Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми Синдром на празното гнездо: Същност и симптоми – част 1

Синдром на празното гнездо: Същност и симптоми – част 1

Синдром на празното гнездо: Същност и симптоми – част 1 - изображение

Последните изследвания показват, че качеството на връзката родител-дете може да има важни последствия както за детето, така и за родителите, когато настъпи моментът то да напусне семейното гнездо.

Според семейните консултанти при добри и пълноценни взаимоотношения с децата, родителите преживяват много по-леко промяната, докато враждебността и конфликтите правят прехода особено труден, а отношенията – заредени с негативизъм и липса на подкрепа, която е толкова нужна на младите хора в началото на самостоятелния им живот.

От друга страна чувството за вина и мисълта, че не са направили достатъчно, за да постигнат хармония и разбирателство с децата си, усложняват състоянието на родителите. Предизвикателствата на старостта, празния дом и чувството за безсмислие и изолация повишават риска от така наречения Синдром на празното гнездо.

Състоянието включва набор от симптоми, включително самота, скръб и загуба на цел, които обикновено се проявяват преди или непосредствено след като децата им напуснат дома си, за да поемат по своя собствен път. Въпреки че този синдром не е признат за психично състояние, изискващо внимание и терапия, е вече добре проучено явление, което може да доведе до психични проблеми като депресия и тревожност.

Причини и симптоми

Много родители прекарват 18, а често и повече години, в пълно посвещаване на благосъстоянието на своите деца, а когато пораснат и вече нямат нужда от постоянни грижи и напътствия, някои родители могат да се почувстват непотребни, изгубени и изключително самотни.

Проблемите, липсата на близост с партньора или неговата физическа липса – в случаите на развод или смърт, увеличават риска от развитието на Синдрома на празното гнездо. По-често той засяга жените, тъй като в повечето случаи те обикновено са по-ангажирани с отглеждането и възпитанието на децата.

Родителите, чиито деца напускат дома си, могат да изпитат:

- самота, изолация;

- тревожност или паника;

- силна скръб;

- загуба на интерес към любими дейности и хобита.

- усещане за безсмислие.

Нека разгледаме по-подробно някои от най-честите симптоми на Синдрома на празното гнездо:

Загуба на цел

Ако досега дните ви са били изпълнени с футбол, уроци по пиано, родителски срещи, домашни, рождени дни, спорове, шумни семейни вечери, промяната може да ви шокира и обърка до степен, в която не знаете какво да правите със себе си. Необходимо ви е време, за да се приспособите към промяната, затова не бъдете твърде строги към себе си. Съвсем нормално е да усещате силно чувство на скръб, осъзнавайки, че една глава от живота ви – особено важна и ценна, е приключила.

Липса на контрол

В продължение на дълги години сте планирали и контролирали голяма част от живота на децата си, но това вече е в миналото. Оттук нататък ще знаете все по-малко за това какво прави детето ви. Вече няма нужда да питате дали си е научило уроците, дали не пропуска нещо в програмата си, вече дори не знаете какъв е ежедневния му график.

Не се поддавайте на изкушението да му звъните постоянно или още по-лошо, да се преместите, за да сте по-близо до него, така ще влошите отношенията си. Може да изпитвате чувство за вина и желание да бъдете край него, за да му помагате, но е добре да си дадете сметка и за неговите желания, както и да му гласувате по-голямо доверие. Вместо да се опитвате да си възвърнете контрола, се съсредоточете върху справянето с дискомфорта си по здравословен начин.

С времето ще става по-лесно и постепенно ще свикнете с това, че детето ви е самостоятелно и има свой собствен живот, а вие самите ще създадете нов ритъм на своя собствен.

Към втора част >>>

По статията работи: Ина Фенерова
Източници: goodtherapy.org, psychologytoday.com, verywellfamily.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияНовиниСоциални грижиЛюбопитноСнимкиОрганизацииЗдравни съветиТестовеИнтервютаВидеоРецептиИсторияСпециалистиАлт. медицинаАнкетиХранене при...СпортНормативни актовеОбразованиеЗаведенияИзследванияКлинични пътекиЛеченияБотаника