Начало Психология Позитивна психология Терапевтични занимания и креативност Самохипноза за подобряване на ежедневието

Самохипноза за подобряване на ежедневието

Самохипноза за подобряване на ежедневието - изображение

Научете се да контролирате вярванията и мислите си, като да ги управлявате по различен начин.
Случвало ли се е да пристигнете някъде и докато слизате от колата да осъзнаете, че нямате спомен за пътя, по който сте шофирали? Или може би да установите, че „сте другаде“, докато си вземате душ? Загубвали ли сте следите на това, което се случва в околната среда, защото мислите за нещо друго?

Всички тези преживявания са форма на хипноза. Хората се хипнотизират многократно през целия ден, но не го знаят. Всеки път, когато не сте напълно съзнателни за това, което се случва, за какво мислите и преживявате, вие всъщност си прилагате форма на самохипноза.

Добрата новина е, че това е естествено състояние на ума ви и можете да се научите да го използвате в своя полза. Не е необходимо по цял ден мозъкът ви да повтаря „ще отида там и ще направя това“, „харесвам тези пердета“ и „не понасям този човек“, защото това са подсъзнателни неща, от които се зараждат в съзнателни мисли.

Защо не харесвате определени хора и неща? Обикновено, защото някъде в подсъзнанието ви те напомнят за някой или нещо от вашето минало. Защо вярвате, че определени неща са неправилни? Защото сте добили опит от минали преживявания. Целодневно човек се движи през подсъзнателните хрумвания.

Хипнозата позволява да уловите този аспект на подсъзнателните си убеждения и мисли и да ги управлявате по друг начин. Вместо да бъдете бутани и издърпванни от несъзнаваното, може да го контролирате.

Ако искате да започнете да практикувате самохипноза, за да станете по-спокойни, да подхождате към ситуациите с хладен ум и обрано поведение, ние можем да ви помогнем да постигнете целите си, с информация за няколко лесни стъпки.

Намерете безопасно място, където можете да седнете и няма да ви прекъсват. Уверете се, че телефонът ви е изключен и никой няма да почука на вратата. Намерете място, което да е успокояващо и тихо.
Седнете. Поставете краката си стабилно на земята и не скръствайте ръце и крака. Оставете дланите да почиват спокойно в скута си. Уверете се, че гърбът ви е подпрян на облегалката и се чувствате удобно. Не лягайте, защото това може да ви приспи.

Направете три дълбоки вдишания през носа и издишайте през устата. Фокусирайте се върху дишането и си представете, че имате балон в стомаха. Визуализирайте как се изпълва, докато вдишате и изпразва, докато издишате. След третото издишане затворете очи и продължете да изпълвате максимално дробовете си, оставайки фокусирани над тази дейност. Опитайте се да позволите на мислите да изплуват от дълбините на ма ви продължавайте да се фокусирате над дишането. Не се притеснявайте дали изпълнявате функциите правилно, просто дишайте!

След като усетите, че тялото ви реагира на дишането, започнете да отброявате от 10 към 1. С всяко число, което си казвайте, поставяйте мисълта, че слизате „по-дълбоко“. Позволете на всяко число да изтласква стреса, негативността и напрежението от тялото ви.


След като стигнете до 1, си кажете: "Аз съм спокоен, уверен съм, че съм в мир със себе си". Продължете да повтаряте тази мантра многократно, докато почувствате, че тялото ви отговаря и на нея.
След това можете да си кажете няколко положителни неща за себе си, в състоянието на самохипноза си представяте желаните резултати и визуализирате, колкото може по-добре това, което сте планували.

Вижте, мислете, усетете и попитайте себе си, какво бихте искали да бъдете

Опишете се с думи в ума си, така че да подкрепите целите си. „Вземам добри решения във всеки миг от своя ден“ или „оставам спокоен пред лицето на неприятностите“ . Добре е да определите предварително какво искате да внедрите в ума си и искате да повтаряте, докато сте в по-задълбочено състояние на ума.

След като приключите с повторението на избраната мантра, останете за момент седнал. Обърнете внимание на дишането си отново. Вдишайте и издишайте внимателно, мислейки само за дъха си. След това бройте от 1 до 5. С всяко число си представяйте енергията, която се връща в тялото ви. Усетете как доброто здраве се връща във вас, правейки ви по-отпочинал и щастлив човек.

Готово!

Целият процес трябва да отнеме не повече от 3-5 минути. Направете това толкова пъти, колкото можете през целия ден. И помнете - винаги можете да оставите на пауза всичко, което се случва наоколо и да се концентрирате над дишането си, и да повторите мантрата отново. Това е нещо хубаво, което трябва да правите всеки път, когато усетите нужда.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: psychologytoday.com
Сниимка:awesomebabes.webcam

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноИсторияАлт. медицинаЛеченияНовиниЛайфстайлИнтервютаЗдравни съветиСпециалистиОрганизацииСоциални грижиСнимкиКлинични пътекиСпортНормативни актовеЗаведения