Начало Психология Позитивна психология Наръчник на успешния родител На какви умения трябва да научите децата си, за да изпъкнат в бъдеще

На какви умения трябва да научите децата си, за да изпъкнат в бъдеще

На какви умения трябва да научите децата си, за да изпъкнат в бъдеще - изображение

Амор Арандия е лицензиран психолог, съветник по психологически травми и терапевт в Психо-травматологичната клиника на Университета в Санто Томас. Тя обяснява как нормите в родителските грижи са се променили през последните няколко десетилетия. Настоящите такива, технологиите и социалните медии са фактори, които засягат родителството.

Нашият начин на живот, както и всичко живо на тази планета, еволюира, така че начинът, по който родителите отглеждат децата си, е различен от този в миналите години. Няма правила за родителство, но ключът е да разберете, че вашите деца се раждат, за да живеят в нова ера. Не отглеждайте децата си по начина, по който родителите ви са отгледали вас.

Арандия има опит в работата с деца, юноши, възрастни и хора, които се грижат за тях. Тя предлага няколко съвета, с които да подготвите децата си за това, което бъдещето може да им донесе, а ние ще ви запознаем с тях. Предложенията на Арандия включват:

Баланс

майка и дъщеря готвят заедно

Днес родителите са заети и не прекарват много време със семейството си. Ето защо ключът е в баланса.

Родителите трябва да се научат да управляват времето и календара си по такъв начин, че да имат време за семейството. Те не трябва да разчитат на детегледачи или помощници (баба и дядо, например), защото когато родителите са наоколо, децата се чувстват по-сигурни.

Следващото най-важно нещо е родителите да знаят как да балансират между любовта и дисциплината. Те не трябва да изпадат в екстремизъм, но учените твърдят, че прекалено приятелските отношения с детето оказват негативно влияние върху психическото му развитие.

Родителите трябва да намерят специфичен родителски стил, който работи при техните деца. Това ще им даде възможност [на децата] да изградят добър характер и навици. Освен това, ще знаят, че родителите им се грижат за тях и винаги ще им помагат и ръководят, ако случайно се отклонят от пътя. От друга страна, децата трябва да знаят, че родителите ги обичат, в противен случай е възможно да търсят любов някъде другаде.

Родителите трябва да гарантират, че децата растат холистично (цялостно), развивайки едновременно коефициента на интелигентност (IQ) и емоционалния коефициент (EQ) в тях. Стимулирането на интелекта на детето е също толкова важно, колкото и неговото благополучие. Децата с развит EQ са способни да владеят добре емоциите си, което идва на помощ в справянето с предизвикателствата и фрустрациите в живота.

Активен практически опит в подхода

майка с дете

Родителите трябва да осигуряват добра храна на децата си, за да могат те да бъдат физически силни и готови да се справят с бъдещето. Технологията играе голяма роля в нашия живот. Когато родителите са заети, децата прекарват повече време с различни джаджи в ръце. Запомнете - нищо не е толкова важно, колкото това да прекарвате качествено време с децата си. Това ви позволява да ги наблюдавате внимателно. Нужно е да слушате какво говорят и да имате наблюдение за това, за което не говорят. Колкото повече време прекарвате с тях, толкова повече ще имате възможност да им помогнете да се превърнат в силни и готови за бъдещето индивиди. По този начин ще изведете най-добрите черти в техните личности.

Нужно е децата да получават правилните хранителни вещества, под формата на добре балансирана диета от мляко, плодове, зеленчуци и малко месо. Правилното хранене е наистина важно за децата в различните етапи на умствено и физическо развитие. Помнете, че комбинацията от антиоксиданти и хранителни вещества, полезни за мозъка, е от съществено значение за когнитивния растеж и здравата имунна система. Диетата трябва да съдържа естествени фибри, които да поддържат здравословното състояние на детето ви. От друга страна, хранителните вещества трябва да поддържат теглото и височината по време на растежа. Тъй като не съществуват правила за родителски грижи, ще трябва да разработите свой собствен начин, основан на проба и грешка, за да помогнете на детето си в храненето. Много деца хапват зеленчуци с удоволствие, нека и вашето бъде от тях.

Изградете основата

майка храни детето си

Родителите трябва да дават пример на децата си, който те да следват. Помнете, че децата ви не са глупаци, те ви наблюдават през цялото време. Ако искате те да не злоупотребяват, никога не злоупотребявайте с никого пред тях, вие сте техния модел на подражание. И това е вашата работа за цял живот. Днес децата се научават да бъдат независими и този процес става все по-бърз с помощта на технологиите. Но какви ценностни характеристики са важни?

1. Те трябва да научат ценността на упоритата работа; как да вземат решения и да правят избори; кои фактори имат значение; как да се справят с неуспехите; как да не се отказват и какво да правят, когато нещо се обърка.

2. Родителите трябва да обучават оптимизъм в децата си, тъй като това ще им помогне да се развият.

3. Децата трябва да се научат как да задават приоритети на задачите си и да избягват неща, които ги събарят. Това е от съществено значение за оцеляването в този студен и груб свят.

4. Родителите трябва да дават примери и да практикуват всички тези ценности сами за себе си.

Добри родители - добри деца - добри граждани

Необходимо е да давате добри примери на вашите деца, тъй като това ще им помогне те от своя страна да отглеждат децата си правилно, когато му дойде времето. Когато казваме добри родители, имаме предвид такива, които знаят, че да отглеждат децата си правилно е най-голямото предизвикателство в живота.

Всички ние се стремим усилено да осигурим финансова стабилност за семейството, но по-важно е да влагате време в оформяне бъдещето на вашите деца. Те се нуждаят от времето с вас повече от всичко друго, което им предоставяте. Нека те практически знаят какво е правилно и какво не. Родителите трябва да отглеждат децата си възможно най-близо до себе си. Помнете го!

Източник: tapoos.com

Снимки: tapoos.com

По статията работи: Елиза Трайкова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиЛюбопитноИнтервютаОрганизацииОбразованиеСоциални грижиНовиниНормативни актовеСпециалистиСпортИсторияРецептиХранене при...Алт. медицинаАнкетиТестовеЗаведенияКлинични пътекиИзследванияЛеченияБотаника