Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми Грандоманията може да е симптом на психично разстройство

Грандоманията може да е симптом на психично разстройство

Грандоманията може да е симптом на психично разстройство - изображение

"Гранд" от френската дума за „голям“, определяне за това, което всъщност се случва в състоянието. А то се изразява в убеждение и постоянни опити за заявление, че срещу ви седи „голямата риба“, докато всички наоколо са просто попови лъжички.

Ако страдате от грандомания следното ви звучи познато:

- Чувствате се по-добър от останалите, независимо от обстоятелствата, доказващи друго;
- Смятате, че сте специални и че само няколко души ви разбират;
- Имате усещането, че никой няма общо с вас.

Грандоманията най-често е частичка от нарцистичното личностово разстройство, но може да се окаже придружител на биполярното личностово разстройство и пристрастяванията. Като всъщност може да е първият алармиращ сигнал, видян от околните, преди да се развихрят другите последствия от психичния дисбаланс.

Нарцистично разстройство

Грандомания и нарцистично личностово разстройство

Нарцистичното разстройство на личността всъщност ви прави себелюбиви, егоистични, напълно неспособни на емпатия, манипулативни и изключително дезадаптивни.

Грандоманията може да се изяви като:
• Силно преувеличаване на собствените си постижения и таланти;
• Критика и подкопаване на мечтите и талантите на другите;
• Непрекъснато заяждане;
• Вяра, че нямате нужда от други хора и сте много по добри от тях;
• Визия за себе си като за способен на всичко;
• Избиране презентационни действия и постоянна самореклама;
• Неспособност да се видите слаби и уязвими;
• Живот с егоистични мисли и действия;
• Неспособност да се разпознаят точно реакциите на околните, относно поведението ви;
• Бърза поява на гневни реакции;
• Неспособност да се осъзнае, че мислите и мечтите ви са нереалистични;

Биполярно разстройство

Грандомания и биполярно личностово разстройство

Грандоманията обикновено присъства при страдащите от биполярно разстройство само, когато човек е в маниен епизод. Ако сте в подобна ситуация, ще страдате по-рядко от грандоманията, отколкото нарцисистите. Но манийния епизод ще направи граднодманията много по-очевидна.

По време на биполярна маниакална фаза, грандоманията се проявява в:
- Говорене за наистина нереалистични неща, които правите (или ще направите);
- Напълно преувеличаване на своите таланти и способности;
- Съставяне на истории за настоящите обстоятелства, които изгледат „реални“ само на вас.

Начинът, по които се изразява грандоманията зависи от нивото на манийния етап. Може да е груба, хвалебствена, напълно разочароваща за околните. Или да сътворите нещо наистина вълнуващо и убедително, което да накара хората да вярват, че всичко е възможно.

Понякога е изключително трудно човек с биполярно разстройство да излезе от маниакална фаза, само за да се справи с последствията от грандоманията си.
Те могат да са ужасното впечатление, което са направили на околните, неразумните финансови решения, обещанията, невъзможни за изпълнение или дори интимните заявления, които са наранили близките им.

Наркомания и алкохолизъм

Грандомания и зависимости

Пристрастяването е сериозен психически проблем, който (както и нарцистичното разстройство) е свързан пряко с ниското самочувствие.
Всъщност трябва да се спомене, че страдащите от нарцистично личностово разстройство често имат проблеми с наркотиците и алкохола. Най-често осъзнават тяхното съществуване, едва когато започнат да третират нарцистичното си разстройство - по време на терапията.
Но грандоманията не е свързана просто с пристрастяването. Тя всъщност заема ролята на защитен механизъм. Такъв, който се използва, за да се скрие страхът и страданието, когато приетите вещества започнат да съсипват всички области в живота на зависимия и го оставят с усещане за нищожност и безполезност.

Грандоманията при зависимост може да бъде под тези форми:

• Вяра, че светът ви е длъжен;
• Чувство за непобедимост, позициониране над закона, правилата и зависимостта;
• Усещане, че нямате нищо общо с другите зависими;
• Визия за себе си, като че сте „по-добре“ от другите зависими;
• Търсене на внимание и похвали;
• Поддържане на идеята, че сте твърде специални, за да имате „обикновени“ проблеми;
• Нежелание да се търси помощ, тъй като никой няма да ви разбере.

Как се прекратява подобно състояние

Фройд е видял грандоманията като желание на човека да се върне към инфантилното „всемогъщество“, където цялото поведение е прието и нуждите са задоволени. С други думи Фройд мисли, че ние сме родени грандомани, а в последствие това наше поведение е било „опитомено“.
Алис Милър (популярна психоаналитичка от украински произход) вижда граднодманията по много по-чувствителен начин. Като усещане, възникнало в детството на дете, което не е имало позволение да развива чувството за себе си – например емоционално неглижиране, очакване да „бъде добро“, тихо или задължително приятно.
От гледна точка на Милър такива хора се нуждаят от възхищение до степен, в която усещат, че не могат да живеят без него, защото се е превърнало в заместител на уважението, разбирането и сериозното приемане, пропуснати в детството.

Според нея „Зад грандоманията (при децата) постоянно се крие депресия, а зад депресивното настроение често се крие несъзнателно (или съзнателно, но необособено) усещане за трагична история.“

Същото ли е грандоманията като грандоманските заблуди

Всъщност не. Грандоманията не е същото, като манията за величие. Заблудите често включват идея за свръхестественост, фантастично убеждение за богатство, популярност и магичност. Например може да се окаже, че някоя сутрин се събуждате с убеждението, че сте (мъртвият) Майкъл Джексън.
Понякога двете състояния са свързани. При биполярно разстройство грандоманията може да прерасне в грандоманиини заблуди.
Всичко това е сериозно психично състояние, което не трябва да се пренебрегва. При забелязване на симптоматика е разумно да се обърнете към специалист, за да не се задълбочи проблемът.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: harleytherapy.co.uk
Снимки: traininguri.ro; iamhandpicked.com; mundoejecutivo.com.mx; eharmony.com.au

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияХранене при...АнкетиЗдравни съветиНовиниЛеченияНормативни актовеОрганизацииЛюбопитноАлт. медицинаЗдравни проблемиСоциални грижиБотаникаЛайфстайлИсторияНаправления в медицинатаПатологияСпециалистиФизиологияСнимкиТестовеВидео