Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми Начини за справяне с трудностите: фокус върху проблемите и фокус върху емоциите

Начини за справяне с трудностите: фокус върху проблемите и фокус върху емоциите

Начини за справяне с трудностите: фокус върху проблемите и фокус върху емоциите - изображение

Когато сме изправени пред стресови събития, обикновено използваме много видове стратегии за справяне с тях. Понякога се сблъскваме с проблемите, а понякога ги избягваме.

Стратегиите, които използваме, вероятно ще се променят във времето, в зависимост от ефективността на онези, които сме приложили. Племенната мъдрост на индианците от Дакота казва: "Ако конят ви е мъртъв, слезте". Това послание е същността на тази публикация.

Изследванията показват, че стратегиите за справяне с проблемите като цяло са по-добри за психичното здраве, тъй като те осигуряват чувство за контрол, докато стратегиите за справяне с емоциите, в сравнение, водят до понижаване на чувството за контрол и самоефективност.

Накратко, стратегиите за решаване на проблеми имат за цел да определят причината за дадена стресова ситуация, докато стратегиите, насочени към емоциите, имат за цел да намалят емоционалните ефекти на дадена стресова ситуация.

Стратегиите за справяне с емоциите могат да имат краткосрочни ефекти в ситуации, в които човекът страда от високи нива на стрес, без да се занимава с причината за стреса. Въпреки това, ако причината за стреса е трайна, често се прилага емоционално фокусирана стратегия за справяне. Моля, разгледайте следния пример.


Сериозно заболяване или тежка житейска ситуация могат да ви оставят без контрол, след което едва ли ще имате полза от това да се опитвате да придобиете контрол над нещо, което е извън вашия контрол. В действителност може да отключите депресия поради факта, че не можете да го контролирате или коригирате. В този случай приемането може да бъде по-полезна стратегия за справяне.

Въпреки че човек приема болестта си (емоционално фокусирано справяне), той все още може да използва стратегии за справяне, фокусирани върху проблема, в ежедневието си, като упражнява здравни навици, които насърчават дълголетието.


Този пример илюстрира, че в различни ситуации можем да използваме различни видове стратегии за справяне. Обикновено времето ще покаже дали дадена стратегия е полезна или не. Може да се нуждаем от подкрепа за изграждането на нови стратегии.

Така че, въпросът е: "Конят мъртъв ли е или не?".

Редактор: Елиза Трайкова

Източник: reflectd.co

Снимка: examinedexistence.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиСпортЛайфстайлНовиниЛюбопитноЗдравни съветиПсихологияСнимкиИнтервютаОрганизацииЛеченияОбразованиеБотаника