Андерсън, старши автор на изследването, "Ако правите нещо, което изисква креативност, то препоръчително е да бъдете в добро настроение". Фокусирайте се върху елиминирането на негативните мисли или самокритиката, които вредят на способността ви да развивате силни творчески умения.

Борбата със страха от неуспех

Страхът, че може да допуснете грешка или да се провалите в усилията си може да парализира вашия напредък. Винаги, когато усетите, че таите такива чувства, си напомняйте, че грешките са просто част от процеса. Понякога може да се препънете по пътя към творчеството, но в крайна сметка ще постигнете целите си.

Брейнстормингът или мозъчната атака може да вдъхнови нови идеи

Мозъчната атака е често срещана техника, както в академичните, така и в професионалните среди, но може да бъде също мощен инструмент за развиване на вашата креативност и творчество. Спрете самокритиката си, а след това започнете да пишете свързани идеи и възможни решения. Целта е да се генерират колкото се може повече идеи в относително кратък период от време. След това се съсредоточете върху изясняването и усъвършенстването им, за да стигнете до възможно най-добрия избор.

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: verywellmind.com

Снимка: iab.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиПсихологияЛюбопитноРецептиЗдравни съвети