Начало Психология Позитивна психология Наръчник на успешния родител Кратък наръчник за комуникация с децата

Кратък наръчник за комуникация с децата

Кратък наръчник за комуникация с децата - изображение

Да разберете собственото си дете е едно от най-важните неща, които трябва да научите в ролята си на родител. Това е от изключително значение, за да бъдете ефективни в насочването и грижата за вашето дете, докато расте и узрява емоционално. Трябва да имате предвид, че то има уникални личностни черти, които остават постоянни през целия живот.

Един от начините, по които можете да разберете детето си, е да го наблюдавате, докато спи, яде или играе. Потърсете неговите черти и характеристики. Кои дейности му харесват най-много? Приспособява ли се лесно към промените или се нуждае от време, за да опознае новите неща? Това са нормалните качества на децата и вашето дете най-вероятно не е изключение.

Опитайте се да отделяте време, за да говорите с децата си ежедневно, за да не се загуби навикът за поддържане на комуникация с тях. Това е от решаващо значение за получаване на информация и разбиране. В случаите на малки деца се изисква анализ по-малко на словесното изразяване и повече за лицеизраза и езика на тялото, така че да се разберат техните мисли и чувства. Поставянето на въпроси и разиграването на ситуации, та дори и разказването на приказки ще позволи на малчуганите да споделят чувствата си с вас, а трябва да помните, че те са основна част от развитието им.

Въпросите

Възрастните често питат какво е правило детето им на училище. Това невинаги е ефективна тактика. По-разумно е да изявите интерес към някое тяхно постижение или приятно занимание. „Какво нарисува или конструира днес“ е доста по-ефективен въпрос за започване на разговор. Вместо да ги питате с кого са играли, насочете вниманието към това какво са играли, защото от това се интересуват те.

Дали вашите деца са залепнали за някаква електроника

Необходимо е да създадете здравословна среда, която да подпомогне развитието на щастливо семейство. Това ще се случи само, ако разбирате важността на това да изразходват времето си с вас вместо със своя таблет (телефон или компютър). Осигурете си време в забавна, приятна и полезна комуникация.

Анализирайте поведението

Друг начин да започнете да разбирате детето си е да огледате аналитично неговата среда, за да научите от къде идва поведението, което наблюдавате в тях. Ако детето ви се гневи, вика и ругае у дома, то е разумно да помислите откъде идва примерът за това, вместо само да го поучавате. Родители, учители, обгрижващи деца, общността и различните аспекти на околната среда могат да играят решаваща роля в изграждане на поведение у вашия малчуган.

Възможна е появата на определен вид поведение, поради провокация, пример или тенденция това да се прави от много хора в някои от микросоциумите на подрастващия. Околната среда дори в дома може да е източник на анахронизъм с другите контакти и да доведе до объркване. Имало ли е конфликти и спорове, които са се разиграли пред детето ви? А такива на обществено място? Трябва да видите какво се случва около малчугана, за да проследите какво сигнализират думите и поведението му.

Много можете да научите за детето си, докато наблюдавате негови връстници, принадлежащи към подобна възрастова група. Имайте предвид, че децата преминават през еднакви периоди, докато растат, така че повече или по-малко поведението в един и същ етап е сходно, но помнете, че скоростта на преминаване през етапите е индивидуална.

Разбирайки развитието на детето си ще сте способни да му предложите забавления, дейности и пособия, които максимално да разгърнат потенциала му и да подпомогнат преминаването в следващата фаза на развитие. Колкото по-добре познавате особеностите на детето си и ги разбирате, толкова по-адекватно ще поставяте ограничения и ще насърчавате своят малчуган.

Да бъдеш отговорен родител е особено трудно в съвременния живот, който сякаш пречи на контакта със собствените наследници. Трудно е да се постигне качествена комуникация, когато се опитвате да жонглирате с времето между корпоративния живот и родителството. Повечето хора не успяват да съчетаят и двете, като това често е разочароващо. За да разберете детето си, трябва да знаете максимално много за развитието му.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: childdevelopmentinfo.com
Снимка: huffingtonpost.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиЛюбопитноСоциални грижиАнкетиНовиниОрганизацииФизиологияИсторияИнтервютаХранене при...СпортРецептиАлт. медицинаТестовеЗаведенияОбразованиеНормативни актовеСпециалистиИзследванияКлинични пътекиЛеченияБотаника