Начало Психология Позитивна психология Връзки и взаимоотношения Повече от приятели ли сте? Ето един начин да разберете

Повече от приятели ли сте? Ето един начин да разберете

Повече от приятели ли сте? Ето един начин да разберете - изображение

Как разбирате, че някой е привлечен от вас?

Ново изследване променя играта за тези, които обитават онова мъчително пространство между яснотата и несигурността на взаимоотношенията: Иска просто да бъдем приятели или нещо повече? Дали флиртува или просто е мил? Ако се интересувате от отсрещния, но не можете да разчетете намеренията му, всяко общуване помежду ви може да предизвиква объркване и неудобство.

Не би ли било хубаво просто да знаете отговора?

Изследователите мислят положително. Ново проучване от Университета в Канзас и Уелсли Колидж идентифицират надежден начин да разграничим дали става дума за приятелство или любовен интерес, фокусирайки се върху погледа. Можем да го наречем "любовен поглед" или просто продължителен такъв, но изглежда, че хората се взират в другите по един начин, когато се интересуват от любов, и по друг, когато желаят приятелство.

Идеята, че моделите на погледа могат да служат като таен декодер за приятелството и романтичното привличане, има своята еволюционна гледна точка. Учените, които разглеждат въпроса от тази страна, предполагат, че ухажването е внимателно хореографиран танц, предназначен да увеличи шансовете за успешното възпроизвеждане. То включва намирането на здрав, плодовит партньор, при който се наблюдават физически качества, като симетрия на лицето и определено съотношение между талия и ханш, благоприятстващо раждането.

В изследването малко над 100 хетеросексуални участници имат задачата да наблюдават снимки с определени инструкции (да гледат на обекта като на приятел или потенциален романтичен партньор). Учените използват софтуер за проследяване на очите, за да проучат къде попада вниманието на погледа, в зависимост от намерението.

1. Определете фокуса на първия поглед

Коя е първата точка, върху която той се фокусира? Както мъжете, така и жените с романтични цели се фокусират върху гръдната зона на потенциалните партньори, талията и областта на главата в първия момент на внимание. Когато става дума за приятелство, участникът прекарва повече време, взирайки се в краката на отсрещния.

2. Продължителността на погледа е от значение

Тези с романтичен интерес се взират по-дълго в областите на главата и гърдите на потенциалните партньори, отколкото останалите - това е особено вярно за мъжете. Те отделят специално внимание на гръдния кош и зоната на талията — повече от на всяка друга област.

3. Погледът може да предвиди потенциал за връзка

Отчитайки данните за фиксация на окото, изследователите се опитват да определят дали могат точно да предскажат интереса за връзка на участниците. Резултатът е положителен, макар и да не е перфектен. Жените, които се взират повече в съотношението между талия и ханш при мъжете, съобщават за романтичен интерес, а тези, които гледат повече в главата, отчитат по-голям интерес към потенциално приятелство. Взирането за по-дълго в гръдния кош и краката (малко несъвместимо с данните за проследяване на очите) съответства на по-голям романтичен интерес.

И така, какво означава всичко това? Не е лесно да проследим погледа на някого, когато го срещнем за пръв път, но това изследване предполага, че съществуват тънки начини, по които очите ни говорят, когато става въпрос за целите на взаимоотношенията.

От еволюционна гледна точка имаме вградени механизми, които поддържат способността ни да предаваме гените си. Един такъв механизъм може да бъде изострената визуална чувствителност към физическите атрибути, които имат значение при възпроизвеждането, но само ако това е нашата цел.

Причината да отделяме повече време, когато търсим романтичен партньор е, че лицата (например тяхната симетрия) могат да разкрият информация за здравето, младостта и по този начин за плодовитостта; но тя ни е по-малко важна, ако търсим приятелство. По същия начин областта на гръдния кош може да разкрие силата на мъжа, а съотношението между талията и ханша да послужи като подсказка за готовността за отглеждане на дете, но тези области може да не получат специално внимание, ако не търсим романтична връзка.

Общо взето, това изследване ни дава нов начин да размислим как романтичните мотиви могат да бъдат неволно разкрити в невербалните ни поведения.

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: psychologytoday.com

Снимка: enallaktikidrasi.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияЗдравни съветиЛюбопитноСнимкиНовиниИстория