Начало Психология Позитивна психология Връзки и взаимоотношения Как да разпознаем нарцисиста – съветите на жена, преживяла тежък брак

Как да разпознаем нарцисиста – съветите на жена, преживяла тежък брак

Как да разпознаем нарцисиста – съветите на жена, преживяла тежък брак  - изображение

Ако сте във връзка с нарцисист или с човек, когото подозирате в социопатия, може да е трудно да формулирате какво точно ви тежи в отношенията ви с него. Може би се чувствате сами, може би сте с понижено самочувствие и самооценка или постоянно се страхувате да не си навлечете гнева на партньора си.

За хората, които не са запознати с различните разстройства на личността, случващото се в живота им може да бъде много объркващо. Те нямат обяснение защо са се подали на чара на нарцисиста, защо именно те са неговият/нейният избор, нито как е възможно човек, който ги обича, да се отнася с тях по този начин.

„Добрата новина е, че веднага щом започнете да говорите за проблемите с терапевт или в група за самопомощ, вие ще осъзнаете, че не е нормално някой да се отнася с вас по този начин”, уверява журналистът и основател на LoveFraud.com Дона Андерсън, която е преживяла тежък брак със социопат. През последните години сайтът й се превърна в предпочитано място за хора, преминали през подобни връзки.

В своя статия по темата Дона Андерсън обобщава съвети от психолози и дава ценни насоки как да разпознаваме и избягваме социопатите. Вижте ги:

Ще ви бомбардира с любов

В началото на познанството ви нарцисът ще ви бомбардира с любов. Може би ще ви каже, че сте много по-различни от всички, с които е бил досега, че точно вие сте човекът, с когото Съдбата е решила да бъде. Може би ще ви прави скъпи подаръци и всякакви изненади, а вие все повече ще се убеждавате, че той е принцът или принцесата на живота ви. За съжаление обаче не е така. Според психотерапевта д-р Стивън Стосни това не е начинът, по който се развива една нормална връзка.

„Ако някой ви обещава вечна любов едва няколко седмици след запознанството ви, ако ви уверява, че вие сте неговата сродна душа и с тези признания ви кара да се чувствате неудобно, то по всяка вероятност тази негова привързаност не идва от добро място”, предупреждава д-р Стосни.

Ще ви преследва

Нарцисите имат нужда от човек, който може да им даде много, но в същото време е лесен за манипулация.

„Те изключително внимателно подбират човека, когото ще могат да омаят и пленят в своя капан”, казва терапевтът Силвия Хорват и допълва, че мишените на нарцисите са предимно хора с ниско самочувствие, които обаче се отличават със своята грижовност и всеотдайност, както и с отношение към семейството и приятелите. Ако отговаряте на това описание, то вие ще обърнете внимание предимно на добрите страни на нарциса и ще пренебрегнете лошите. Не е изключено известно време да ви наблюдава – в социалните мрежи например, преди да направи стъпка към вас.

Ще провокира съжалението ви

„Ако се уловите, че изпитвате постоянно съжаление към някой, който редовно ви обижда и наранява, но в същото време по всякакъв начин се опитва да спечели съчувствието ви и да ви убеди колко много страда, то вие по всяка вероятност си имате работа с нарцис”, пише д-р Марта Стаут в своята книга „The Sociopath Next Door”. Тя допълва още, че когато се опитва да ви спечели, нарцисът често изтъква колко лошо са се държали с него в миналото. Разбира се, не е задължително това е да е трик, с който цели по-бързо да стигне до сърцето ви. Просто е добре да знаете, че той ще използва всякакви начини да провокира емпатията ви. Също така е наясно, че колкото повече лична информация споделя с вас, толкова по-близък ще го почувствате.

„Убедена съм, ако Дяволът съществуваше, той би поискал от нас да изпитваме огромно съжаление към него“, пише още Стаут.

Ще прилага класически трик, за да ви задържи в примката си

В единия момент ви прави комплимент, а в следващия – е груб и нападателен – според психолозите това поведение е класически стил, чрез който нарцисистите държат здраво в примката си своите „жертви“.

Ето какво казва по този повод терапевтът Джон Тейлър:

„Когато имат публика – пред приятели, роднини - нарцистичните партньори могат да бъдат очарователни и неустоими, но когато са насаме с вас, да се превръщат в истински чудовища“, предупреждава Тейлър, допълвайки, че с времето нарцисът започва да цени партньора си все по-малко и все по-често да го обижда, наранява и обвинява…

Ще ви захвърли като непотребна вещ

Може би някога сте вярвали, че за своя партньор вие сте били най-ценният човек на планетата. Уви, веднага, щом изпълните мисията си в живота му, ще ви захвърли като най-непотребната вещ. Обикновено това става, когато е успял да получи цялата ви любов, уважение и пари, които сте били способни да му дадете, и вече е време да потърси нов източник, който да задоволява нуждите му.

Ще направи опит да се върне в живота ви

Независимо дали вие сте успели да избягате от нарциса, или той ви е отхвърлил, е много вероятно да се опита да се завърне в живота ви. Бъдете бдителни и направете всичко възможно да затворите всички пътища, по които може да достигне до вас.

Една от причините да поиска да се върне при вас е имиджът, който е от изключително голямо значение за него. Той не иска светът да узнае, че е бил изоставен, всъщност това е един от най-големите му страхове. Затова ще се опита по всякакъв начин да се върне в живота ви.

Не се поддавайте на това, защото тази история отново няма да е с щастлив край за вас, напротив, много вероятно е този път тя да завърши по много по-лош начин – за вас“, предупреждава терапевтът Джон Тейлър.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: businessinsider.com
Снимка: iflscience.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлЛюбопитно