Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло Как да четем по-бързо и качествено

Как да четем по-бързо и качествено

Как да четем по-бързо и качествено - изображение

Колко четем всеки ден? Дори да не обичаме особено четенето, преглеждаме вестника, няколко статии във фейсбук, имейли, бележки от колеги и документация. Ако ни доставя удоволствие или учим, се захващаме с книга, доклад, списание и за един ден се оказва, че четем доста, дори да не си го налагаме.
В съвременното общество човекът възприема четенето като даденост след дванадесетата си година. Дори да не ни е любима дейност, се оказва, че ако можем да четем и разбираме учебници, сме развили доста ценно и важно умение.


Прави ли ни добри читатели?
Може би не. Като се има предвид колко е нужно четенето за доброто учебно, кариерно и духово развитие, може би трябва да го подобрим.
Това е комплексно и може да се състои в по-добро разбиране и приемане на повече информация за по-кратко време.


Как четем

Прекарваме голяма част от деня си в четене, но мислили ли сте за това как четете? Как очите влагат смисъл в линеарните знаци по страниците, събират ги заедно и накрая образуват изречение, което вие можете да разберете?
Когато се огледа внимателно, процедурата през, която минава умът, за да чете не е никак проста. Учените години наред се занимават с изследването на механизмите, използвани от ума, за да възприема написаното и дълго време са мислили, че докато четем и двете очи са фокусирани върху определена буква на една дума. Последните проучвания показват, че това не е вярно.
Сега те вярват, че всяко от очите изключва знака, видян от другото, като това води до едновременно виждане на два знака - благодарение на така нареченото бинокулярно зрение. След това мозъкът съединява тези образи заедно, за да формира дума. Това се случва почти мигновено, докато навлизаме в смисъла и обема на текста.


Предимства на скоростното четене

Повечето хора четат със скорост между 200 и 250 думи в минута. Това означава, че средностатистическата страница на книга ще отнеме 1-2 минути. Представете си как удвоявате скоростта до 500 думи в минута. За 50% от времето ще можете да възприемете същото количество информация. С това може да съкратите минутите за тази задача и да се заемете с други или да прочетете два пъти повече. Спестеното време ще намали усещането за стрес, защото дава такова за бързо справяне със задачите.


Един от най-добрите доводи за скоростното четене е, че дава възможност да разберете по-добре цялостната структура на аргумента, който четете. Това води до разбиране за „по-мащабната картина”, което може да бъде от голяма полза за вашата дейност и кариера.
Според проучванията всички хора имат навици за четене, като част от тях вредят на качеството и бързината.

Вокализация

Навикът да произнасяме всяка прочетена дума наум (както когато я пишем), докато я четем. Повечето хора правят това, без да съзнават, че ги забавя.
Когато го правим „чуваме” думата, която сме прочели в ума си. Това отнема повече време, защото е по-бавно, отколкото самото разбиране на смисъла й. Все пак разбираме думите по-бързо, отколкото ги изговаряме.
За да изключим гласа в главата си, първо трябва да признаем наличието му (така ли прочетохте статията до сега?). След това трябва да прекъсваме вокализирането, докато отвикнем от него.
Елиминирането на вокализацията (словесното изграждане на думите наум) може да увеличи скоростта на четенето с над 40%. Ако остане в списъка ви с навици дори да повишите скоростта си, ще успеете да го направите едва до скоростта на говорене 250-350 думи в минута. Единственият начин да преодолеете този праг е да се откажете от вокализацията.


Четене дума по дума

Не само, че е бавно да се чете дума по дума, но когато концентрацията пада върху определени думи, се размива цялостната представа за написаното. Хората, четящи всяка дума като отделна единица, разбират по-малко от тези, които четат по-бързо.
Помислете как действате, докато четете тази статия, дали очите ви възприемат думите една по една, или всъщност успявате да възприемете две, три или повече думи.
Практикувайки разширяването на броя възприемани думи, ще откриете, че държането на текста по-далеч от очите ви улеснява. Така разширявате полезрението, давате възможност на очите да се движат по-бързо, да възприемат по-голямо количество информация и мозъкът да я възприема по-ефективно. Колкото повече думи можете да възприемете (прочетете) заедно, толкова по-бързо ще четете.


Неефективно движение на очите

Бавните читатели са склонни да се фокусират върху всяка дума и да внимават особено много по всеки ред. Окото може да обхваща близо 4 сантиметра наведнъж, което за обикновена страница обхваща 4 или 5 думи. С неефективното движение е свързан фактът, че повечето читатели не използват периферното си зрение, за да видят думите до края на всеки ред.
За да се преодолее това фокусиране на погледа, просто трябва да отпуснем лицето си и да не „забиваме нос в текста”, така че да започнем да виждаме „блок от думи” (няколко думи една до друга), вместо отделната единица. Ако се справяме добре, очите ни ще преглеждат по-бързо и по-бързо с всяка следваща страница.
Когато се приближите към края на реда, нека периферното зрение поеме последния набор от думи. Така може да сканирате надолу и надолу по следващите редове.


Повторение (ненужно препрочитане на материал)

Понякога хората имат навика да се връщат към думите, които току що са прочели, или прескачат няколко изречения назад, за да се уверят, че четат на правилното място (въпреки, че не са прекъсвали четенето). Когато правим това, губим потока и структурата на текста, заедно с цялостното разбиране за темата.
Специалистите препоръчват да не си причиняваме подобни повторения. Да ограничаваме максимално препрочитането на материал, освен ако не е абсолютно необходимо. За да намалим броя преминавания на очите на горните редове, можем да използваме линия, докато четем. Същата работа върши молив, писалка и пръста ни. Очите ще следват върха на показалеца и ще избегнат прескачането. Скоростта, с която четем, използвайки този метод, до голяма степен зависи от скоростта на показалеца.


Лоша концентрация

Ако сте опитвали да четете, докато телевизорът е включен, знаете колко е трудно да се съсредоточите върху една дума, да не говорим за много изречения, свързани заедно. Четенето трябва да се прави в среда със сведени до минимум външни влияния.
За да подобрим концентрацията си, трябва да се откажем от извършването на няколко задачи едновременно, да премахнем отвличането на вниманието. Ако използваме четенето на блокове думи (възприемане на няколко думи едновременно), разсейването може да доведе до миг, в който осъзнаваме, че сме разбрали нещо грешно, едва няколко страници, след като сме го прочели, защото не сме били концентрирани само над текста. Нужно е да обърнем внимание на това, което се случва в нас, и да го контролираме. Ако умът ни е зает с щекотливи въпроси и проблеми, няма да успеем да се съсредоточим достатъчно, че да четем бързо и ефективно.


Линейно четене

Когато се учим да четем, го правим ред по ред. Учените са открили, че можем да възприемаме (с повече тренировки, разбира се) дори няколко реда едновременно.
Когато четем ред по ред, отделяме същото внимание на допълнителния материал, което и на основната/нужна ни информация (често се представят много повече данни, отколкото всъщност са ни необходими).
Това се преодолява като „сканираме” страницата за заглавия и опорни точки на текста, с удебелен шрифт. Няма правило, според което трябва да прочетем документа ред по ред. Преглеждането на основните части на документацията ни дава обща представа за нея и ни подготвя къде ще трябва да се спрем и прочетем по-обстойно.


Ключове за успех в четенето


Да знаем как да увеличим скоростта на четене е само първата стъпка. Трябва да се практикува, за да се усвои добре. Специалистите са събрали няколко съвета, които ще ни позволят да се възползваме от информацията, която вече имаме.


Практика

Трябва да използваме уменията си редовно. За се научим да четем ни е отнело няколко години, да повишим ефективността си при четене също ще отнеме време.


Степен на трудност

Разумно е да изберем лесен материал, с който да започнем да четем бързо, не е добра идея да използваме учебник или сложна литература. Препоръчва се приятна художествена литература, на която да можем да се насладим, докато практикуваме.


Стратегия

Ако се налага да вникваме дълбоко в текст, е разумно да преценим самостоятелно дали бързото четене е правилната стратегия в случая. Понякога емоционалното ни състояние или важността на материала не позволяват оптималност на бързото четене.


Помощни инструменти

Използвайте някакво устройство, за да подпомогнете скоростното възприемане на текста. Като движите показалеца по страницата или линията надолу по редовете, принуждавате очите ви да се движат.
Структурни различия
Опитвайте се да разберете структурата и стилистиката на текста, така ще може да се възползвате от начина, по който авторът строи текстовете си и сменя темата.

Скоростното четене е умение, което може да се усвои. То изисква премахване на вредните навици, които сме развили, докато сме се учили да четем. Да станем по-бързи читатели не е основното в него, най-важното е да сме ефективни читатели.
При редовно упражняване скоростта на четене може да нарасне с повече от 100%. Като това може да ви спести много време и да обогати опита ви.


По статията работи: Станислава Тонева
Източник: mindtools.com
Снимка: mt.sohu.com 

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЗдравни съветиАнкетиЛайфстайлЛюбопитно