Начало Психология Позитивна психология Наръчник на успешния родител Как да успокоим разгневеното дете? Вижте един от най-ефективните методи

Как да успокоим разгневеното дете? Вижте един от най-ефективните методи

Как да успокоим разгневеното дете? Вижте един от най-ефективните методи - изображение

С децата никога не е скучно, понякога са кротки и нежни, друг път толкова вдъхновени от някоя нова игра, че въвличат дори нас в нея, а и не са редки моментите, в които дават воля на сълзите или силния си гняв, което често е огромно изпитание за търпението и спокойствието ни…

Но се оказва, че има метод, при това доста ефективен, който може да ни помогне бързо да се справим с детския гняв. Освен това методът работи почти във всякакви ситуации, уверяват психолози – когато се счупи любимата играчка, когато казваме: „Стига толкова бонбони” и т.н.

Спестете си мъмренето, пазете спокойствието си! Вместо и вие да се ядосате, попитайте детето си мило: „Хайде да ми кажеш според теб това голям проблем ли е, малък ли е или е среден проблем?”.

Ако става въпрос за ситуация, в която детето ви е много ядосано, заради това че някое приятелче не му позволява да си играе с играчките му, не чакайте нещата да излязат извън контрол. Попитайте веднага детето: Голям, малък или среден проблем е това?”, и когато детето отговори, просто му предложете заедно да помислите за решение. Може би да помоли детето да си играят заедно или пък да си играе с нещо друго? Възможностите са наистина много!

Детските психолози твърдят, че има три основни причини за успеха на този привидно простичък въпрос:

1. Поставяйки нещата така, ние всъщност уверяваме детето си, че уважаваме и приемаме чувствата му.

2. Този въпрос отвлича вниманието му и го провокира да премисли нещата.

3. С този въпрос родителите дават възможност на детето да се опита да разреши проблема си само (а заедно с това и увереност, че може да се справи).

Именно тези причини правят метода толкова ефективен. Благодарение на него ще си спестите не само нерви и време, но и ще спечелите доверието на детето си.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: Bright Side
Снимка: Omaga.ro

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиПсихологияЛайфстайлНовиниЛюбопитноВидеоСнимкиСпециалистиСоциални грижиСпортАнкетиТестовеРецептиИнтервютаИсторияХранене при...Алт. медицинаНормативни актовеОрганизацииОбразованиеЗаведенияИзследванияКлинични пътекиЛеченияБотаника