Начало Психология Позитивна психология Терапевтични занимания и креативност Библиотерапията: Лечебната сила на книгите – част 2

Библиотерапията: Лечебната сила на книгите – част 2

Библиотерапията: Лечебната сила на книгите – част 2 - изображение
"Художествената проза и поезията са дози лекарство. Това, което лекува то, са раните, които реалността прави на въображението" - Джанет Уинтерсън

Четенето е един от най-добрите начини хората да култивират своите умове. Книгите ни насърчават, забавляват, а в някои случаи ни дават надежда, подслон и утеха. Някои хора дори казват, че книгите са спасението им в тежките житейски периоди. 

Няма никакво съмнение, че четенето помага за подобряване на емоционалното ни здраве. Четенето има множество предимства, дори и да не сме наясно с тях. Неговият положителен ефект се проявява при хора с емоционални проблеми, леки или умерени психични разстройства и дори физически проблеми.

Видове библиотерапия

Клинична библиотерапия: Нейната цел е пациентите да променят своето отношение и поведение. Книгите се използват за предоставяне на информация по конкретна тема. Те могат да помогнат на пациента да се съсредоточи върху конкретен аспект от своята реалност.

Библиотерапия за личностно развитие: Тук четенето има за цел хората да усвоят различни методи за самопомощ, които ще подобрят самочувствието и самооценката, самоувереността, поддържането на пълноценни социални контакти.

Как се отразява библиотерапията на мозъчната дейност и психичното здраве?

Често чуваме да определят интелектуалците като „много начетени хора”. Да, това е един от ефектите от четенето, но освен увеличаване на знанията, то носи и много терапевтични ползи. Вижте кои са те:

Лечебно разсейване

Всеки път, когато се потопим в света на книгата, която четем, забравяме за собствените си притеснения и проблеми. Вместо върху тях, ние изцяло се фокусираме върху историята. Чрез отдалечаване от нашата реалност за няколко минути, ние забравяме за собствените си страхове и тревоги. Макар и да не го осъзнаваме, това подобрява настроението ни, защото прекъсва потока от негативни мисли и помага на мозъка ни да отдъхне.

Намалява "драмата" в живота ни

Често се случва да сме тотално обсебени от някакъв проблем и да не можем да спрем да мислим за него. Е, в подобни ситуации книгите отново ни се притичват на помощ. Те действат като силен порив на вятъра, който отвлича вниманието ни от тревогите ни и го насочва в съвсем друго посока. Когато след известно време се върнем в нашата реалност, проблемите изглеждат по-малко страшни. Опитайте!

Четенето е чудесен начин да развием своята емоционална интелигентност

Емоционалното израстване ще ни помогне да гледаме към бъдещето много по-вдъхновено и мотивирано, ще внесе повече разбиране и спокойствие във взаимоотношенията ни, ще подобри начина, по който се чувстваме със самите себе си. 

Библиотерапията увеличава усещането за щастие

В своя статия за "Нюйоркър" писателката Керидуен Дови посочва: "Именно художествената литература е едно от малкото ми останали средства за трансцеденталност, именно в тези книги е малката точка, в която тялото ми се слива с вселената. Художествената литература ме кара да губя усещане за себе си, а в същото време ме кара да се чувствам цяла".

И невролозите споделят това мнение: направените в областта изследвания доказват, че четенето намалява стреса и подобрява благосъстоянието.

Четенето ни учи на емпатия

Способността да се поставяме в обувките на други хора и да разбираме емоциите и преживяванията им е изключително важно за пълноценните социални контакти. Не е нужно обаче да сте заобиколени от други хора, за да развиете съпричастност. Чрез библиотерапията думите се превръщат в симулация на реалността.

Изследване от 2013 г. доказа, че четенето на художествена литература повишава резултатите на тестове, измерващи социалните възприятия и емпатията, които са от огромно значение за усещането ни за другите – нещо, което започва своето формиране на 4-годишна възраст.

Към първа част >>>

Редактор: Ина Фенерова
Източник: exploringyourmind.com
Снимка: onedio.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиПсихологияЛайфстайлЛюбопитноАнкети