Начало Психология Социална психология Аз Трудно ли ви е да общувате с хората? Това може да има и своите предимства

Трудно ли ви е да общувате с хората? Това може да има и своите предимства

Трудно ли ви е да общувате с хората? Това може да има и своите предимства - изображение

Въпреки че хората, които трудно се вписват в обществото, се губят в обкръжението на другите и това затруднява личните и професионалните им контакти, според психолога Тай Таширо (автор на книгата „Защо ни е трудно да общуваме и защо това е прекрасно“) всъщност е страхотно да бъдеш непохватен, и то по няколко причини.

Ето кои са те:

Хората, които трудно се приспособяват към социума, виждат света в друга светлина

Тай Таширо смята, че повечето хора придават твърде голямо значение на социалния си живот, докато за тези, които трудно се приспособяват, социалните процеси не са толкова важни. А това води до друго заключение – че хората с недобри комуникативни умения гледат на света по друг начин. Разбира се, те може дори да не забелязват това, което останалите виждат, но затова пък чудесно виждат всичко, което убягва на другите. Това е доста сериозно предимство в днешния амбициозен свят. От друга страна повечето хора обичат компанията на тези, които изпъкват и се различават от всички останали, което означава, че необщителните внасят разнообразие в делничния живот.

Отдадени са на работата си

Според Тай Таширо хората, които трудно се вписват в обществото, са отдадени на работата си, смело се впускат в предизвикателствата, без да се страхуват от провал. Много психологически изследвания показват, че тези, които се приспособяват трудно в обществото са ненадминати в области като математика, техника или естествени науки. Харесва им да се занимават с научна методика, математическите правила, да разрешават сложни задачи, разбира се, стига да не са свързани с човешките взаимоотношения. Според Таширо необщителните хора предпочитат директно да започнат с обсъждането на конкретна тема, както и да се съсредоточават върху това, което наистина ги интересува.

Невероятно талантливи са

Необщителните хора притежават забележителен талант, който обикновено се проявява в тясно специализираните сфери. Без значение какви са интересите им, те винаги се стремят да научат повече.

Тай Таширо отбелязва, че хората, които трудно се адаптират в обществото, могат дълго време да изпълняват една и съща рутинна дейност – нещо, което не на всеки се отдава. Всъщност това именно е ключът към овладяването на всяко умение. Зад много от иновациите в съвременния свят стоят хора, които се адаптират трудно в обществото.

А сега следва и интересният въпрос дали да приемем статуса си на необщителни хора, или да поработим върху своите комуникационни умения?

Тай Таширо казва, че повечето хора са се чувствали неудобно в даден момент от живота си. Нещо повече, всеки средностастически човек проявява 32 на сто от характерните признаци, издаващи неспособност за социално приспособяване. Таширо обяснява, че тази особеност може би е заложена в нашите гени, като вероятността тя да се наследи при момчетата е 50%, а при момичетата 38%. Така че не се заблуждавайте, че може да се промените за една нощ.

И все пак, има и добра новина, според учените хората са напълно способни да усъвършенстват социалните си умения, стига да проявяват търпение и да не се страхуват от неуспехи.

Тай Таширо обаче е на мнение, че необщителните хора не бива да се променят насила. Има много добронамерени хора, които не гледат отвисоко на тези, които не умеят да общуват, а от друга страна, непохватните в социалните контакти могат да бъдат изключително интересни личности и верни приятели.

Редактор: Ина Фенерова
Източник: mixstuff.ru
Снимка: gananci.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЗдравни съветиФизиологияЛайфстайлСоциални грижиНовиниЛюбопитноТестовеБотаникаЛечения