Начало Психология Социална психология Аз Самотата е тъжната страна на Коледа – как да я преодолеем

Самотата е тъжната страна на Коледа – как да я преодолеем

Самотата е тъжната страна на Коледа – как да я преодолеем - изображение

Самотните хора се страхуват от празниците повече от всяко друго време на годината. За тях е особено мъчителна мисълта, че всеки друг е с хората, които обича, а те ще останат сами. Празниците могат силно да задълбочат чувството за емоционална изолация и да превърнат самотата в още по-непосилно бреме.

Проучване, направено през 2010 година, в което са участвали повече от 3 хиляди души над 45-годишна възраст, установява, че 35 процента от тях се чувстват самотни. По-лошата новина е, че проблемът е дори по-мащабен от това, което показват тези данни. Тъй като западната култура проповядва независимост, има елементи дори на неудобство и срам в това да споделиш и признаеш своята първична нужда да бъдеш видян, да бъдеш разбран.

Погрешно е да се смята, че самотни се чувстват само хората, които са физически сами. Самотата е субективно чувство на дълбоко емоционално или социално изключване (или и двете). Например, има много семейни хора, които се чувстват изключително самотни, има и такива, които може да са в центъра на големи партита и семейни събирания, но въпреки това се чувстват самотни, неразбрани или невидими.

Самотата ни уврежда - емоционално, физически и социално

Самотата ранява не само чувствата ни, тя може да има и опустошително въздействие върху дългосрочното психическо и физическо здраве. Самотата повишава риска от депресия и Алцхаймер, отслабва защитните сили на организма, усложнява сърдечните проблеми, а когато е хронична, засяга и продължителността на живота.

Според психолозите продължителната самота е един от най-рисковите фактори за смъртност наред с пушенето. Но въпреки че повечето хора признават необходимостта от любов и подкрепа при децата, не са малко тези, които вярват, че порасналите хора нямат подобни нужди. А това изобщо не е така. Макар и несъзнателно, ние не спираме да търсим начини да превъзмогнем тази „нужда от близост“, както я нарича психоаналитикът Фрида Фром-Райхман, но в повечето случаи тези начини не работят, а основната причина за това е, че нуждата ни от други хора е като нуждата ни от храна. Ако отречем това, се обричаме на страдание. Природата ни е програмирала така: да търсим свързаност. Тя награждава тези, които я имат, с дълголетие и щастие, но потиска психиката и имунната система на тези, които не го правят.

Самотата оказва влияние и върху нашето социално функциониране

Самотните хора често развиват защитни механизми за справяне, които затрудняват създаването на нови връзки или влошават съществуващите. Съвсем естествено е тези, които страдат от самота, да станат по-предпазливи и да полагат усилия да избягват всякакви ситуации, които биха могли да ги изложат на евентуално отхвърляне. При самотните хората страхът от крах в отношенията е основната пречка за създаване и поддържане на връзки с приятели, колеги и близки. Ето защо те вероятно няма да приемат, нито да инициират съвместно събиране, ще предпочетат да останат сами, което ще ги накара да се почувстват още по-отчаяни и сами.

Управление на самотата през празничния сезон

              самота, Коледа

Един от най-добрите начини за преодоляване на самотата е като подобрим и задълбочим връзките си с нашите приятели и близки – и по-специално – като създадем чувство за близост с любимите си хора. В подобни ситуации е много полезна позитивната психология, защото тя се фокусира върху това да увеличи позитивните емоции в нашите връзки.

Единственият начин да се преодолее самотата е да се предприемат действия, които включват емоционални рискове. Опитайте се да преборите страха и имайте кураж да направите всичко възможно да не останете сами на празниците. Приемете покана или вие самите се свържете с приятели и близки, като ги попитате какви са плановете им. Такива въпроси обикновено привличат отговор, а след това и подобен въпрос от другата страна - и следователно - покана, след като чуят "още нямам определени планове".

Ловът на покани може да бъде доста некомфортен за самотните хора, но имайте предвид, че проучванията ясно показват, че самотата ни кара да подценяваме степента, в която хората се интересуват от нас. Това означава, че ще тълкуваме негативно или като проява на снизхождение всеки приятелски жест, който ни бъде отправен.

Дори ако сме скептично настроени, трябва да приемем, че човекът, който ни кани, ще бъде щастлив от присъствието ни – в противен случай защо му е да ни кани изобщо? Да отбележиш празник с приятели е далеч по-добре, отколкото да останеш вкъщи сам и нещастен.

Друга стратегия да се свържете с хората, които обичате, е като да изпратите съобщение на приятелите си, съдържащо простичкото предложение: "Хайде да се съберем". Този вариант е най-подходящ за стеснителните хора, защото той спестява личния контакт и евентуално – отказ.

Според проф. Джулиан Холт-Лунстад, автор на редица изследвания за самотата, ефектът от нея върху здравето на хората е идентичен с този от затлъстяването.

"Много държави по света вече предполагат, че светът е на прага на "епидемия на самотата". Тази "епидемия" се свързва с различни аспекти на благоденстващите култури като намаляващ брой на браковете, семействата имат все по-малко деца, ръст при разводите и все повече хора, които предпочитат да живеят сами", коментира проф. Холт-Лунстад.

От началото на 2017 година самотата е ключова тема в Британския парламент. Усилено се работи по стратегии, насочени към рисковите групи - пенсионери, бежанци, тийнейджъри и млади родители. Целта е да се въведат превантивни мерки, които да помогнат на тези рискови групи да не изпаднат в състояние на самота.

Последният съвет, който искаме да ви дадем, е да полагате всички усилия да се усмихвате и разбира се, да имате подходящо празнично настроение – така ще улесните комуникацията с близките си и ще ги накарате да пожелаят компанията ви и в бъдеще.

За тези, които се чувстват емоционално изолирани, но не са физически сами, празниците са подходящо време за подобряване и задълбочаване на връзките и взаимоотношенията с близките хора. Изберете един човек, с когото можете да се сближите, и направете усилие да прекарвате с него повече време – разговаряйте повече, забавлявайте се, разхождайте се, пазарувайте заедно. Споделените моменти ще подобрят отношенията ви и ще ви помогнат да се преоткриете.

Празниците са чудесна възможност да инвестираме време и емоции в отношенията си. А още по-хубавото е, че тази инвестиция ще започне да ни носи дивиденти още през януари…

По статията работи: Ина Фенерова
Източници: psychologytoday.com, spring.org.uk
Снимки: scarymommy.com, asenseofbelonging.org

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛайфстайлПсихологияЛюбопитноНовиниЗдравни съветиСоциални грижиРецепти