Начало Психология Психология на развитието Развитие на бебетата Как се развива бебето през 9-ти и 10-ти месец

Как се развива бебето през 9-ти и 10-ти месец

Как се развива бебето през 9-ти и 10-ти месец - изображение

Както знаем, бебетата се появяват на бял свят различни, като всяко от тях се развива индивидуално. Все пак по време на деветия и десети месец от раждането има няколко общи неща в развитието на всички деца в норма. Ето какво може да се случва с вашето бебе, как можете да сте му полезни и кога е необходимо да се консултирате със специалист.

В този период от развитието на пеленачето е съвсем нормално то да издава безброй звуци. От гукане до викане – всички те са част от развитието на речевите центрове в детския мозък, за да се достигне до смислена реч. Съвсем нормално е да чуете „да-да“ или „ма-ма“, защото детето вече започва да разбира смисъла на думите и да го изразява. Ако то се напредва бързо в тази област, през десетия месец вече може да използва няколко кратки думи, за да потвърждава и отхвърля различни неща. Ако бебето все още не говори, а само издава разнообразни звуци, не се притеснявайте — опитите за комуникация чрез езика на тялото са съвсем достатъчни, когато са придружени със звуци – те са признак за социализиране и общуване.

Бебето разбира изрази на отрицание, разбира, когато казвате "не", както и че сте го оставили някъде, без да изпълните т.нар. ритуал по сбогуване и да не кажете „довиждане“. То ще се обърне, когато чуе името си или звук, който е характерен за промяна в ситуацията (като звънеца на входната врата). На тази възраст е нормално да се търсят познати предмети, свързвани с приятни преживявания, да се познават имената им, когато вие ги назовете и да се изпълнява инструкция „ела тук“.

Предходните месеци пеленачето се е научило да изразява и познава емоции и дори да показва предпазливост и страх, които са видими, когато се налага да контактува с непознати или да се отдалечите от него.

Съвсем нормално е удрянето на предмети един в друг да предизвиква усмивката му, разглеждането на картинки в книжка и откриването на скрити предмети също би трябвало да му носят удоволствие.

Вестибуларният апарат и мозъкът вече владеят тялото до степен, че бебето умее да пълзи и с подкрепа да се изправя, като придобиването на увереност включва ходене, хванато за ръка, или подпряно на голям стабилен предмет.

На тази възраст бебето вече е развило някои базови умения:

- може да следва проста инструкция от една стъпка, като „дай целувка“, „ела тук“ и „помахай за довиждане“;

- може да извади малък предмет от кутийка, използвайки показалеца си;

- може да захване и вдигне малки обекти, сключвайки ги между палец и показалец;

- задържа бутилка или чаша, от която пие;

- прави опити да държи лъжица и самостоятелно да приеме храна чрез нея.

Обгрижващите възрастни трябва винаги да помнят, че невръстният ум вече е добил достатъчно власт над тялото, че да го предвижва изключително внезапно и бързо (но невинаги ловко) в пространството. Което води специалистите до съвет за изключително внимание при позиционирането на бебе в тази възраст на диван или необезопасено пространство.


За по-добро детско развитие специалистите дават още няколко полезни препоръки.

Говорете с бебето си

Пеленачето се интересува от разговор с вас, така че вие му разкажете за ежедневните неща, като дейността, която в момента извършвате. Така ще подпомогнете мозъка да разбере смисъла на думите. Колкото повече говорите, толкова по-добре.

Слушайте и отговаряйте на гукането

Гукането не е само начин "да се усети вкуса на звуците, преди бебето да проговори“, то носи и социална функция — опит за звукова комуникация. Отговарянето на гукането ще помогне на детето да изгради умения за общуване и усещане, че е чуто, обичано и ценено. Не е важно дали говрите или гукате, от значение са топлотата и любовта в реакцията ви. Бебето ще се радва на гласа и интонацията ви също толкова, колкото на израженията, които правите.

Играйте заедно

Пейте песни, барабанете, крийте и намирайте играчки, правете физиономии и издавайте звуци заедно. Всичко това помага на детето да се чувства сигурно и обичано.

Четете заедно

Четенето на бебето, описанията на рисунка или картинка в детска книжка и разказването на истории развиват фантазията и езика на пеленачето. 

Насърчавайте движението

Движете се заедно и давайте подкрепа, когато бебето тренира мускулната си сила за по-сложни движения като дърпане и ходене. Пълзете с бебето, помагайте му при изправянето, подавайте предмети, за да се развие фината моторика, наравно с грубата.

Обезопасете и наблюдавайте

Направете дома си максимално безопасен за все по-подвижното пеленаче, за да може то да проучва пространството без страх. Наблюдавайте движенията на бебето, докато то е все още невербално, тогава езикът на тялото му е основният начин за комуникация.

Възрастните, полагащи грижа за пеленачето, могат да се подготвят теоретично, но практиката се извършва с най-важния човек в дома — бебето. Всеки прави някакви грешки, но е добре човек да се чувства уверен в това, което вече знае (и да признае това, в което има съмнение, за да получи нужната му информация).

Кога е наложително да се обърнете към специалист

При почти всички родители в някакъв етап от развитието на бебето възниква тревога. Най-често тя е неоснователна и свързана с особености на конкретното дете, но има притеснителни признаци, на които трябва да се обърне внимание.

Зрение, слух и комуникация

Трябва да се обърнете към специалист, ако вашето дете:

- не прави контакт с очи и не следи с поглед движещи се предмети;

- не гука и не издава звуци;

- не прави опит да се обърне към източника на звуци или гласове;

- не отговаря на вашите глас, усмивка и изражения на лицето.

Поведение

Трябва да се обърнете към специалист, ако вашето бебе не се усмихва, не показва чрез изражение или състояние на тялото кога е щастливо, или тъжно.

Движение

Трябва да се обърнете към специалист, ако вашето дете:

- не може да седи само;

- използва едната си ръка много повече от другата.

Ако забележите, че детето ви е загубило умение, което преди това е имало, то е добре да потърсите специализирана подкрепа.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: raisingchildren.net.au
Снимка: veronikasblushing.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлЛюбопитноСнимкиНовиниЗдравни съветиСпортИсторияСоциални грижиФизиологияХранене при...ТестовеАлт. медицинаКлинични пътекиОрганизацииНормативни актовеСпециалистиБотаникаЛеченияПроизводители