Начало Психология Социална психология За психологията Защо правим тъпи или нерационални неща: 10 блестящи експеримента по социална психология - част 1

Защо правим тъпи или нерационални неща: 10 блестящи експеримента по социална психология - част 1

Защо правим тъпи или нерационални неща: 10 блестящи експеримента по социална психология - част 1 - изображение

"Бях особено заинтересуван от това как и защо обикновените хора правят необичайни неща, такива, които изглеждат чужди на тяхната природа. Защо добрите хора понякога вършат зло? Защо умните хора понякога правят глупави или неразумни неща? "- Филип Зимбардо

Както прочутият социален психолог професор Филип Зимбардо (автор на The Lucifer Effect: Understanding How Good People Turn Evil ), ние също се интересуваме от това защо правим глупави или нерационални неща.

Отговорът е, че често това се дължи на други хора — нещо, което социалните психолози изследват изчерпателно.

Тук ще ви запознаем с 10 от най-влиятелните експерименти в областта на социалната психология. Всеки от тях разказва уникална, проницателна история, релевантна с живота на всеки от нас, всеки ден.

1. Ефектът на ореола: Когато вашият собствен ум е мистерия

"Ефектът на ореола" е класически експеримент на социалната психология. Идеята е, че общите оценки за дадено лице (напр. Тя е приятна) преливат в преценки за специфичните черти на някого (напр. Тя е интелигентна). Холивудските звезди демонстрират перфектно ефекта на ореола. Тъй като те често са привлекателни и приятни, ние естествено предполагаме, че те също са интелигентни, приятелски настроени, имат добра преценка и т.н.

2. Защо и как лъжем себе си?

Първият социален психологически експеримент на Фестингер и Карлсмит (1959 г.) дава централен поглед върху историите, които казваме сами на себе си, за това защо мислим и се държим по начина, по който го правим. Експериментът се основава на гениална измама, така че най-добрият начин да го разберете е да си представите, че участвате. Затова се отпуснете и да се върнем назад във времето. Годината е 1959, а вие сте студент в Станфордския университет … (отидете към експеримента Тук >>>)

3. Война, мир и ролята на властта в експеримента в Робъртс Кейв

Експериментът в Робъртс Кейв – класически за социалната психология. Добре позната история се появява десетилетия след експеримента, след като писателите на учебници приемат конкретното й преразглеждане. С нейното повторение хората скоро вземат тази история за реалност, забравяйки, че това е само една версия на събитията, една интерпретация на сложна серия от изследвания.

4. Нашата тъмна страна: Станфордският експеримент  със затвора

Известният "Станфордски експеримент със затвора" е твърдо доказателство за силата на ситуацията при определянето на човешкото поведение. Не само това, но и той вдъхновява роман, два филма, безброй телевизионни предавания, възстановки и дори музикална група. (Отидете към експеримента Тук >>>)

5. Просто следвате заповедите? Експериментът за послушание на Стенли Милграм

Какъв експеримент от социалната психология би могъл да бъде толкова мощен, че просто участието ви да може да промени виждането ви за себе си и за човешката природа? Каква експериментална процедура може да предизвика обилно изпотяване и треперене при едни, оставяйки други 10% изключително разстроени, докато трети да избухват в необясним истеричен смях? (Отидете към експеримента Тук >>>)

По статията работи: Елиза Трайкова

Снимка: пак там

Източник: spring.org.uk

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияИсторияНовиниЛюбопитноСнимкиСпортЗдравни съветиСпециалистиТестовеЛеченияСоциални грижиИнтервютаАлт. медицинаОрганизацииНормативни актовеАнкети