Начало Психология Социална психология Групова динамика Най-противоречивото психологическо изследване е повторено - резултатът е същият

Най-противоречивото психологическо изследване е повторено - резултатът е същият

Най-противоречивото психологическо изследване е повторено - резултатът е същият - изображение

Какво бихте направили, ако неколкократно ви бъде наредено да нанесете силен токов удар на безпомощен непознат?

През 1963 г. е публикуван резултатът от онова, което ще се превърне в едно от най-известните психологически изследвания – експериментът за "послушание" на Стенли Милграм.

Това, което открива Милграм, е, че когато им бъде казано, 63% от хората биха нанесли потенциално опасен електрически шок на непознат.

Проучването цели да покаже колко лесно човешките същества се поддават на властта.

Днес полски психолози повтарят проучването и установяват, че резултатите са също толкова изненадващи в този век, колкото и в предишния.

Въпросът е: какво бихте направили, ако многократно ви бъде наредено да нанесете силен токов удар на безпомощен непознат?

"След като научават за експериментите на Милграм, по-голямата част от хората твърдят, че 'никога не биха постъпили така.'

Нашето изследване отново илюстрира огромната сила на ситуацията, с която се сблъскват субектите и колко лесно могат да се съгласят с неща, които смятат за неприятни".

В експеримента хората са подложени на все по-голям натиск да накажат непознат.

Въпреки, че непознатият е актьор, който се преструва, че е измъчван от електрошока, болката, която участниците причиняват, изглежда реална.

Бавно, но сигурно на бедното "опитно зайче" е казано да повишава напрежението, докато достигне нивото "Опасност: тежък електрошок".

От 80-те души в проучването 90% достигат до максималното ниво на електричество, след като им е "заповядано" от експериментатора.

Авторите на изследването обясняват:

"Нашата цел беше да проучим колко високо ниво на послушание бихме срещнали сред жителите на Полша".

Трябва да се подчертае, че тестовете в парадигмата "Милграм" никога не са провеждани в Централна Европа.

Уникалната история на страните в региона прави въпроса за подчинението на властта изключително интересен за нас."

Д-р Грзиб заключава:

"... половин век след оригиналното изследване на Милграм за подчинението на властта, поразителното мнозинство от субектите все още са готови да екзекутират безпомощен индивид".

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: spring.org.uk

Снимка: latimes.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлЛюбопитноНовиниИсторияСнимкиСпортОрганизацииСоциални грижиНормативни актовеЗдравни съветиСпециалистиАнкети