Начало Психология Позитивна психология Терапевтични занимания и креативност Накратко за хипнозата

Накратко за хипнозата

Накратко за хипнозата - изображение

Какво точно е хипнозата?

По света съществуват няколко определения, но ние ще сведем описанието до кооперативно взаимодействие, в което участникът отговаря на предложенията на хипнотиста, с когото работи. Хипнозата е станала известна благодарение на популярните предавания и филми, при които хората са подтикнати да извършват необичайни или нелепи действия, но може да се каже, че тя е клинично доказан, ефективен метод за въздействие над човешкото състояние, че осигурява медицинска и терапевтична полза и е полезна най-вече за намаляване на болката, и тревожността. Дори се предполага, че хипнозата може да намали симптомите на деменция.

Как работи хипнозата

Какво ви идва на ум, когато чуете думата хипнотизатор/хипнотист? Ако сте като повечето обикновени хора, тя може извика в ума ви образи на измамник или манипулатор, който вкарва хората в хипнотично състояние, чрез люлеене на джобен часовник пред нечие лице. В действителност хипнозата няма много общо с тези стереотипи. Според психолога Джон Килстром "хипнотизаторът не хипнотизира индивида, хипнотизаторът служи за нещо като треньор или учител, чиято работа е да помогне на човека да бъде хипнотизиран".

Хипнозата често се описва като сън, подобен на транс, тя е по-добре изразена като състояние, характеризиращо се с фокусирано внимание, мускулен тонус и „живи“ фантазии. Хората в хипнотично състояние често изглеждат сънливи, но в действителност те са в състояние на хипер-осъзнатост.

Психолозите използват хипноза, за много състояния, включително и за да повлияят болка.Обикновено тя се извършва от обучен терапевт, който използва визуализация и словесно повторение, за да предизвика хипнотично състояние.

Една от най-известните теории е хибридната теория на Хилгард за хипнозата. Според Хилгард хората в хипнотично състояние изпитват раздвоено съзнание, в което съществуват два различни потока умствена дейност. Докато един поток от съзнание реагира на предложенията на хипнотиста, друг дисоцииран поток обработва информация извън съзнателната част от ума на хипнотизираните индивиди.

Какви са ефектите от хипнозата

Изживяването на хипнотичното състояние може да варира силно от един пациент до друг. Част от хипнотизираните хора съобщават, че имат усещане за откъсване или крайно отпускане по време на хипнотичното състояние, докато други дори смятат, че действията им изглежда се зараждат извън съзнателната им воля. Други остават напълно съзнателни и способни да водят дори разговор, докато са под хипноза.

Експериментите на изследователя Ърнест Хилгард показват как хипнозата може да се използва, за да се променят драматично възприятията на личността. След като инструктира хипнотизирания индивид да не изпитва болка в ръката, тя се поставя в ледена вода. Докато нехипнотизираните личности (представляващи контролна група в изследването) бързат да извадят ръката си от водата след няколко секунди поради болката, хипнотизираните индивиди оставят ръцете си потопени в студената вода в продължение на няколко минути, без да показват признаци на болка и без да изпитват такава.

За какво може да се използва хипнозата

Ще изброим част от приложенията на хипнозата, които са доказано ефективни:

- лечение на болка в хронични състояния като ревматоиден артрит;

- намаляване на болката по време на раждане;

- намаляване на симптомите на деменция;

- хипнотерапията може да бъде полезна за някои симптоми на хиперактивност и дефицит на вниманието;

- намаляване на гаденето и повръщането при пациенти с рак, подложени на химиотерапия;

- контрол на болката при стоматологични процедури;

- елиминиране или намаляване на медицински състояния на кожата, включително брадавици и псориазис;

- облекчаване на симптомите, свързани със синдрома на раздразнените черва.

Защо хората решават да опитат хипноза

В някои случаи хората търсят хипноза, за да подпомогнат справянето си с хронична болка, такава от медицински процедури като хирургия или раждане, или за облекчаване на тревожност. Хипнозата се използва и за подпомагане на положителни промени в човешкото поведение, като отказване от тютюнопушене, отслабване и предотвратяване на нощно напикаване.

Петнадесет процента от хората са много отзивчиви към хипнозата, приблизително десет процента от възрастните се смятат за трудни или невъзможни за хипнотизиране. Децата са по-податливи на хипноза. Хората, които лесно потъват във фантазиите си, са много по-податливи към хипнозата.

Ако сте заинтересовани да бъдете хипнотизирани, важно е да запомните да се обърнете към опитен професионалист и да откриете ума си за неговото влияние. Изследванията сочат, че хората, които гледат на хипноза положително, са склонни да й реагират по-добре.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: verywellmind.com
Сниимка: thefix.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноИсторияАлт. медицинаЛеченияНовиниЛайфстайлСпециалистиСоциални грижиОрганизацииЗдравни съветиИнтервютаКлинични пътекиСпортСнимкиНормативни актовеЗаведения