Начало Психология Поведенческа психология Комуникация Невероятната сила на валидирането и как да го правите

Невероятната сила на валидирането и как да го правите

Невероятната сила на валидирането и как да го правите - изображение

Как изглежда валидирането?

Иван и Мария седяха отпуснати в столовете си, чувствайки се изтощени и безнадеждни. След цял час разговор те не успяха да постигнат напредък в разрешаването на конфликта. Всъщност сега те бяха далеч по-дистанцирани, отколкото когато започнаха този спор.

Вижда се през цялото време и навсякъде — в семействата, браковете, приятелствата, политиката и на работното място. Хора, които се изправят един срещу друг, често с най-добри намерения за постигане на решение, разбират, че опитите им да го обсъдят влошава нещата.

Ако всички те знаеха, че съществува простичко, почти магическо нещо, което могат да направят, за да решат конфликта, да се свържат с другия и да продължат напред, сигурни сме, че биха го направили моментално.

Докато седеше прегърбена на стола си, Мария осъзна, че тя упорства заради собствената си гледна точка; колко ядосана беше на Иван, че не я слуша и не се интересува как тя се чувства. После внезапно в главата й светна, и каза: "Иван, моля те, кажи ми още веднъж защо отказваш да прекараш празничния уикенд със семейството ми."

Валидирането не засяга вашата собствена гледна точка. Не става въпрос за вдигане на бяло знаме. Не става дума за манипулация, за съгласуване или дори за разрешаване. Валидирането е нещо, което може да се случи в едно изречение и в един момент. Това е сублимен момент в разговора, който може да повлияе на посоката му.

"Както вече обясних няколко пъти, не мога да издържам да бъда толкова дълго около брат ти" — обясни Иван. "Той е най-коварният, противен, неприятен човек, който някога съм срещал. Той ще ми съсипе празниците и не искам децата ни да са около него" — повтори Иван с раздразнение.

Продължете да четете, защото валидирането в горния пример все още не е настъпило. Мария все пак слуша внимателно думите на Иван и гледа директно в очите му, докато говори - нещо, което тя не беше правила през целия час на досегашния им разговор.

"Разбирам" — каза Мария. "Напълно разбирам защо се чувстваш така."

Това беше моментът на валидиране. Ако наблюдавахте този разговор отстрани, щяхте да видите как гневната поза на Иван леко се отпуска, когато чува думите на Мария. В този момент той се чувства неочаквано изслушан и разбран. Той се чувства валидиран.

Да валидираш някого не е същото като да се съгласиш с него. Това е само начин да се каже, че разбирате чувствата му. Този момент на разбиране има силата да промени хода на вашето взаимодействие.

3 стъпки за валидирането на някого

1. Преминете в позиция слушане. Слушайте какво казва човекът и се опитайте да уловите чувствата зад думите му. Когато Мария направи това, тя разбра, че Иван намира брат й за много по-нагъл, отколкото тя. В този момент тя осъзнава в главата си: Иван не е израсъл с брат ми и не го разбира така, както аз. Иван приема поведението му буквално и е много обиден от него.

2. Опитайте по-старателно да почувствате какво изпитва другият човек, особено ако не сте съгласни с него. Когато Мария действително слуша и се поставя на мястото на Иван, тя може да почувства неговата неудовлетвореност и раздразнение. Тъй като съчувства на Иван, точно в този момент той усеща валидиране. Сега най-накрая той е изслушан и разбран.

3. Съобщете на другия, че разбирате причината за емоциите му. Не е нужно да казвате: "Чувствам се по същия начин", "Съгласен съм" или "Ти си прав". Трябва само да изтъкнете, че го разбирате.

Когато подарите на някого момент на валидиране, вие изпълнявате няколко цели едновременно. Установявате среща на две гледни точки, свързвате се с отсрещния и му помагате да се отвори към вашата гледна точка.

Хората, които се чувстват валидирани, са много по-отворени към мненията на другите. Сега, когато Мария потвърди чувствата на Иван, той ще бъде много по-способен да чуе какво има да каже тя и да си представи какво чувства.

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: blogs.psychcentral.com

Снимка: geekhive.com

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиПсихологияЛайфстайлЛюбопитноФизиологияСоциални грижиТестовеБотаникаЛечения