Начало Психология Психология на развитието Развитие на бебетата Преструвайте се, че разбирате бебетата - това ги прави по-умни

Преструвайте се, че разбирате бебетата - това ги прави по-умни

Преструвайте се, че разбирате бебетата - това ги прави по-умни - изображение

Имате бебе и радостта ви е неизмерима. То е толкова сладко, а също и доста бъбриво ... но нямате представа какво ви говори. Познато? Трябва ли да наподобявате бебешкото говорене или просто да му отговаряте, сякаш е възрастен човек? Според проучване от 2014 г. трябва да правите последното. Когато се преструвате, че разбирате какво казват бебетата, вие действително ги правите по-умни.

Накратко:

  • Ако не знаете как да говорите с бебета, то не сте сами.
  • Кой не иска да помогне на бебето си да стане по-умен възрастен?

Гу-гу-а-га-га? Хмм, много интересно!

В изследване, публикувано в списание "Детство", изследователи от Университета в Айова и Университета в Индиана установяват, че активният разговор с бебетата (вместо да говорите на тях или около тях) би могъл да спомогне за ускоряване на езиковото им развитие. Учените наблюдават група от майки и техните бебета, категоризирайки реакциите им като "пренасочващи" или "чувствителни". Пренасочващите реакции "включват прехвърляне на вниманието на бебетата някъде другаде, като показване на играчка или показване на нещо в стаята".

Чувствителни отговори настъпват, когато майките "откликват или имитират звуците им". Ето и пример от изследването: Едно бебе издава звука "да-да-да" и майката отговаря: "да-да, аз съм ма-ма". На по-късен етап майките преразглеждат напредъка на бебетата си. Резултатът сочи, че тези, които получават т.нар. чувствителни отговори от своите майки, демонстрират "повишени нива на вокализация" на 15-месечна възраст. С други думи, бебешкото им говорене започва да звучи повече като истински думи. Тези бебета са по-склонни да насочват споменатите "думи" към своите майки (вместо просто да бърборят). Професорът по психология в Университета в Айова, Джули Грос-Луи, обяснява: "Децата използват в известен смисъл вокализациите, защото са научили, че те са комуникативни."

Помогнете на бебето си да стане по-интелигентно

Изследователите настояват, че трябва да бъдат проведени допълнителни проучвания, които да включват повече участници. Но тези констатации биха могли да бъдат от огромна полза за подхода към комуникацията и езиковото развитие. Това изследване поставя под въпрос убеждението, че човешката комуникация е вродена и не може да бъде повлияна от родителската обратна връзка. Така че, продължавайте да отговаряте на бебето си, като на нормално функциониращ възрастен. Някой ден то ще ви благодари за това.

По статията работи: Елиза Трайкова 

Източник: m.curiosity.com

Снимка: positive-discipline.ca

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияСоциални грижиЛайфстайлЗдравни съветиНовиниФизиологияСнимкиЛюбопитноХранене при...ТестовеИсторияАлт. медицинаКлинични пътекиСпортНормативни актовеОрганизацииСпециалистиБотаникаЛеченияПроизводители