Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех 3 начина, по които нашите вярвания оформят нашата реалност

3 начина, по които нашите вярвания оформят нашата реалност

3 начина, по които нашите вярвания оформят нашата реалност - изображение

Въпреки явната заблуда в това, че вярванията ни еднолично определят нашето физическо здраве, финансово състояние, както и шансовете в намирането на любовта. Това, че те ни влияят има своята научна подкрепа. Просто работи малко по-различно. Ето три начина, по които вярванията наистина могат да оформят вашата реалност.

1. Вашите вярвания оказват влияние върху поведението ви.

Един от най-основните начини, по който вярванията оформят реалността, е чрез тяхното влияние върху поведението и тук квантова физика е необходима, за да се разбере. Например, ако смятате, че сте способни, компетентни и достойни за мечтаната работа, то най-вероятно е да забелязвате и търсите възможности, които могат да ви помогнат да се сдобиете с нея. По-вероятно е също да се представите добре на интервюто.

Противно на общото предположение, че прекалената самоувереност може да ни провали, изследвания показват, че в действителност тя може да бъде от полза: самоуверените хора изглеждат по-социално квалифицирани и с по-висок социален статус, дори когато оценяващите имат достъп до обективна информация за реалните им способности.

Вярванията също могат да влияят на здравословното поведение. Изследванията показват, че хората са по-склонни да се ангажират с благоприятни за здравето поведения, като здравословно хранене и упражнения, ако имат по-силно чувство за собствена ефективност, тоест, ако смятат, че са в състояние на ефективно изпълнение на тези поведения. Но позитивното мислене има своите граници: Проучванията също така показват, че хората се грижат по-добре за здравето си, когато мислят негативно, до известна степен - когато смятат, че са податливи на сериозни заболявания. Без осъзнаване на реалните рискове, пред които са изправени, хората често не са мотивирани да правят здравословни избори.

Основните вярвания за вашия характер - кои сте вие на фундаментално ниво - могат да бъдат особено мощни. Изследванията показват, че докато вината (чувство, че сте направили нещо лошо) може да мотивира самоусъвършенстване, срамът (чувството, че сте лош човек) е склонно да предизвиква самоизпълняващо се пророчество, което намалява надеждата и подкопава усилията за промяна. По същия начин, някои данни показват, че хвалебствията са по-ефективно средство за насърчаване на положителни поведения. Например, в едно проучване, деца, на които е казано, че са полезни, когато проявяват щедрост (даряват някои от своите играчки на бедни деца), са по-ангажирани в по-алтруистично поведение след това, от децата, които сами са похвалили поведението си, или не са получили похвала.

2. Вашите вярвания влияят върху поведението на други хора.

Вашите вярвания могат да оформят своя реалност, не само повлиявайки собственото ви поведение, но и чрез въздействие върху поведението на други хора - от това на вашите близки до това на непознати. В едно класическо изследване, участници от мъжки пол са подведени да вярват, че жената, с която говорят по телефона е привлекателна или непривлекателна.

Анализ на записите от външни наблюдатели, показа, че по време на разговора жените, възприемани като по-привлекателни започват да се държат по по-лек и приятен начин от тези, които са възприемани като по-малко привлекателни, което предполага, че очакванията на участниците формират не само собствените си възприятия, но и тези на своя събеседник - предизвикват поведение, което потвърждава очакванията им. Това явление е доказано в редица други ситуации, както и в общуването между учители и ученици.

Вашите вярвания могат също така да предизвикат съответно поведение от романтичните партньори. Изследванията показват, че хората, които виждат своите половинки в по-идеализирана светлина, отколкото самите те виждат себе си, са по-доволни от отношенията във времето, изпитват по-малко конфликти, и е по-вероятно да останат заедно. Защо това е така? Едно от обясненията е, че идеализирайки ги, те внушават доверие в партньорите си, което намалява несигурността им относно връзката. По-уверените половинки, от своя страна, е по-вероятно да поддържат по-щедри и конструктивни отношения, което насърчава по-удовлетворителните отношения. От друга страна, тези, които наблюдават враждебни намерения в своите партньори по време на конфликти, са по-склонни да се държат по начин, които предизвиква още повече враждебност и отхвърляне, от което се страхуват.

3. Вашите вярвания могат да повлияят на здравето ви.

Здравето и болестта се повлияват от множество взаимодействащи си фактори, много от които не са напълно под ваш контрол, включващи генетиката, излагането на токсини от околната среда, травми, както и социално-икономически обстоятелства.

Но изследванията показват, че вярванията също имат значение. Резултат в проучване сочи, че индивиди на средна възраст, които имат по-позитивни убеждения относно стареенето, живеят средно 7,6 години по-дълго от тези, които притежават по-негативни убеждения. В редица други изследвания, оптимистично настроените хора се оказват по-малко предразположени към сърдечни заболявания.

Изследване на плацебо ефекта също поддържа тезата за връзката между убеждения и здраве. Забележително е, че само по себе си очакването, че лечението ще бъде ефективно, понякога може да го направи такова, дори ако това лечение е просто захарно хапче. Въпреки че плацебо ефектът обикновено е силно субективен при различните симптоми, има доказателства за някои обективни, измерими ефекти: например, плацебото може да променя модела на мозъчната активност, свързана с възприемането на болка, а при болест на Паркинсон, плацебото показва повишаване на допаминовите нива, което може да доведе до временно подобряване на симптомите.

Как можете да впрегнете силата на вярата, за да подобрите живота си?

Първо, можете да се ангажирате с практики, които променят вашия обичаен начин на мислене, като водене на благодарствен дневник или техники като осъзнатост и медитация. Тези практики могат да ви помогнат да забележите и оцените доброто в живота, и да ви предпазят от неконструктивните, негативни мисли. Второ, можете да си определите ясни намерения за това как искате да подхождате към всеки отделен ден и да насочвате поведението си спрямо тези намерения.

Дори когато нещата не вървят по вашия начин, ще знаете, че се движите в правилната посока и по вашия механизъм. И накрая, ще можете да осъзнаете, че макар вярванията да са силни, те със сигурност не са всемогъщи, а животът е пълен със страдание, което ние нито желаем, нито заслужаваме. Признаването ограниченията на вярата, ни прави по-състрадателни към тези, които се намират в нещастни обстоятелства; по-състрадателни и към самите себе си.

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: psychologytoday.com

Снимка: huffingtonpost.co.uk

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлСоциални грижиЛюбопитноИсторияАнкетиБотаника