Начало Психология Психология на развитието Развитие на бебетата Как се развива бебето през 9-ти и 10-ти месец

Как се развива бебето през 9-ти и 10-ти месец

Как се развива бебето през 9-ти и 10-ти месец - изображение

Както често споменаваме — бебетата се появяват съвсем различни, като всяко от тях се развива индивидуално. Все пак по време на деветия и десети месец от развитието на пеленачето има няколко общи неща между всички деца в норма. Ето какво може да се случва с вашето бебе, как можете да сте му полезни и кога е необходимо да се консултирате със специалист.

В този период от развитието на пеленачето е съвсем нормално то да издава безброй звуци. От гукане до викане – всички те са част от развитието на речевите центрове в детския мозък, за да се достигне до смислена реч. Съвсем нормално е да чуете „да-да“ или „ма-ма“, защото детето вече започва да разбира смисъла на думите и да го изразява. Ако то се развива бързо в тази област, на през десетия месец вече може да използва няколко кратки думи, за да потвърждава и отхвърля някакви неща. Ако бебето все още не говори, а само издава разнообразни звуци, не се притеснявайте — опитите за комуникация чрез езика на тялото са съвсем достатъчни, когато са придружени със звуци – те са признак за социализиране и общуване с наличните му средства.

Бебето разбира изрази на отрицание и думата "не" или че сте го оставили някъде, без да изпълнтие ритуал по сбогуване и да кажете „довиждане“. Ще се обърне, когато чуе името си или звук, които е характерен за промяна в ситуацията (като звънеца на входната врата). На тази възраст е нормално да се търсят познати предмети, свързвани с приятни преживявания, да се познават имената им, когато вие ги назовете и да се изпълнява инструкция „ела тук“.

Предходните месеци пеленачето се е научило да изразява и познава емоции, и дори да показва предпазливост и страх. Те са видими, когато се налага да контактува с непознати или да се отдалечите от него.

Съвсем нормално е удрянето на предмети един в друг да предизвиква усмивката му, гледането на картинки в книжка и откриването на скрити предмети също би трябвало да му носят удоволствие.

Вестибуларният апарат и мозъкът вече владеят тялото до степен, че бебето умее да пълзи и с подкрепа да се изправя. Като добиването на увереност включва ходене хванато за ръка или подпряно за едър, стабилен предмет.

На тази възраст бебето вече е развило някои базови умения:

- Може да следва проста инструкция от една стъпка, като „дай целувка“, „ела тук“ и „помахай за довиждане“;

- може да извади малък предмет от кутийка, използвайки показалеца си;

- може да захване и вдигне малки обекти, сключвайки ги между палец и показалец;

- задържа бутилка или чаша, от която пие;

- прави опити да държи лъжица и самостоятелно да приеме храна, чрез нея.

Обгрижващите възрастни трябва винаги да помнят, че невръстният ум вече е добил достатъчно власт над тялото, че да го предвижва изключително внезапно и бързо (но невинаги ловко) в пространството. Което води специалистите до съвет за изключително внимание при позиционирането на бебе в тази възраст на диван или необезопасено пространство.


За по-добро детско развитие специалистите препоръчват още няколко неща.

Говорете с бебето си

Пеленачето се интересува от разговор с вас, така че вие му разкажете за ежедневните неща, като дейността, която в момента извършвате. Така ще подпомогнете мозъка да разбере смисъла на думите. Колкото повече говорите, толкова по-добре.

Слушайте и отговаряйте на гукането

Гукането не е само начин "да се усети вкуса на звуците преди бебето да проговори“, то носи и социална функция — опит за звукова комуникация. Да отговаряте на гукането ще помогне да изгради умения за общуване и усещане, че е чуто, обичано и ценено. Не е важно дали говрите илли гукате, от значение е топлотата и любовта в реакцията ви. Бебето ще се радва на гласа и интонацията ви, също толкова колкото на израженията, които правите.

Играйте заедно

Пейте песни, барабанете, крийте и намирайте играчки, правете физиономии и издавайте звуци заедно. Всичко това помага на детето да се чувства сигурно и обичано.

Четете заедно

Четенето на бебето, говоренето над рисунка или картинка в детска книжка и разказването на истории развиват фантазията и езика на пеленачето. 

Насърчавайте движението

Движете се заедно и давайте подкрепа, когато бебето тренира мускулната си сила за по-сложни движения като дърпане и ходене. Пълзете с бебето, помагайте при изправянето му, подавайте предмети, за да се развие фината моторика, наравно с грубата.

Обезопасете и наблюдавайте

Направете дома си максимално безопасен за все по-подвижното пеленаче, за да може то да проучва пространството без страх. Наблюдавайте движенията на бебето, докато то е все още невербално, тогава езикът на тялото му е основният начин на комуникация.

Възрастните, полагащи грижа за пеленачето, могат да се подготвят теоретично, но практиката се извършва с най-важния човек в дома — бебето. Всеки прави някакви грешки, но е добре човек да се чувства уверен в това, което вече знае (и да признае това, в което има съмнение, за да получи нужната му информация).

Кога е наложително да се обърнете към специалист

При почти всички родители в някакъв етап от развитието на бебето възниква тревога. Най-често тя е неоснователна и свързана с особености на конкретното бебе, но има притеснителни признаци, на които трябва да се обърне внимание.

Зрение, слух и комуникация

Трябва да се обърнете към специалист, ако вашето дете:

- не прави контакт с очи и не следи с поглед движещи се предмети;

- не гука и не издава звуци;

- не прави опит да види източника на звуци или гласове;

- не отговаря на вашите глас, усмивка и изражения на лицето.

Поведение

Трябва да се обърнете към специалист, ако вашето бебе не се усмихва, не показва чрез изражение или състояние на тялото кога е щастливо, или тъжно.

Движение

Трябва да се обърнете към специалист, ако вашето дете:

- не може да седи само;

- използва едната си ръка много повече от другата.

Ако забележите, че детето ви е загубило умение, което преди е имало, то е добре да потърсите специализирана подкрепа.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: raisingchildren.net.au
Снимка: veronikasblushing.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлЛюбопитноСнимкиСпортЗдравни съветиНовиниСоциални грижиИсторияФизиологияХранене при...ТестовеАлтернативна медицинаКлинични пътекиОрганизацииНормативни актовеСпециалистиБотаникаЛеченияПроизводители