Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми 7 лесни техники за овладяване на гнева и раздразнението

7 лесни техники за овладяване на гнева и раздразнението

7 лесни техники за овладяване на гнева и раздразнението - изображение

Дори да сте най-спокойният и търпелив човек на света, рано или късно ще се сблъскате с някой, който ще успее да ви извади от кожата ви. Особено за толерантните хора избухването не е просто „изпускане на парата“, а напротив – възможно е да ви изнерви още повече и да се разгневите на себе си, затова че сте се подали на емоциите и не сте успели да запазите самообладание.

Предлагаме ви няколко техники, с които да държите раздразнението под контрол дори в изненадващи ситуации:

1. Когато нещо или някой предизвика във вас вълна от раздразнение или гняв, представете си, че наблюдавате конфликтната ситуация отстрани и че това се случва с някой друг. Концентрирайте се върху детайлите, това ще ви помогне да мислите рационално и да си върнете самообладанието.

2. Опитайте се да оцените степента на раздразнението по скалата от 1 до 10:

- От 1 до 3 – малко сте раздразнени, но в общи линии всичко е наред.

- От 4 до 7 – въпреки че сте ядосани, владеете ситуацията.

- 8, 9, 10 – ще избухнете всеки момент. Но какво ще последва? Нищо. Във времето, в което оценявате гнева си, напрежението ви ще намалее до поносими нива.

3. Когато се чувствате провокирани, бройте до 5, ако е нужно и до 10, преди да кажете нещо. Не позволявайте на раздразнението и гнева да заместят разумния ви отговор, тъй като след това ще се наложи да платите сметката за спонтанната си реакция, най-малкото, ще се наложи да се извините. Бройте бавно и дишайте дълбоко. Ако раздразнението ви не отшумява, продължавайте да броите.

4. Ако в гърдите ви бушува гняв, можете да успокоите състоянието си, като вдишвате и издишвате бавно 5 пъти и се концентрирате върху това действие.

5. В особено напрегнати ситуации си повтаряйте наум: “Аз съм спокоен и уверен, аз съм уравновесен и напълно осъзнавам какво се случва, всичко е наред, имам чудесен живот“.

6. За да преодолеете раздразнението и гнева, използвайте следния трик - преместете тежестта на тялото си върху левия крак, но без да го повдигате от пода. Бройте до 5, след което отново се отпуснете на десния си крак.

7. Набавете си „Камък на търпението“ и винаги го носете в джоба си. „Камъкът на търпението“ може да е всякакъв предмет, единственото условие е да е приятен на допир. Винаги, когато почувствате, че излизате от кожата си, хванете го в ръка и си припомнете, че за вас е важно да запазите самообладание.

Може да изпробвате всяка от тези техники и да изберете тази, която ви помага най-много в критични ситуации.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: Рsychology today
Снимка: Taringa!

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЗдравни съветиЛайфстайлНовиниЛюбопитноВидео