Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло Мислите си, че пазите добре тайните си? Е, помислете още веднъж

Мислите си, че пазите добре тайните си? Е, помислете още веднъж

Мислите си, че пазите добре тайните си? Е, помислете още веднъж - изображение

Сравняват човешкия мозък със суперкомпютър съвсем основателно – той е способен да разгадае и разреши дори най-комплексните проблеми. Но какво би станало, ако персоналният ви компютър започне да издава съкровената ви информация на непознати?

Вижте няколко наистина невероятни примера за начина, по който вътрешните процеси в мозъка могат да разкрият нашите най-скъпоценни тайни!

Гледате някого и просто не можете да отлепите очите си от него…

Честито! Вие изпитвате силна симпатия към този човек, а мозъкът ви е на мнение, че е изпуснал важна подробност от външния му вид.

Често ли сте губещата страна в спорове?

Ако е така, очевидно е, че сте невероятно интелигентен човек. Склонни сте да анализирате всички налични данни. През цялото време, докато спорите, вие не спирате да се самооценявате, нещо повече, често мислено отбелязвате, че аргументите ви имат нужда от още доказателства. В сравнение с вас по-малко интелигентните хора не умеят да си създават подобна самооценка, а това ги прави по-уверени, докато защитават своето виждане за нещата.

Преживявате ли трудно критичните забележки?

Ако е така, то вие сте несигурен човек. Много по-чувствителни сте към лошите думи, отколкото към комплиментите и хвалбите, защото забележките подчертават вашите недостатъци. Когато някой говори негативни неща за вас, мозъкът ви приема това като необичайна, нетипична ситуация, представляваща заплаха. И точно по тази причина той реагира, като произвежда хормона кортизол.

Пишете нечетливо? Спокойно, и това си има своето обяснение

Нечетливият почерк означава, че вашият мозък работи доста по-бързо от ръцете ви. А това от своя страна показва, че скоростта, с която тече мисълта ви, е основната пречка да отделяте необходимото време за поддържане на четлив почерк.

Ако не можете да се преборите с лош навик…

Е, не е особено приятно да чуеш нещо подобно, но: това показва, че сте доста мързелива личност. Мозъкът се възползва от тези навици, за да ви осигури почивка и възможност за работа, без да полагате особени усилия (когато повтаряте заучени действия, на практика вие ги усъвършенствате непрекъснато и по този начин пестите енергия). Тоест, мозъкът превръща тези действия в навици.

Случва ли ви се да забравите какво искате да направите или къде да отидете?

Това е знак, че ви тормози някакъв проблем (съзнателно или не). Добре е да знаете, че капацитетът на краткотрайната ни памет е значително малък. Ако мозъкът ни се опитва да разреши едновременно няколко задачи, това често води до срив в персоналната ни компютърна система. В тази ситуация просто едно парче информация изцяло измества друго…

В бързината не откривате вещите, които търсите, макар и да са пред очите ви, дори понякога още по-зле – в ръцете ви

И това си има своето логично обяснение, просто очите ви са значително по-бързи от мисълта ви. Мозъкът ви не разполага с необходимото време да обработи информацията, която очите му изпращат. Причина за това може да е нервно напрежение, което забавя работата на мозъка при анализиране на визуална информация.

Сънувате ли често нещата, които сте правили през деня?

Причината за това е, че прекарвате прекалено много време във вършене на едни и същи неща. При подобни ситуации мозъкът ви решава, че вие искате да научите тази конкретна дейност и започва старателно да обработва наличните данни, докато спите.

Разпознавате лицето на даден човек, но не успявате да се сетите за неговото име

Това показва, че имате добра визуална памет. При първата ни среща с даден човек мозъкът ни буквално прелива от нова информация. За да си помогне и да спести енергия, той запаметява най-лесните неща. В случая това са визуалните данни.

Ако по време на пътуване ви става лошо…

Странно е, но според учените има случаи, в които тялото възприема пътуването като заплаха. И мускулите, и очите са убедени, че си почиват, но вестибуларният апарат е на друго мнение – той възприема движенията. И тук се намесва мозъкът, който интерпретира тези противоречащи данни като опасност от отравяне и резултатът е налице – прилошава ви и започва да ви се гади.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: BrightSide
Снимка: haikudeck.com


Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноПсихологияХранене при...Здравни съветиНовиниФизиологияПатологияОрганизацииСнимкиИсторияАлт. медицинаКлинични пътекиИзследванияСпециалистиБотаникаСпорт