Начало Психология Социална психология Аз Как да промените основните си убеждения, за да сте по-успешни

Как да промените основните си убеждения, за да сте по-успешни

Как да промените основните си убеждения, за да сте по-успешни - изображение

Както е популярно да се говори сега по женските предавания всичко е първо вътре в ума ни. Не, не става дума за визуализация на успеха и неговото вълшебно появяване, а за основните убеждения. Те са дълбоко вкоренени нагласи, предположения, мисли и чувства относно себе си, другите и света, и са една от движещите сили зад повечето лоши решения, като в идеалния случай можете да ги разпознаете и промените.
Но как?

На вниманието ви представяме 6 начина да промените основните си убеждения и да намерите по-добри

1. Изучете майсторството да разпознавате мислите си

За да промените убежденията си, трябва да сте колкото е възможно по-честни с това, което са. Това означава да станете вещи в улавянето на мислите си.
Всеки път, когато започнете да се чувствате разстроени или потопени в неудобство при дадена ситуация, създайте навик да насочвате вниманието си към мислите. Основните убеждения най-често се крият зад моделите на негативно мислене.
Изпробвайте различни начини, които считате за полезни. Някой хора намират записването в дневник за най-ефективния способ. Ако се опитвате да повишите интензивността просто навивате таймер и при звъненето му на всеки час, записвате какво мислите. Вниманието е най-голямото ви оръжие за изследване на непроучените територии от скрити мисли.

2. Раздробете мислите до вярвания

Убеждението може да микроскопично малко. Често се формира при травмиращи детски преживявания, като всъщност е начинът мозъка да създаде буфер между детето и последваща болка. Хората опитват съзнателно да избегнат своите дълбоки убеждения и евентуалната емоция, криеща се зад тях.
Как да стигнем до вярата скрита зад мисълта? Предлагаме ви да вземете хрумване на когнитивната поведенческа терапия и използвате „дневник на мислите“. След което проследете какво се повтаря като смисъл достатъчно често, че да ви направи впечатление.
Най-често негативните мотиви, които се повтарят са криещи се основни убеждения.

Изучавайте

3. Запитайте се какво значи всичко това

Най-основният въпрос за изкореняване на негативно основно убеждение може да е:
„Ако мисълта ми е вярна, какво значи това?“
Ако усилено и продължително задавете този въпрос, записвайки отговорите си на хартия, докато не откриете, че записвате нещо, което ви вълнува дълбоко - тогава ще дойде мигът на просветление. Това неизбежно ще ви доведе до основното убеждение.
Да речем, че мисълта, която сте записали е „никой на работа не ме харесва“. Процесът може да изглежда така: „Ако е вярно, че никой не ме харесва, то най-вероятно значи, че има нещо нередно в мен. Вярно е, че има нещо нередно в мен, което значи, че има нещо сбъркано е личността ми. Ако това е вярно, то никога няма да съм добър, колкото колегите, Ако това е вярно, то значи, че съм най-лошият. Ако съм най-лошият, то съм безполезен.“ Ако това ви се стори като удар в корема, то вече знаете какво гласи основното ви убеждение – „аз съм безполезен“.

4. Пробвайте да смените перспективата

Всичките записани мисли и убеждения звучат малко (или много) тежко. Може да облекчите настроението на основното вярване, като промените някои перспективи. Това значи, да вземете основното убеждение и да го огледате под различни ъгли. Как би изглеждало то, ако бяхте звезда? Или ако бяхте на смъртно легло? Ако отново сте невинно двегодишно дете? Например, ако бяхте известна звезда и влезете на работното си място точно сега, смятате ли, че бихте били безполезни? Дали, умиращото Аз от представата ви, ще се интересува истински какво мислят колегите ви? Двегодишното ви Аз няма ли да е учудено, че мислите само дали имате стойност в работата?

Въпросът е да видите колко променливи са основните убеждения. Това дава възможност да виждате други възможни вярвания по-лесно. Така ще откриете друго по-добро основно убеждение.

5. Експериментирайте

Мозъкът ви обича да събира доказателства. Така, ако не е възможно да преодолеете едно основно убеждение, може да използвате експеримент, който дава осезаеми резултати.

1. Запишете убеждението, което сте готови да оспорите.

2. Започнете с три неща, които може да направите – малки действия, тестващи дали убеждението е вярно.

3. Запишете всичко, което ще се случи, докато извършвате действията. Какво ви казва вярата?

4. Опитайте трите малки действия. Ако се притеснявате, че всъщност няма да ги извършите, включете доверен приятел, за да ви провери.

5. Напишете какво всъщност се е случило. Каква е разликата между действителността и убеждението ви?

6. Какво убеждение може да подплати действието ви и неговия резултат?

Не се оставяйте на заблудата

6. Научете какво „ви задейства“

Ако има конкретно убеждение, което винаги ви изстисква и ви се струва, че не можете да я преборите, може да ви помогне да научите какво го задейства и след това да намерите начин да отстраните стартиращия спусък.
С кого сте, когато го има? Къде? Какво правите? Как се чувствате?
Ако основното убеждение ви въздейства най-често на работното място, докато опитвате да постигнете нещо, но с колегите не върви, а и сте уморен от безсъние, то си задайте тези въпроси: Какво може да направите, за да спите по-добре? Не е ли възможно да кажете на колегата, че “днес не ви е ден“ и да попитате дали е проблем да говорите друг ден? Дали не може да промените обстоятелствата?

Още информация за тях може да прочетете ТУК>>>

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: harleytherapy.co.uk
Снимки: signsalad.com; profit.ro; smart-poker.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлЛюбопитноСпортНовиниСоциални грижиЗдравни съветиИсторияАнкетиБотаникаСнимки