Начало Психология Позитивна психология Връзки и взаимоотношения 9 психологически пречки пред любовта

9 психологически пречки пред любовта

9 психологически пречки пред любовта - изображение

Ако се тревожите, че не успявате да откриете любовта или сте решили, че не е за вас, то е моментът да прочетете текста, който сме ви подготвили.

От психологическа гледна точка, човешките същества се нуждаят от любов. Не фалшивото представяне, предлагано от филми и романи (зависими взаимоотношения), а последователна връзка и подкрепа от другиго, която помага на личността осъзнае своята стойност. Кончината на любовта може да доведе не само до самота, а до депресия, тревожност и понижаване на силите на имунната система.

Така че, преди да решите, че не можете да се влюбите, помислете дали тези психологически препятствия са истински проблем.

На вниманието ви представяме 9 психологически пречки, пред това да обичате и да бъдете обичани.

Страх от интимност

Има ли някаква част от отношенията ви, в която започвате да изпитвате чувство на паника и/или саботирате връзката, или просто си тръгвате? Някой споменавал ли ви е, че се отделяте от хората с непробиваема стена?

Само защото изглеждате уверени и позитивни в отношенията с познатите не означава, че не носите скрит в себе си страх от интимност. Любовта не може да се развие, освен ако не вярвате достатъчно на другите, за да им покажете слабата си страна и грижите, които ви терзаят. Така че страхът от интимност е страх от това, че сте напълно разкрити в същността на личността си и имате притеснения, относно несъвършенствата си.

Понижена самооценка

Често ли се чувствате грешни, грозни или безполезни?

Ниската самооценка означава, че се чувствате като, че не сте толкова добри, колкото другите хора, или че има нещо нередно с вас. Нормално човек да се бори със спадове в самочувствието си от време на време, но да се чувствате наистина безполезни, обикновено привлича хора, които са склонни да се възползват от вас. Всичкото фокусиране в негативните страни от характера ви просто затваря пътя към истинската любов.

Въпроси, свързани с изоставянето

Постоянно ли се притеснявате, че човекът, с когото имате връзка, ще ви изневери или ще ви напусне? Често ли се разделяте с половинките си при най-малкия знак, че те не са доволни от вас?

Ако в даден момент, като дете сте били разочаровани или пренебрегвани от възрастните около себе си, може в зряла възраст да рационализирате какво се е случило с вас и това да повлияе на способността ви да се доверите на другите.

Зависимост (опити да сте „добри“)

Често ли се случва да опитвате да направите другите щастливи, отказвайки се от собственото си щастие? Имате ли усещане, че сте влюбени в чувството за обич?

Зависимостта е свързана с това, че обърквате топлите (понякога приятелски чувства) с любов и подбна тенденция често произхожда от детство, в което са ви обръщали внимание само, ако се „държите добре“ и се грижите за другите, вместо те за вас.

Зависимост (неспособност да се справяте сами)

Чувствате ли такава нужда някой да е до вас, че чак да се плашите?

Този вид зависимост (не трябва да се бърка с другия) е основан на идеята, че човек не мисли, че е способен да се справя сам с живота си. Ако страдате от нея, не сте способни да съзрете вътрешните си ресурси, дори те да са огромни. Това може да означава, че като дете сте били силно критикувани или обезкуражени.

Злоупотреба в детска възраст

Просто не вярвате на никого? Или винаги сте привлечени от грешния тип хора?

Злоупотребата, от какъвто и да е вид — сексуалното, физическо и емоционално насилие, може да остане в живота ви като възрастен, карайки ви да се затворите. Проблемът се състои във високата вероятност да изберете партньор склонен към злоупотреба или небрежност, възпроизвеждайки модела от детството си. Дори да сте убедени, че това е любов, с времето то добива истинския вид на отровно взаимоотношение.

Пристрастяващо поведение

Искате да намерите любовта, но затрупването с работа ви заема всичкото време? Не завързвате нови запознанства, защото изкарвате всичкото си време във фитнес залата?

Само защото поведението е социално приемливо, това не означава, че е здравословно. Ако нещо като работа, упражнения или преяждане се превърне в пристрастяване, това не само означава, че в живота ви няма място за любов, а че имате по-дълбоки проблеми около взаимоотношенията, с които прикривате пристрастяващото си поведение.

Перфекционизъм

Търсите безкрайно перфектния партньор, но не можете да го намерите?

Съществуват стандарти и сред тях е перфекционизмът – той просто блокира любовта и придържа индивида към нереалистична гледна точка, докарваща го до болезнена самота. Перфекционизмът става психологически проблем, когато се използва, за да се скрие страхът от интимност и ниското самочувствие, като силно напомня влиянието на черно-бяло мислене.


Какво да направя, ако разпозная тези проблеми като мои

Първо, не се паникьосвайте. Вие далеч не сте сами — за съжаление ние живеем в несъвършено общество, което често означава, че децата не получават защитата и грижата, от която се нуждаят, за да израснат обичани. Всички гореизброени въпроси са всъщност такива, с които ежедневно се занимават психолозите и психотерапевтите.

Добрата новина е, че можете да се научите да преодолявате или най-малкото да управлявате проблемите, които ви пречат да получавате и да давате любов. Всички форми на консултиране и психотерапия могат да ви помогнат да се свържете здраво (и здравословно) с другите. Терапия би ви дала ясна представа кои сте всъщност и какво искате от живота и връзките си. 

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: harleytherapy.co.uk
Сниимка: newscientist.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлЛюбопитноСпортНовиниСнимкиЗдравни съветиОрганизацииИнтервютаЛеченияОбразованиеБотаникаВидео