Начало Психология Позитивна психология Наръчник на успешния родител Как да се справим с упоритите деца, които не приемат "Не" за отговор

Как да се справим с упоритите деца, които не приемат "Не" за отговор

Как да се справим с упоритите деца, които не приемат "Не" за отговор - изображение

Децата никога не спират да ни изпитват. Те винаги се опитват да променят границите, които сме им поставили. Не приемат "не" за отговор, защото винаги искат повече от всичко, независимо какво е то или харесват изобщо. За тях нарушаването на правилата и изпробването ни като родители е вълнуващо предизвикателство.

Една от най-стресиращите задължения за родителите е борбата за налагане на ограничения, правила и дисциплина. Най-лошото е, че колкото повече казвате "не" на децата си, те толкова по-настоятелно се опитват да получат това, което искат, за да проверят дали ще се предадете.

Защо го правят?

Децата се държат така, защото трябва да експериментират, да изследват нови пътища и да открият какво ще им помогне да получат това, което искат. Всъщност, обективно погледнато, дори трябва да сме щастливи, когато се държат така, защото това поведение показва, че те няма да се занимават с неща, които не харесват, или смятат за неправилни. Разбира се, те не са достатъчно големи и информирани, за да знаят какво е правилно, но поне показват характер и решителност вместо подчинение.

Това поведение обаче също така е начин да отговорят на слабостта на родителите си. Ако са открили несъответствие в правилата или разминаване на становищата на двамата родители, те ще се опитат да се възползват от това. Точно както адвокатите правят в съда, но използват собствената си интуиция.

Ключът към правилното поставяне на нещата е последователността, или с други думи, да правите това, което казвате, че ще направите, без да се колебаете. По този начин те ще сведат тестовете си до минимум, след като научат, че правилата, които са били установени устно, ще бъдат приложени.

Децата с непоследователни родители са склонни да продължават да тестват своите граници, надявайки се да ги съборят. Ако свикнат, че понякога могат да заобикалят правилата и всъщност е по-скоро случайност тяхното спазване, те ще настояват винаги, когато искат да получат нещо, ще настояват, докато родителите се предадат и правилото отпадне.

Представете си плъх, който трябва да натисне бутон, за да получи храна. Ако лостът освобождава храна в точни часове, плъхът ще знае точно кога ще получи храна, а в останалите часове просто няма да натиска лоста и да очаква, че ще получи нещо за ядене.

Но ако храната идва в променливи часове и непредсказуеми интервали, плъхът няма да знае дали да очаква храна, когато натисне бутона, така че ще продължи да натиска, надявайки се да му бъде пусната храна.

По подобен начин се случват нещата при децата и спазването на поставените им ограничения. Когато родителите реагират непоследователно и непредсказуемо в една и съща ситуация, детето ще бъде мотивирано да продължи да се опитва да получи това, което иска, докато в крайна сметка постигне успех.

Ако родителите продължат да реагират непоследователно и непредсказуемо, ако поставените граници продължат да бъдат просто препятствия, които лесно могат да бъдат преодолени с повече упоритост, то всички бъдещи борби ще бъдат печелени от детето. 

Справяне с упоритите деца и преодоляване на непоследователното поведение

Непоследователността при родителите се дължи на няколко причини. Една от тях е, че те не осъзнават колко непостоянно е поведението им. Например, ако днес на детето не е позволено да рови в телефона си, докато вечеря, това правило трябва да има същата тежест и утре. Компромис от страна на родителя би довело до бъдещо заобикаляне на правилото.

Друга причина за непоследователността на родителите е желанието да запазят комфорта и спокойствието си. В този си стремеж те променят последиците от правилата, а често и самите правила, в зависимост от собствените си интереси. Те дават втори, трети шанс и в крайна сметка веднага вземат този модел и го използват в своя полза, като нерядко дори изправят двамата родители един срещу друг, което създава неустойчива ситуация.

Непоследователността може да се дължи и на липсата на контрол - например в случаите, в които единият родител работи до късно, а другият – не следи за спазването на правилата.

Ако искате детето ви да се научи да приема "Не" за отговор, трябва да установите ясни правила, да се уверите, че всеки ги познава, и да дефинирате последствията, които трябва винаги да бъдат еднакви и и винаги да бъдат прилагани.

Редактор: Ина Фенерова
Източник: exploringyourmind.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиПсихологияЛайфстайлЛюбопитноСнимкиОрганизацииИнтервютаОбразованиеСоциални грижиНовиниНормативни актовеРецептиХранене при...СпортАлт. медицинаАнкетиТестовеИсторияЗаведенияСпециалистиКлинични пътекиИзследванияЛеченияБотаника