Начало Психология Социална психология За психологията Митове за хипнозата

Митове за хипнозата

Митове за хипнозата - изображение

Както всяка терапевтична техника, която изисква задълбочени познания и хипнозата е обгърната от множество мъгливи твърдения, носещи се като лека, но пък опасна мъгла из обществото.

За да разсеем странните представи за манипулативни чичковци, размахващи джобни часовници, в ролята на хипнотизатори, ще ви представим опровержения за част от най-разпространените митове за хипнозата.

Мит 1 — когато се събудите от хипноза, няма да си спомняте нищо, което се е случило, докато сте били хипнотизирани

Амнезия от този тип може да се появи в много редки случаи и хората обикновено си спомнят всичко, което се е случило по време на хипнотичния сеанс. Въпреки това, хипнозата може да има значителен ефект върху паметта. Постхипнотичната амнезия може да накара индивида да забрави някои неща, които са се появили преди или по време на хипноза, но все пак трябва да споменем, че този ефект е ограничен.

Мит 2 — хипнозата може да помогне на хората да си спомнят точните подробности за престъпление, което са видели

Да, хипнозата може да се използва за подобряване на паметта, но ефектите са драматично преувеличени от популярните медии. Изследванията установяват, че тя не води до значително подобрение на паметта или точността й, но за да сме честни можем да кажем, че може да доведе до значително изкривяване на спомените и дори объркване на фантазия със спомен.

Мит 3 — може да бъдете хипнотизирани против волята си

Предаванията и филмите създават грешни впечатления в този смисъл. Няма вариант да бъдете хипнотизирани без ваше съгласие и подкрепа. Хипнозата изисква доброволно участие от страна на пациента.

Мит 4 — хипнотизаторът има пълен контрол над вашите действия, докато сте под хипноза

Хората често смятат, че действията им под хипноза се случват без влияние на волята им, но хипнотизаторът не може да ви накара да извършите нищо, което е против вашите желания.

Мит 5 — хипнозата може да ви направи супер силни, бързи или атлетически талантливи

Да, хипнозата може да се използва за подобряване на ефективността ви, но не може да направи хората по-силни или по-атлетични, защото не може да промени физическите им способности.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: verywellmind.com
Сниимка: missmanda3.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноИсторияПсихологияАлт. медицинаЛеченияЛайфстайлСпортСнимкиЗдравни съвети