Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми Неочакваната самота на новите майки

Неочакваната самота на новите майки

Неочакваната самота на новите майки - изображение

Малко нови родители имат правилни очаквания за това колко ще се промени животът им след раждането на първото им дете. Физическото и умствено изтощение, както и постоянното внимание, което трябва да се оказва на новородените, на практика не оставя време нито за почивка, нито за любимо хоби, нито за поддържане на взаимоотношения с близки и приятели. Дори родители, които очакват подобна заетост, рядко са подготвени за нея.

В това изцяло ново ежедневие обаче се появява и едно особено трудно предизвикателство за майките и това е самотата.

Хората, които все още нямат деца, вероятно биха помислили, че да се чувстваш самотен с бебе в ръце, е на практика невъзможно, дори предизвиква точно обратния проблем. Но нещата не стоят така. Новите майки може да се чувстват дълбоко свързани с новороденото си, но пък много често се чувстват отчуждени от всички останали, включително от съпруга си.

Jancee Dunn, автор на книгата "Как да не мразиш съпруга си след раждането на децата", споделя в нея, че е била шокирана от самотата, която е изпитвала след раждането. "Започнах да се чувствам много самотна.

Прекарах първите две седмици в дома на родителите си, а след това се прибрах вкъщи и съпругът ми се върна на работа. Спомням си, че беше късна пролет и понякога по цял ден разхождах бебето в квартала, случваше да се чуя с приятели, но през повечето дни аз с часове не разговарях с никого. Обзе ме чувството, ме съм пълна изолация от света.”, пише Dunn.

Самотата, особено когато продължава твърде дълго, може да създаде рискове за физическото, както и за емоционалното ни здраве.

И тъй като новите родители не очакват да се сблъскат с този проблем, те често трудно го разпознават и съответно – не търсят начини да се справят с него. А трябва. В противен случай рискуват да позволят на самотата да нанесе тежки вреди на цялостното им състояние.

Вижте няколко съвета как да постъпите, когато почувствате, че самотата завладява живота ви:

1. Осъзнайте, че се чувствате самотни. Запитайте се дали се чувствате свързани с хората около вас, така най-лесно ще разпознаете самотата. Идентифицирането на проблема е от решаващо значение, в противен случай ще отдадете състоянието си на умора или хормони и няма да осъзнаете, че имате реален проблем, който трябва да бъде решен.

2. Организирайте срещи с близки и приятели, с които се чувствате най-комфортно. Стремете се да прекарвате по-малко часове или дни сама с бебето.

3. Разширете кръга от познати, посещавайте групи за родители или създайте нови познанства с майки – тези срещи също ще ви помогнат да не се чувствате самотна.

4. Обсъдете други потенциални решения с партньора си, а ако сте самотен родител, с вашите приятели или членове на семейството. Важно е да не се затваряте, а да потърсите подкрепа и решение.

5. Използвайте видеообаждания. Ако близките ви са твърде заети, за да ви посещават, възползвайте се от предимствата на технологиите, с които съвременното общество разполага. Разговаряйте с приятелите си и членовете на семейството чрез видеоразговор всеки път, когато има възможност за това. Според психолозите това е един от начините, които значително облекчават чувството за самота.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: Psychology Today
Снимка: so.tooopen.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиИсторияЛюбопитноНовиниЛайфстайлПсихологияСнимкиЗдравни съвети