Начало Психология Позитивна психология Връзки и взаимоотношения Да живееш с човек, който те обижда и обвинява, или какво е да си затворник на собствения си живот

Да живееш с човек, който те обижда и обвинява, или какво е да си затворник на собствения си живот

Да живееш с човек, който те обижда и обвинява, или какво е да си затворник на собствения си живот - изображение

Да живееш с манипулативен и контролиращ партньор е объркващо и изтощаващо. Постепенно жертвите на подобно поведение се превръщат в мишени на постоянни обвинения и критики по всевъзможни поводи. Ежедневието им се изпълва с безпокойство и непрестанна тревога, а много често настъпва и пълна изолация от приятели и роднини в името на това да бъде запазено спокойствието и щастието на манипулативния партньор. Начинът, по който хората в токсични връзки, виждат света, също се променя, тъй като те неусетно започват да мислят, чувстват и живеят според гледната точка на своя контролиращ партньор.

„Това е често срещан вид злоупотреба в романтичните взаимоотношения, много напомнящ на Стокхолмския синдром, при който жертвата на отвличане развива лоялност и привързаност към своя похитител. За да идентифицираме този вид емоционална злоупотреба, използваме термина Perspecticide – промяна на перспективите и приоритетите. Това е вид емоционално насилие в рамките на една връзка, когато един от партньорите контролира другия до такава степен, че жертвата губи чувството за това кой е и какво чувства. При злоупотреба или контролираща връзка с течение на времето доминиращият партньор променя начина, по който жертвата мисли. Насилникът определя какво е любовта. Насилникът определя какво не е наред с жертвата и какво трябва да направи, за да я промени”, обяснява Лиса Арънсън Фонтес, психолог от Университета на Масачузетс и автор на книгата "Невидимите окови: Как да преодолеем принудителния контрол в личната си връзка". 

Терминът „Perspecticide”, чието основно значение може да бъде обяснено най-лесно с пълната загуба на доверие в собствените знания и представи, е използван за първи път в литературата за промиване на мозъци на военнопленниците. Този тип влияние се прилага и в различни култове и религиозни течения. 

С течение на времето доминиращият партньор променя начина, по който жертвата мисли до степен, в която тя започва да губи чувството си за свои собствени идеи, цели и мисли. Забравя ги и започва да мисли само за целите, идеите и мислите на своя манипулативен партньор. 

По думите на Фонтес промяната на перспективата е основната причина хората да се отказват от собствените си възгледи, мнение, житейски цели и мечти. 

Тук не говорим за естественото взаимовлияние, което настъпва във всяка интимна връзка. Тук става дума за въздействие, което може да бъде определено като едностранно, манипулативно и дори престъпно, защото в капана на доминиращия партньор се попада най-често чрез привързване. Той редува любящо поведение с периоди на потискащи, обидни и обвинителни коментари, които смачкват самочувствието. По този начин жертвата става травмиращо-свързана със своя манипулативен партньор, започвайки да се държи и живее така, че да го прави постоянно щастлив, а когато се провали, вярва, че заслужава наказание. Така постепенно се превръща в затворник на собствения си живот. 

По статията работи: Ина Фенерова
Източници: businessinsider.com, home.bt.com
Снимка: huffingtonpost.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияСнимкиЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитноСоциални грижиНовиниИнтервютаАнкетиНаправления в медицинатаИсторияБотаникаЛечения