Начало Психология Социална психология Аз 7 причини да си осигурявате 10-минутно усамотение всеки ден

7 причини да си осигурявате 10-минутно усамотение всеки ден

7 причини да си осигурявате 10-минутно усамотение всеки ден - изображение

Терапевтите често предлагат на своите клиенти ежедневно да отделят поне 10 минути, в които да остават насаме със себе си. Но за съжаление повечето от тях се противопоставят на тази препоръка с извинението, че са прекалено заети.

Краткото усамотение в препълнената програма обаче не е загуба на време. Всъщност, колкото по-заети сте, толкова по-голяма нужда имате от усамотение. Многобройни проучвания описват ползите от него. Вижте няколко причини, подкрепени от науката, които ще ви убедят колко полезно е да прекарвате повече време сами:

Усамотението увеличава съпричастността

Когато прекарвате време с определен кръг приятели или с колегите си, развивате манталитет "ние срещу тях". Само времето, което прекарвате насаме със себе си, ще ви помогне да развиете повече състрадание към хората, които не са в най-близкия ви кръг.

Усамотението увеличава производителността

Въпреки че в много офиси се прилага практиката „всички в една стая“, за да е по-лесна комуникацията, изследвания показват, че това всъщност убива продуктивността. Хората се представят по-добре, когато разполагат с малко повече лично пространство.

Усамотението ни прави по-креативни

Има причина, поради която много писатели и художници се стремят към повече усамотение. Да бъдеш сам с мислите си дава на мозъка възможност да се рее свободно, а това подпомага креативността.

Усамотението ни прави по-силни психически

самота, креативност

Ние сме социални същества и за нас е важно да имаме силни връзки с други хора. Но самотата е от съществено значение за изграждането на умствена сила. Проучванията показват, че в моменти на усамотение, ние имаме възможността не само да обмисляме случващото се в живота ни, но и да изпитаме по-голямо удовлетворение от постиженията си. Хората, които често се усамотяват, по-рядко изпитват депресия и са по-устойчиви в стресови ситуации.

Усамотението влияе добре на детското поведение

Изследванията показват, че децата, които остават насаме със себе си, са много по-спокойни и по-умели в комуникацията с други деца.

Усамотението дава възможност да планирате живота си

Повечето хора прекарват много време в планиране на сватби и ваканции, но никога не планират как да се възползват максимално от живота. Създайте си този навик и ще се уверите, че скоро ще сте много по-наясно с целите и мечтите си, както и с промените, които искате да направите в живота си.

Усамотението ще ви помогне да се опознаете

Усамотението помага да се почувстваме по-удобно в собствената си кожа. Когато сме сами, можем да направим избора си без външни влияния. Това, от своя страна, помага да развием по-добра представа за своята същност.

Отделяйте време да бъдете сами

Отделяйте няколко минути всеки ден, за да сте сами с мислите си – само 10 минути на ден може да са от голяма полза. Усамотението ни помага да израснем и да се превърнем в най-добрата версия на самите себе си.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: Psychology Today
Снимки: hopestreamradio.com, theodysseyonline.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияСнимкиЛюбопитноРецептиЗдравни съветиНовиниСоциални грижиСпорт