Начало Психология Позитивна психология Наръчник на успешния родител Конфликтни стилове на родителство

Конфликтни стилове на родителство

Конфликтни стилове на родителство - изображение

Само защото се обичате един друг не означава, че обичате подхода на съпруга си да възпитава. А това може да е малко объркващо за вас и малко повече за децата ви.
Защо се случват конфликтни стилове за родителство? Най-често, въпреки всички книги, които четем за родителството, сме склонни да разчитаме на това, как самите ние сме били отгледани, това е нормален шаблон, съвсем естествено получен в ранното ни детство — такъв, от който се бяга много трудно.

Различните родителски стилове - кой е вашият?

Психолозите определят родителските стилове в няколко категории — авторитарен, разрешителен, безучастен или авторитетен.

Може би сте като военен? Дали контролирате всеки ход на малчуганите? Децата ви са ваше отражение? Вие решавате кои дрехи носят всеки ден и с кои приятелчета да играят? Това е авторитарно родителство.

Оставяте на другите да дърпат юздите? Нека вземат всички решения? Може да сте физически с децата, но умът ви често е на друго място. Това е незаинтересовано родителство.

Казвате ли "Да!" на всичко, което децата искат? Желаете да бъдат щастливи и искате да ви харесат - дори ако това означава, че пропускат зеленчуците и вечерят с торта. Това е разрешаващо родителство.

Може би и у дома сте добър лидер? Опитвате ли се да разберете защо децата ви са постъпили по точно определен начин и уважавате чувствата им? Ако случайно са счупили чаша, когато се опитват да изчистят масата, вие им показвате как да го я почистят безопасно? Това е авторитетно родителство.

Няма хора поддържащи само един стил на родителство, но поведението на всеки е основно подплатено от конкретен шаблон. Вие може да прецените кой е вашият.

Какъв е ефектът над децата, ако стиловете на родителство са различни

Продължителните различия в родителските подходи могат да доведат до следните проблеми за вашите деца:

Тревожност. Когато отглеждащите лица изразяват екстремни емоции пред децата си, те могат да усетят, че "светът им се срива" - защитна им мрежа има пробойни. И дори да запазите словесния конфликт далеч от децата, те изглежда имат радар, усещащ емоционалното ви състояние.

Несигурност. Децата са щастливи сега и се чувстват в безопасност при наличие на постоянен ритъм за деня. Когато родителите реагират силно или непредсказуемо са подложени на стрес, като това може да доведе до поява на депресивни и гневни епизоди.

Стилове на възпитание

Вина и/или срам. Децата се виждат като център на вселената. Дори родителите да не спорят на висок тон, малчуганите виждат аргументацията като следствие от своето поведение (и дори своята личност).

Объркана активност. Децата могат да крещят и да се бият — ако просто копират това, което виждат от родителите си. Възможно е агресивните прояви да са опит да се справят с несигурността, вината, депресията и гнева. Нормално е поради липсата на успешни модели за справяне да започнат да стават агресивни, предизвикателни, упорити, отмъстителни, крещящи или прилепчиви - всички те са отчаяни викове за помощ.

И тогава, кой е най-добрият родителски стил

Изследвания, проведени в Университета на Северна Каролина, установяват, че най-добрият родителски стил е авторитетният - води до най-отговорните и самоуправляващи се деца.
Дори само един от родителите да се опитва да използва този подход, се оказва, че може да сведе последствията от другите форми на родителство до минимум.

За да сте добър родител, трябва да се закрепите някъде между армееца, контролиращ всичко и съгласяващия се мекушавец. Но не намирането му като човек е истинското предизвикателство, а откриването на това състояние като двойка с различни истории.

Родителството е екипна работа

Колкото и да е отдаден единият родител на каузата по обгрижване и възпитание, ако само той е заинтересуван от развитието им, се получават неприятни разминавания, които носят своите последствия. Ето защо родителите (отглеждащите лица) трябва да подхождат към задачата екипно.

1. Разработете единна представа за целите в живота на вашето семейство.
И двамата искате добре възпитани деца, които растат в уникална щастлива личност? Желаете уважение в семейството? Стремите се към дълбока духовна стабилност? Всичко това се нуждае от внимателно разискване.

2. Обсъдете и потвърдете нещата, за които сте съгласни
Щом познавате цялостния си план за живот, относно вашето семейство и отглеждането на децата, бъдете кратки за това, което сте съгласни, че ще е вашето ежедневно родителство. Искате ли вашите деца да бъдат активни или ще ги оставите пред компютъра? Какви ще са последователните ритуали преди лягане леглото? Какъв език е допустим пред и за вашите деца, какъв хранителен режим ще градите?
Не се лъжете, че малките ежедневни неща нямат значение — те се нуждаят от внимателна дискусия и решение. Защото тези малки неща могат да е превърнат в големи поводи за спор (а нали се опитваме да го избегнем).

3. Предприемете мерки, за да изучите всички разлики в моделите, които вие и партньорът ви имате
Важно е да се опитате не само да разпознаете различията, но и да положите реални усилия да разберете взаимно причините за тях. Какво е било детството на партньора ви? Как сте израснали самите вие? Анализирайки това ще видите причинно следствените връзки между средата, възпитанието и сегашната личност.

Не се забивайте в коридора на подразбирането, когато става въпрос за комуникация и не „си измивайте ръцете”, че сте си такива. По-добрата комуникация е рецептата за по-щастлива семейна среда.


Отделете време, за да се научите как да комуникирате в стресови ситуации. Това значи да избягвате преценки и предположения за мислите и чувствата на другия, да поемете отговорност и да не прехвърляте вината на партньора.
Вместо да използвате доводите „направи това и онова” е ползотворно да изкажете мислите си в формат от този тип – „Усетих ……………., когато чух/видях ………………., защото имам нужда ……………….”.

Родителско поведение


4. Разработете приемлив компромис
Продължете да общувате, докато не постигнете някакво споразумение. Ако е полезно, напишете заедно какво е договорено, така че по-късно да не можете да се скарате или да създадете нюанси, които просто не са били част от споразумението. Взетото решение ще подпомогне и двама ви да се съобразявате по-лесно с цялостната концепция.


5. Експресно оценяване
Ще се случат грешки, те са неизбежни. Вие сте само хора, в края на краищата. Но ако отдавате личността си на своето семейство, е добре да намерите неща, за които конкретно да сте благодарни (както на другите, така и на себе си). Не забравяйте да споделите благодарността си с партньора. Например, „наистина беше хубаво, когато пя с децата. Бях толкова разстроена, че закъсняваме с вечерята, че имах нужда нещо да разведри обстановката. Благодаря.”

Какво правим, ако не откриваме компромис

Има проблеми, които просто не могат да бъдат решени със средина между вашето мнение и това на партньора. Те често са чувствителни и предизвикват тежки спомени от нечие детство.
Понякога човек се съобразява с партньора си, дори да има добри доводи против… дори да не е съгласен. Но за да не нанесете вреда на взаимоотношенията е важно да видите добрите намерения един в друг и да преживеете несъгласието.

Пример за подобен проблем би било пляскането на децата. Може вашият партньор да вярва в него, а вие да го намирате за ужасяваща, позорна практика. Но виждате, че намерението му е да отгледа добри и внимателни хора, които разбират погрешното поведение и се учат, докато растат. Все още работите за компромис? Може например да бъдете помолени да поемете юздите, ако партньора ви мисли, че е време да нашамари някого, за да измислите по-цивилизовано наказание.
Ако не успеете да видите зад представянето на неприемливите действия положителното намерение или се притеснявате, че по някакъв начин може да бъде нанесена вреда на децата ви, то разбира се, се препоръчва да потърсите помощ.

Кога е време да потърсите професионална подкрепа за родителските конфликтни стилове

Ако единият или двамата партньори има реален проблем — например тенденция към тежки наказания или споровете постепенно са се задълбочили до степен, която тревожи вас и децата ви, то е разумно да се обърнете към специалист.
Семейното консултиране е високо ефективно при решаване на конфликтни задачи и е доказало полезността си при изграждане на удобни системи за комуникация и постигане на цели.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: harleytherapy.co.uk
Снимки: muskokafamilyworks.com; ak8.picdn.net; projectknow.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноПсихологияОрганизацииЛайфстайлСоциални грижиСнимкиИнтервютаОбразованиеНовиниАнкетиНормативни актовеАлт. медицинаРецептиСпортИсторияТестовеХранене при...ЗаведенияСпециалистиИзследванияКлинични пътекиЛеченияБотаника