Начало Психология Социална психология Групова динамика Успешно лидерство: отключете креативността на екипа си

Успешно лидерство: отключете креативността на екипа си

Успешно лидерство: отключете креативността на екипа си - изображение

Ребека Шамбауг (Rebecca Shambaugh) – експерт в сферата на лидерството, никога не пропуска възможността да научи повече за това, което лидерите смятат за ключово за успеха на хората и организациите в днешната динамична бизнес среда. С течение на времето и работата с редица различни екипи Ребека Шамбауг осъзнава, че креативността и иновативността са двата основни фактора за прогрес – не само за компаниите, а и за лидерите и техните служители. Тя не е единствената, което мисли така. Според Бялата книга от 2016 г. на компанията 10 Eighty креативността е най-важното качество за успешното лидерство.

Според Ребека Шамбауг лидерите и началниците не могат да продължават да разчитат на едни и същи идеи, които са им донесли успех преди. Също така не е продуктивно да се сформират екипи, чиито служители са съгласни с всяко едно мнение на висшестоящите. Комплицираността на пазара в момента изисква от компаниите да намират иновативни решения, като понякога дори са необходими методи за действие, които оспорват статуквото.

От лидерите се очаква да включат не само най-талантливите членове в екипа си, а и да осигурят среда за служителите си, в която те свободно да генерират и изразят своите иновативни идеи. По този начин хората в компанията ще получат така необходимите вдъхновение и мотивация, за да развият начина си на мислене и да отключат потенциала си за креативност. Как точно обаче се предполага лидерите да насърчат своите служители, за да направят своята визия реалност? Представяме ви няколко стратегии, предложени от Ребека Шамбауг, за поощряване на новаторството и инициативата, в който и да е екип.

Избягвайте да бъдете ограничавани от самия процес. Иновацията не се задвижва от процесите или системите – тя е продукт на таланта на хората. Ако креативността на екипа е блокирана, то тогава най-вероятно членовете на работната ви група ще разчитат прекалено много на систематичното следване на правилата. Подобна нагласа обаче пречи на свободното споделяне на идеи, тъй като повечето служители мислят, че лидерите им не са достатъчно гъвкави спрямо нестандартните хрумвания, които са в противовес на вече приетите норми в офиса. Ако смятате, че това е и случаят с вашия екип, то тогава се постарайте да премахнете ограниченията, породени от някои определени процесуални структури по време на ежедневните заседания, за да може служителите да се чувстват по-свободни да изразяват своето мнение.

Осигурете психологическа сигурност. Ребека Шамбауг споделя, че екипите, които са насърчавани да развиват своята креативност, са целенасочени, съсредоточени и вдъхновени да постигат велики неща, винаги намирайки нови и иновативни начини да подобрят живота на своите клиенти. За да стимулират експериментирането и поощрят служителите си да изпробват различни и оригинални подходи, успешните лидери се стараят да създадат среда, основаваща се на психологическа сигурност. Успешните висшестоящи не просто влизат в стаята и изискват от другите открито да споделят своето нестандартно мислене, а са тези, които първи го демонстрират пред останалите.

За да отключат креативността, лидерите трябва също така да насърчават здравословния конфликт и диалог. Вместо да се опитват да контролират всяко едно действие на служителите си, е препоръчително да позволят на екипите си да поемат рискове.

Открийте прикритите иноватори. Всеки един служител притежава потенциала да покаже креативност и оригиналност. Задължителни компоненти за това са вярата в собствените възможности и решителността. Когато някой член на екипа вярва в напълно обратното – че не е изначално креативен – той започва да бъде ограничаван от негативната представа за самия себе си.

Едно от задълженията на лидерите е да използват емоционалната си интелигентност, за да определят дали някой член на екипа им несъзнателно подкопава сам себе си, като не развива напълно своите таланти и потенциал. От висшестоящите се очаква да помогнат на служителите си да осъзнаят, колко важен е техният принос за успеха на компанията.

Поощрете нагласа за развитие (подправена с пълноосъзнатост). Терминът нагласа за развитие е въведен за първи път от д-р Карол Дуек и се отнася за начина, по който човек възприема собствените си възможности, свързани с интелигентността и ученето. Индивидите с нагласа за развитие поддържат схващането, че могат да подобрят своите умения и знание, като инвестират стабилно количество усилия и време. Те приемат пречките като част от процеса, а не като провал – предизвикателствата са просто възможност за израстване и натрупване на познания посредством постепенно усъвършенстване.

Накратко, приемането на нагласа за развитие помага на членовете на екипа да преодолеят страха от провал и да се осмелява да пробват нови и непознати неща. Същевременно те спират да се прекланят пред перфекционизма и започват да си поставят реалистични цели. Успешното лидерство е това, което помага на хората да погледнат отвъд нормата, да преодолеят стереотипите си и да насочат вниманието си към нови и непознати хоризонти.

Според проучване от 2012 г. с автори (Colzato, L. S., Ozturk, A., & Hommel, B.), публикувано в научния журнал Frontiers in Psychology, медитацията събужда креативните импулси по редица начини. Позитивните ефекти варират от подобряване на работната памет, повишаване на когнитивна гъвкавост до култивиране на умението за генериране на нови идеи. Пълноосъзнатостта, която е страничен ефект от медитацията, може да бъде постигната чрез нещо лесно и просто като кратка разходка в обедната почивка, по време на която се опитате да се фокусирате върху заобикалящата ви среда. Избягвайте да вършите няколко неща едновременно, като се постараете да премахнете всякакви причини за разсейване, например телефона ви или социалните мрежи. Също така може да пробвате да изпълнявате кратки дихателни упражнения по няколко пъти на ден, които да подобрят концентрацията ви.

Стимулирането на креативността и иновативността на екипа ви е необходимо, но сравнително трудно начинание. Като лидер, от вас се очаква да приложите предложените по-горе (или други успешни) стратегии по подходящ и адекватен начин спрямо нуждите и желанията на вашите служители.

Редактор: Нора Маркова
Източник: hbr.org
Снимки: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияСоциални грижиСнимкиЛюбопитноНовиниРецептиЗдравни съвети