Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло Как страховете влияят на тялото

Как страховете влияят на тялото

Как страховете влияят на тялото - изображение

Неоспоримо е, че физическото ни състояние се влияе от страховете. Случвало се е да ви прилошее от притеснение, или да усетите ледени тръпки по гърба си, без физическа причина за това, да ви се завие свят от вълнение, нали?

А замисляли ли сте се над факта, че можете да обърнете процеса и да наложите контрол над страха, като използвате най-естествения, наличен ви инструмент – тялото?

Опростеното обяснение на адаптацията към заплашващ личността стимул се свежда до:

Стимул ->

анализиране на информацията постъпила чрез сетивата ->

емоционална реакция на евентуалната заплаха ->

подготовка на организма за справяне със ситуацията.

Стимул

Когато от сетивата постъпва информация, тя бива обработвана възможно най-бързо от мозъка, и ако в нея присъстват притеснителни елементи, той позволява на емоциите да преминат в страховия диапазон. 

Анализиране на информацията постъпила чрез сетивата

Уловката е в това, че ако сте съхранили информация и тя е предизвикала страх в предходен момент, мозъкът ви ще размаха спомена (и ако не положите съзнателно усилие да го преодолеете) вие ще реагирате съобразно него. Ако пък вече сте напрегнат от предходни стимули и мисли, а данните не са достатъчно ясни, страх може да възникне поради липсата на конкретна информация (неизвестността води до повече тревожност от неприятната информация, тъй като не можем да се подготвим за евентуалните последствия от случващото се). 

Емоционална реакция на евентуалната заплаха

Страхът съответно може да се дели на видове, но аз ще обособя само фобийния такъв и онзи, които всички изпитваме. (Много държа да подчертая, че фобиите не са така често срещани, колкото се популяризира в обществото ни и за преодоляването им се работи усилено със специалист.) Докато за фобията можем да направим съвсем малко самостоятелно, при обикновения страх има различни начини за действие, чрез които да го преодолеем.

Страхът, във всяка негова форма, извиква в ума ни мисли относно възможностите за преодоляване на "заплашващата ситуация". Ако успяваме да контролираме тези мисли, за да не преминават в монолог на тема "как не сме способни да се справим", вероятността напрежението да не се покачва лавинообразно е голяма.

Подготовка на организма за справяне със ситуацията

Виждали сте как котка реагира на заплаха от куче, нали? Животното събира всяка достъпна за момента, информация относно големината, поведението и местоположението на заплахата. Дотук стига и човешкият ум докато анализира причината да се страхуваме. После предлага кратък избор между основните инстинкти, възможни при заплаха на здравето и живота: 

Ступор (замръзване на място, с цел да се намалят щетите от ескалиращ сблъсък с неприятеля).

Агресия (насилствени действия, за да се победи евентуалния противник).

Бягане (дали ще е отбягване на самата ситуация, или фактическо тичане в обратната посока, целта му е да не те застигнат последствията от неприятната, предизвикваща страх ситуация). 

Тук ще съзрете причината да се смръзвате и да, не сте способни на движение, когато най-големите ви страхове ви наближат. Ще съзнаете и причината да сте готови за бой, когато някой заплашва децата ви. Ще разберете желанието да побегнете, когато към вас се е засилил галопиращ кон.

Факт е, че ако се постараем да изведем реакцията си извън рамките на подсъзнателния инстинкт, и нивото съзнателност се повиши, това ще ни направи много по-спокойни.

Защо гоним по-висока съзнателност?

Човекът има претенция за отделяне от животинските видове точно поради "съзнателността", която притежава. Ние сме способни да взимаме рационални решения на проблеми, предизвикващи инстинктите ни. Да прилагаме логика, когато става дума за емоции. Да преживяваме състояния на болка в името на здравето си. Да жертваме телесни органи за да оцелеем. Все неща, нехарактерни за множеството животински видове. Ние сме приспособими същества, стремящи се към все повече и повече съзнателност. А тази съзнателност ще ни даде контрол. Контролът понякога ще е пряк. Друг път ще се налага да прилагаме трикове на тялото си, за да ни помогне да се почувстваме по-добре емоционално.

Манипулация на чувствата чрез тялото е възможна

Връзката емоции — организъм е двупосочна. Щом може да усещате пеперуди в стомаха, може да усещате и малко по-силна гордост, ако съзнателно "ходите уверено".

За да преодолеете страха, обливащ тялото ви с топли вълни, помислете как да неутрализирате действието му. Предприемете мерки тялото ви да е в позиция, в която да можете да прекратите стимула, предизвикващ емоцията. Погрижете се да не ви "залива" с пълната си сила, нека в началото стимулът е слаб, за да прецените дали и емоцията е по-слаба, като така ще сте наясно, че можете да контролирате положението и самият страх. Ако ръцете ви са свободни, това ви прави по-уверен, помнете, че ако сте свит, няма как да се чувствате силен. Опитайте да не скръствате крака и ръце, да не извивате тялото си, да не прикривате очите си. Отказът от тези действия ще принуди личността ви да се изправи пред проблема, и ако не да го реши, то поне да го накара да си вземе дозата адреналин, която да ви събуди и подтикне към действие.

Ако се справите с малък стимул, предизвикващ страха ви, самочувствието ще нарасне. Не казвам, че преодоляването на страха, ще се случи лесно или бързо, но може да се улесни работата за това, ако изведем на съзнателно ниво реакциите на тялото и ума си.

Автор: Станислава Тонева

Снимка: indy100.com

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияЗдравни съветиЛюбопитноСнимкиНовиниСпортАлт. медицинаЛеченияБотаника