Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло Потвърдено: Очите са прозорец към душата

Потвърдено: Очите са прозорец към душата

Потвърдено: Очите са прозорец към душата - изображение

Науката окончателно потвърди, че очите действително са прозорец към душата.

Резултатите от изследване, публикувано в Psychological Science, показват, че хората могат да комуникират помежду си и да предават своите емоционални състояния само с помощта на очите си. Естествено, всички правим това всеки ден, понякога дори съвсем съзнателно. Но новото изследване доказва, че преценка, основана на очния контакт, може да е много по-точна и дълбоко вкоренена, отколкото сме предполагали досега.

В проучването са взели участие 128 доброволци. Те са преминали през 600 теста, в рамките на които са им показвани изображения на очи, изолирани от лица с различни изражения – като гняв, страх, тъга, отвращение, радост и изненада. Задачата на доброволците била да изберат дума, изразяваща душевното състояние на дадения човек. 

В края на изследването учените анализират по какъв начин тези възприятия са свързани с отвореността на окото, специфичните движения на очите, разстоянието между окото и веждата, кривата на веждите, бръчките по слепоочията и под очите.  

Според учените не е изненадващо, че реакциите на доброволците спрямо изображенията са много сходни. Стесняването на очите например се разпознава като състояние, свързвано предимно със социална дискриминация – агресия, подозрение, омраза. Докато разширяването на очите обикновено се свързва с очакване, интерес, чувствителност, страх. 

От друга страна въпросните движения са много дискретни, което може би обяснява защо хората невинаги успяват да проследят и да „прочетат” чуждия поглед

Според изследователите, въпреки че вероятно тези изражения са се зародили с практическа цел, сега те се използват за социални цели.

Стесняването на очите например може би се е развило, за да предостави по-голяма зрителна острота в моментите, в които е била необходима по-висока концентрация - при физическа конфронтация или при лов. Постепенно изражението се е превърнало в сигнал за агресия и гняв.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник:  IFLScience
Снимка: i.pinger.pl

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиПсихологияИсторияЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиБотаникаХранене при...НовиниОрганизацииСпециалистиНормативни актовеПроизводителиАптекиФизиологияСпортАлт. медицинаИзследванияЛеченияЗаведенияКлинични пътеки