Начало Психология Позитивна психология Връзки и взаимоотношения Ключът към незабавно подобряване на отношенията

Ключът към незабавно подобряване на отношенията

Ключът към незабавно подобряване на отношенията - изображение

Оказването на повече емоционална подкрепа може значително да подобри взаимоотношенията, показват нови изследвания.

Хората, които получават от партньорите си повече съпричастност, загриженост и приемане, изпитват по-положителни емоции и имат по-високо удовлетворение от отношенията.

Препоръката на психолозите към мъжете е да подобрят климата във връзката си, като подкрепят и помагат повече на своите половинки, и да не забравят, че жените имат голяма нужда от съпричастността и съчувствието им. Жените също могат да подобрят взаимоотношенията си, като се постараят да подкрепят повече своите партньори.

Изводите са направени от проучване с участието на 114 младоженци. Всички са били попитани каква подкрепа и изобщо получават ли някаква подкрепа от половинките си:

  • Емоционална подкрепа: съпричастност, насърчаване, доверие и грижа.
  • Информационна поддръжка: предоставяне на решения под формата на съвети.

Като цяло, анализът на резултатите е установил, че най-добрият вид подкрепа, който можем да предоставим на партньора си, е емоционален.

"Получаването на по-голяма емоционална подкрепа е свързано с по-благоприятно въздействие и по-високо удовлетворение от взаимоотношенията, независимо от предпочитанията за подкрепа. Също така, съпругите, получили повече информационна подкрепа от своите съпрузи, изпитват по-голямо удовлетворение от взаимоотношенията, независимо от предпочитанията си за подкрепа", обясняват авторите на изследването.

Разбира се, всеки има нужда от различен вид подкрепа. Някои хора се нуждаят от повече съпричастност и загриженост, докато други предпочитат обикновени съвети. Прекалено много или твърде малко съвети могат да бъдат причина за раздразнение.

"Съпрузите, които получават по-малко съвети и/или подкрепа от своите съпруги, се чувстват неудовлетворени от връзката си. От своя страна, съпругите, които чувстват постоянна намеса в заниманията си и които са постоянно съветвани от своите съпрузи, са с по-висок риск от депресия и тревожност", допълват изследователите.

Имайки предвид, че всеки има необходимост от различен вид подкрепа, често може да не сте сигурни как да покажете на своя партньор, че не е сам. В такива случаи заложете на съпричастността. Тя винаги работи!

Редактор: Ина Фенерова
Източник: spring.org
Снимка: finder.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноЛайфстайлАнкетиСнимкиНовиниСоциални грижиТестовеЗдравни съвети