Начало Психология Поведенческа психология Патология Митове и факти за шизофренията

Митове и факти за шизофренията

Митове и факти за шизофренията - изображение

МИТ: Шизофрения означава раздвояване на личността

Откъде идва?

Думата шизофрения идва от гръцките думи за "разкъсвам, разцепвам" и "мисъл, разсъдък". Съберете ги и резултатът ще е "разделен ум". От тук идва и неправилното схващане за "раздвоение на личността" – характерно за психиатричната диагноза дисоциативно разстройство на идентичността (ДРИ), също позната като личностно разстройство (ЛР).

Факт: ДРИ/ЛР е напълно различно разстройство от шизофренията. ДРИ дори не се класифицира като психотично разстройство. Раздвоението в шизофренията се отнася до ума, който е разделен от реалността.

МИТ: Шизофренията е рядко срещано заболяване (алтернативен мит: Шизофренията е по-разпространена, отколкото мислите)

Откъде идва?

Рядко срещана: Почти всеки познава някого с депресия, тревожност или гама от други проблеми, свързани с психичното здраве. По-рядко хората познават пряко някой с диагноза шизофрения.

Често срещана: Виждате я навсякъде: във филмите, вестниците, интернет, социалните мрежи. Лудостта винаги храни новините.

ФАКТ: Истината е в числата. Приблизителната честота на заболяването шизофрения е около 1 болен на 100 души. Това много ли е или малко? Ето някои цифри в САЩ. Сравнете я с честотата на високо кръвно налягане (30 души на 100) или с диабета (8 души на 100), и изводът ще е: шизофренията е рядко срещано заболяване в сравнение с високото кръвно налягане или диабета.

Сравнете я с тежкото обсесивно-компулсивно разстройство, с честота от 0,5% или с множествената склероза, с честота от 0,1%, и шизофренията ще е два пъти, съответно десет пъти по-често срещана от тежкото ОКР или МС. Така че вместо да питаме дали шизофренията е рядко или често срещано заболяване, по-добър въпрос е: каква е честотата на шизофренията в сравнение с [попълнете празното пространство]?

МИТ: Шизофренията обикновено води до насилие

Откъде идва?

Когато хората с шизофрения проявяват насилие, те обикновено действат по странни и необикновени начини, което лесно привлича вниманието на медиите.

ФАКТИ: Проучванията, които разглеждат връзката между шизофренията и насилието, показват, че рискът варира значително - от седем пъти по-висок, до не по-висок от този при останалото население. Освен това рискът от проява на насилие при хора, които злоупотребяват с алкохол и наркотици, е по-висок от този при болните от шизофрения, които не злоупотребяват с вещества. Ако пациентите с шизофрения също злоупотребяват с вещества, той се увеличава и е почти същият като този при непсихотичните хора, които злоупотребяват с алкохол/наркотици. За да обобщим, шизофренията не изглежда да надвишава риска от насилие, свързан със злоупотребата с наркотици.

МИТ: Шизофренията е болест, която единствено се влошава с течение на времето

Откъде идва?

Има подгрупа от пациенти с шизофрения, които не се възстановяват. Тази подгрупа обикновено е фокусът на вниманието в популярната култура (т. е. филми и книги), както и интересен предмет на обсъждане от медиите.

ФАКТИ:

Около 30% от пациентите с шизофрения имат вида заболяване с хронична и постепенна прогресия.

Около 30% от пациентите имат тип шизофрения с по-епизодичен курс и частична ремисия (връщане към нормалното функциониране) между епизодите.

Около 30% от пациентите всъщност могат да се възстановят.

Какво означават тези числа?

Вярно е, че мнозинството от пациентите (1 + 2) страдат от типа шизофрения, при която шансовете за ремисия са ниски.

Също така е вярно, че по-голямата част от пациентите нямат хроничен и постепенно влошаващ се курс на протичане на болестта, разбира се (Бота и Преда, 2011 г.).

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: verywell.com

Снимка: keywordsuggest.org

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияНовиниСнимкиИсторияЛайфстайлХранене при...ЛеченияЛюбопитноСоциални грижиАнкетиБотаника