Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми Осемчасовият сън подобрява действието на антидепресантите

Осемчасовият сън подобрява действието на антидепресантите

Осемчасовият сън подобрява действието на антидепресантите  - изображение

Осемчасовият сън подобрява действието на антидепресантите, показва ново изследване, в което са наблюдавани ежедневните навици на хора, подложени на медикаментозна терапия на депресия.

"По време на изследването стигнахме до няколко заключения, които категорично ще допринесат за развитието на терапевтичните методи в тази област", убеден е ръководителят на проекта проф. Джон Тод Арнед.

При 63 процента от наблюдаваните доброволци, които прекарвали в леглото 8 часа, е отчетено значително подобрение на депресивните симптоми, докато при тези, чийто нощен сън продължавал едва 6 часа, е отчетено подобрение само при една трета от тях.

"От друга страна, забелязахме, че ефектът на антидепресантите е по-бърз при тези от доброволците с твърд 8-часов режим на сън", коментира още проф. Арнед.

Любопитно: Антидепресантите, ефективността им и вредата, която оказват върху човешкото здраве, отдавна са във фокуса на научния интерес. Припомняме ви, че само преди месец водещи специалисти от цял свят завършиха своето мащабно проучване (в рамките му са анализирани данни от 522 клинични изпитвания, включващи общо 116 477 души), според което антидепресантите действително работят.

"Тяхната ефективност е повод за един от най-големите спорове в медицината. Това проучване е окончателен отговор на проточил се в годините спор за това дали антидепресантите действително лекуват. Установихме, че най-често предписваните антидепресанти работят за умерена до тежка депресия и смятам, че това е много добра новина за пациентите и клиничните специалисти", коментира водещият изследовател д-р Андреа Киприани от Оксфордския университет пред медицинското списание "The Lancet".

Проф. Джон Тод Арнед припомня данни от предишни изследвания, които са в пълно противоречие с настоящите, а именно, че ограничаването на съня до 4 или 5 часа подобрява ефективността на антидепресантите. Според екипа обаче това е първото проучване, което доказва по недвусмислен начин, че правилното количество сън не просто е от полза за физическото и психическото здраве, но и подпомага лечението с антидепресанти. 

"Разбира се, необходими са още изследвания – най-вече в посока идентифициране на комбинациите от сън и лечение, съобразено с циркадните ритми, но засега най-важната поука към хората, лекуващи се от депресия, е да спазват здравословен 8-часов режим на сън", съветва проф. Арнед.

По статията работи: Ина Фенерова
Източници: spring.org, bbc.com
Снимка: phytoart.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛюбопитноПсихологияЛеченияАлт. медицинаИсторияБотаникаСъставки