Начало Психология Психология на развитието Развитие на юношите Ето защо тийнейджърите са толкова трудни

Ето защо тийнейджърите са толкова трудни

Ето защо тийнейджърите са толкова трудни - изображение

Повечето възрастни знаят какво е "тийнейджър". Но поради това, че са изминали няколко години, откакто самите вие сте били такива, най-вероятно сте позабравили каква точно е същината на тийнейджърските години.
Юношеството е време на промяна, учене и експериментиране. И днешният технологичен бум означава, че подрастващите изразяват себе си и комуникират по напълно различни от преди начини. Това е една от съществените разлики с предишните поколения, която всеки трябва да отчете.

Какво всъщност е тийнейджърът

Всъщност тази дума е термин, широко използван за описване на възрастовата група между детството и зрялата възраст. Той произлиза от английски език и е възприет по цял свят, благодарение на глобализацията. За тийнейджъри се приемат всички подрастващи между 13- и 19-годишна възраст.
В това време на преход е съвсем нормално детето ви да се опитва да бъде независим млад възрастен, с различна успеваемост, разбира се. По време на този етап от физическото и психическо човешко развитие тийнейджърите са склонни да търсят независимост и да експериментират с най-различни поведенчески модели.

Зрялото тяло

Тийнейджърите са подложени на интензивно физическо развитие. Промяната във външния вид между 12- и 19-годишна възраст е невероятна трансформация, която не се преживява лесно. Интензитетът на физическите промени е толкова голям, че юношите сякаш магически започват да изглеждат по-скоро като възрастни, отколкото като деца. Самият преход може да е както изключително приятен, така и напрегнат, и натъжаващ за подрастващите. Те ще се наслаждават на това, че узряват, но същевременно ще изпитват неудобство от този факт. Смесените чувства важат с особена сила за тийнейджърите, които се развиват по-бавно от приятелите си.

По време на прехода подрастващите (дори да не го признават) имат нужда от подкрепата на своите родители, както емоционално така и в сферата на внимателното информиране за физическите промени, които преживяват.

Мозъкът на тийнейджърите

Родителите доста честичко се шегуват с бързо изменчивите нагласи на децата си през този период. Постоянните промени в мнението и настроението на подрастващите през тези няколко години си има доста добро обяснение — хормоналните промени в мозъка през периода на юношеството са толкова внезапни, съществени и объркващи, че няма как да бъдат овладени и силно влияят на поведението. Това води до конфликти с родителите на тривиални теми, понякога до поведенчески проблеми и доста често до емоционални избухвания и отдръпване от близките за известен период от време.

Обгрижващите възрастни, преподавателите и другите отговорни лица трябва да обръщат повече внимание в периоди на криза, защото те могат да повишат вероятността за инциденти при юношите. В тази възраст те са много склонни към рисково и дори самонараняващо поведение. Важно е при първи признаци на подобни отклонения или проблеми в психичната сфера да се обърнете към специалист.

Отговорности и обучение

Тийнейджърските години са критично време, в което младите хора трябва да започнат да вземат решенията си сами и да им се дават по-големи отговорности. Колкото повече отговорности могат да поемат през този период, толкова по-малко ще се бунтуват по време на прехода си към зряла възраст.
Отговорностите, които научават хората като тийнейджъри, включват:

- да завършват всички поети ангажименти от училището и домакинството;

- да се грижат за собствената хигиена и тази на личните си вещи;

- да показват състрадание към околните;

- да показват социална отговорност, както в ежедневието, така и онлайн;

- да контролират емоционалния си израз и да взаимодействат по подходящ начин с хората;

- да осъзнаят, че сексуалната активност може да доведе до нежелани последствия;

- да се справят със ситуации, в които връстниците им оказват натиск относно алкохол, наркотични вещества, сексуални дейности, пушене или рискови действия;

- да се отнасят отговорно към привилегиите си в дома;

- да започнат трудова, извънкласна, спортна, артистична или доброволческа дейност, която да ги научи да работят в екип с други хора;

- необходимо е да се прояви внимание, за да се развие способността да се печелят и харчат пари.

В бъдеще

Това е периода за опознаване на новото аз и малко по-смело изследване на света. Може да се каже, че е и шансът на подрастващите да оформят бъдещето си, и да решат какво ще правят с живота си, след като завършат училище.
Те определено мислят за възможностите, за надеждите, мечтите и евентуалната си кариера, няма начин да не се замислят за живота извън дома и бъдещето си, въпрос на желание и умелост е възрастните наоколо да получат повече информация. Родителите трябва да внимават да не оказват прекалено много или твърде малко натиск върху вземането на това, което според тях са "правилните" решения за бъдещето на тийнейджърите.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: verywell.com
Снимка: anchoredhopecounseling.net

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиСоциални грижиНовиниФизиологияАнкетиКлинични пътекиАлт. медицинаЛеченияСнимкиСпортИнтервютаОрганизацииОбразованиеБотаника