Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми Най-често срещаните фобии и причините за тях

Най-често срещаните фобии и причините за тях

Най-често срещаните фобии и причините за тях - изображение

Човешките страхове са привидно тривиални, понякога изглеждат неразумни, но трябва да помним, че все пак милиони хора ги носят със себе си. Дори нещо толкова безвредно като хамстер може да предизвика пристъп на истински, трескав страх у един зрял човек.

Повечето причини за човешкия уплах могат да бъдат проследени в миналото. За други науката все още няма обяснение, а част от страховете, макар и силни, не са официално признати за фобии.

Благодарение на данните от 2 088 души, получени след доста мащабно проучване, можем да ви представим списък на най-често срещаните фобии сред човешките същества.

Височини

Най-разпространената фобия е страхът от височини. Двадесет и три процента от респондентите заявяват, че се страхуват от високо, докато 35% казват, че страхът им присъства, но не може да се нарече завладяващ (следователно фобиен). Интересно е, че този страх се увеличава при хората в по-напреднала възраст.

Наименованието, което този ужас носи, е акрофобия, и идва от гръцката дума ákron, която означава връх или ръб. Тази фобия изглежда произтича от невъзможността да се възприемат спокойно вертикалните измерения. Изследванията показват, че хората страдащи от нея, най-често надценяват вертикалните разстояния, а тези с най-лоша преценка за разстоянието до земята имат най-силен страх от височини. За съжаление учените не знаят кое е яйцето и кое кокошката при това взаимодействие. Остава ни да се надяваме, че изследванията, които извършват, скоро ще дадат отговор и на тази неизвестна.

Змии

На второ място като най-чест страх, с 21% фобиен и 31% умерен, са поставени скромните змийчета.

Да, за част от хората е истински ужас да видят как хлъзгавото влечуго се приплъзва по земята край тях. Известна още като офидиофобия, това е една от ирационалните представителки на групата страхове. Защо е квалифицирана като ирационална? Защото науката е доказала, че повечето видове змии са напълно безобидни.

Изследванията показват, че бебетата имат вроден страх от змии, още когато се родят, а това означава, че тази паника се корени в еволюционното ни развитие и е природна предпоставка за повечето представители на човечеството. Независимо от безобидността на влечугите може да се окаже, че нашите инстинкти за оцеляване седят доста по-високо в йерархията на мислите ни, от рационалността.

Представяне пред множество хора

Страхът на личността да се изправи пред тълпа и да говори се нарича социална фобия и в това проучване взима бронзов медал. Двадесет процента от анкетираните са завладени от нея и около 36% признават, че изпитват известни притеснения. Проучване на родна територия твърди, че около 15% от населението има подобен проблем.

Част от хората получават подобни фобийни пристъпи благодарение на високите си нива тревожност, като през повечето време изпитват нервност, а излизането им пред публика буквално ги смразява. Конкретната психическа причина все още не може да се определи, но е ясно, че това състояние не е никак рядко.

Гризачи/мишки

Ирационалният страх от плъхове, мишки и техните подобни държи нащрек 9% от хората, участвали в проучването, а 17% имат страхове, но не толкова силни, че да ги нарекат фобия.

Повечето теории за това състояние включват условен отговор на стряскането при поява на мишка и преекспонирането на неприятната изненада, което с времето се засилва. Страхът произтича от подсъзнанието, което очаква, че гризачите могат да пренасят болестни състояния. Вероятно постоянната появя на мишки и плъхове в телевизионните и кинопродукции също не помага.

Игли и инжекции

Потрепервате ли при мисълта за инжекция? Спокойно, не сте сами. Осем процента от хората в проучването изпадат в ужас от такива и 16% признават страха си, но не го считат за смразяващ. Фобията включва не само инжекции и игли, а и спринцовките, които умът свързва с тях. Фобията е призната официално през 1994 г., но оттогава са представени едва няколко теории за нейната поява. Някои учени смятат, че може би е генетично свързана със страх от прободни рани, идващ от предците ни. Самата мисъл за инжекция обикновено е свързана с болнично заведение и може да доведе до повишено безпокойство.

Летене със самолет 

Седем процента от хората се ужасяват от това и 17% посочват, че изпитват обикновен страх. Аерофобията се причинява от освобождаването на стресови хормони, при излитането на самолета. Дори малко турбулентност увеличава нивата на стрес, намалява когнитивните способности (което пък покачва допълнително стреса) и воала — води до ступор и паника. Това е порочен кръг, който кара хората да изживеят най-сините си страхове от самолетна катастрофа, докато околните дори не забелязват да има проблем.

Тълпи

Агорафобията не е никак рядка. Четири процента от анкетираните са я посочили като свой спътник, а 17% признават, че носят със себе си умерени страхове от отворени пространства с много хора. Тази фобия всъщност се появява, когато човек попадне в пространство, за което счита, че няма кой да му помогне при възникване на кризисна ситуация. Най-често върви в комплект с тревожност и може да доведе до момент, в който хората се притесняват да напуснат дори дома си.

Много често причината за нея се оказва паническото разстройство, с моменти на повишен страх и спорадични панически атаки. Травматичните събития в миналото и последващото отчаяние може да допринесат за развитието й.

Клоуни

Трябва да признаем, че това е изненадващо, но все пак е в топ десет. Формално тази фобия не е призната от медицинските лица, въпреки че цели 4% от анкетираните хора я имат, а осем процента изпитват по-слаб страх.

Като причина за този страх може да се заподозре разпознаването на модел, в които хората търсят познати черти в лицето на клоуна, но то умишлено е гримирано, за да избягва такива, което води мозъка до объркване, защото той вижда нещо, което смята, че не трябва да вижда. Друга теория предполага, че хората не успяват да видят истинския израз на лицето и това ги изнервя, освен това се оказва, че постоянната усмивка предизвиква безпокойство. 

Всеки от страховете в този списък може да е смразяващ сам по себе си. Така че независимо дали всички те ви притесняват по мъничко, или един от тях ви обсебва, не забравяйте, че много хора се чувстват по същия начин и не сте сами.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: iflscience.com
Снимка: elsalvador.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноЗдравни съветиАлт. медицинаЛеченияБотаникаЛайфстайлСнимкиНовиниСпорт