Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло Как мозъкът залъгва собственика си, че е ясновидец

Как мозъкът залъгва собственика си, че е ясновидец

Как мозъкът залъгва собственика си, че е ясновидец - изображение

През цялата история  на човечеството винаги е имало хора, дълбоко убедени, че да „видели“ събитията, които предстои да се случат.
Ясновидството не се подкрепя от научни доказателства, но учените са открили фина разлика в начина, по който част от хората възприемат времето на събитията и тя може да подпомогне обясняването на факта, че много хора са убедени в паранормалните си способности.

Изследване на специалисти от Университета в Йейл дава известно разбиране защо хората смятат, че имат свръхестествено усещане за бъдещето, откривайки физиологична основа, стояща зад някои заблуди.
Ясновидството (или способността да се предсказват бъдещи събития с необичайна точност) е под внимание на учени и скептици още от 19 век. Тежестта на доказателствата, че човешкият мозък не се влияе от предстоящи в бъдещето събития е доста голяма и многократно потвърдена.

В много от случаите предположението за невероятни психически способности са резултат от умишлена измама, шарлатанство, трикове, желание за изтъкване и преструвки за четене на мисли и предвиждане на съдби. Но не всички, които твърдят, че имат необикновени способности за „виждане в бъдещето“ целят да припечелят на гърба на останалите. Отхвърлянето на подобни вярвания, като знак за психическо заболяване също разкрива мъничко, за това как подобни вярвания се появяват в иначе здрави мозъци.


За да разкрият неврологичните тайни на „виждането в бъдещето“, изследователите използват тестове, които предварително са показали успех при изследване на връзката, съществуваща между времето, промените в цвят и форма на наблюдаван обект и способността на индивида да предскаже трансформацията им.
Този път изследователите оценяват вярванията, изразени от доброволците в изследването. В него са включени над 1000 души, като всеки от тях е трябвало да наблюдава пет празни квадратчета, движещи се на случаен принцип по екрана, като предвиди кое от тях ще придобие червен цвят.
Основавайки се на предположенията си субектите трябва да запишат дали прогнозите им са верни, неправилни или нямат достатъчно време да се досетят. Изследователите регулират времето за появата на промени в цвета на случаен принцип, което означава, че понякога доброволците трябва да предположат за по-малко от секунда кой квадрат ще се промени.

Във втори тест се проучва контролът на индивида над способността да прави разлика между времето за задачите, поставени пред него (едната е промяната в цвета на квадратчето, а друга е премигващ екран).
След завършване на тези задачи участниците отговарят на въпросник, измерващ склонността им към заблуда или магическо мислене.

Учените установяват, че тъй като периодите, в които трябва доброволците да се досетят, какво ще се случи намаляват, голяма част са решили, че подобряват резултатите си от първоначалното тестване. Критичното разглеждане на въпроса води до изводите, че има пряка връзка между теста за магическо мислене и нарастващата тенденция да се смята, че в кратък период от време е направена точна прогноза.

Хората, които по-често объркват момента на своите прогнози с наблюдаван резултат, са по-склонни да показват магическото си мислене и заблуди. Изглежда редът на наблюдение и прогнозиране при определено събитие се обърква, ако събитията са достатъчно близо едно до друго във времевата линия.
Според Адам Беър (водещ учен в изследването) „това е като да мислиш, че знаеш, че скоро ще завали и след миг да усетиш първите капки“. Вашите мисли може да са били подсъзнателно повлияни от капчиците, но съзнателната реакция да идва впоследствие.

Макар всичко това да не обяснява защо множество "ясновидци" дълбоко вярват, че са предсказали събития часове или дни по-рано от появяването им, се оказва солидна неврологична база, за да се обясни повишената увереност в собствените ясновидски способности на част от хората.
Последващи изследвания могат да са полезни за разкриването на конкретни разлики в мозъчните пътища, за да се обясни как човешките същества съчетават наблюденията и разсъжденията за разработване на доказателства, че са предвидили случващото се предварително.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник:  sciencealert.com
Снимкa: blogspot.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноСнимкиЗдравни съветиПсихологияЛайфстайлСоциални грижиНовиниРецептиИсторияИзследванияХранене при...ФизиологияПатологияАлт. медицинаОрганизацииКлинични пътекиСпециалистиБотаникаСпорт