Начало Психология Поведенческа психология Комуникация 12 способа за справяне с инатливите хора

12 способа за справяне с инатливите хора

12 способа за справяне с инатливите хора - изображение

Да си имаш инат у дома не е просто. Упоритостта му понякога е така дразнеща, че стресовите нива скачат до тавана, хората покрай инатливия, често казват, че той ги подлудява. Може да ни приятел колега или много по-сложно — родител, дете, партньор. След като научите няколко техники,за да работите с него (а не срещу него), ще се учудите, откривайки колко умно и хитричко постъпвате.

1. Ново поведение

С инатливите се работи трудно, особено, ако самите вие сте упорити и волеви хора. Както се казва „не можеш да промениш другите“, за сметка на това можеш да усъвършенстваш себе си. Това е вашият шанс да откриете адаптивността си и да промените към добро начина, по който реагирате на този човек.

2. Пауза

Спрете растежа на желанието да се хвърлите в замерянето с аргументи. Контролът на личните импулси е суперсила, от която се нуждаете. Постарайте се да се оттеглите от бойното поле, докато се успокоите, за да не започнете безсмислена борба, която да попречи на бъдещи разговори.

3. Планирайте стратегически изказванията си

Планирайки правилно хода на подадената информация и формата й, може да доведете до сътрудничество, вместо до борба. От вас зависи да изразите желание за съдействие правилно. Нужно е да обмислите как да туширате възможността за конфронтация, представяйки противоположното си мнение с уважение и достойнство.

4. Изберете мястото, за да ви изслушат

Седнете и говорете спокойно, не в колата, заведение или в леглото у дома, а на място без излишно разсейване и пречки. Опитайте се да запазите стегнатия, делови тон, внимавайте собствения си глас. Помнете, говорите лице в лице и сърце — сърце.

5. Изберете точното време

Подходящото време е един от нужните ви фактори. Ако говорите с някого предразположете го. Говорите с жена — съобразете се с настроението й. Дали е раздразнена или усмихната, спокойна, или забързана?
Запитайте се дали моментът е подходящ за разговора, от който се нуждаете.

5. Не бързайте

Разговорът е процес. Всяко нещо изисква технологично време, приемете, че диалогът също. Научете се да изчаквате. Да, това отнема няколко минути, но и ще ви даде време да преминете преградите, създадени от инатливия характер.

6. Раздробете на сегменти

„Упорстващото лице страда от временна загуба на слуха.“ Единственото мнение, което чува, е неговото собствено. Противоположното мнение трябва да се представя на малки порции. Засадете семена, оставяйте камъчета, разчупете матрицата. Малките сегменти са по-лесно смилаеми.

8. Помислете за чуждата гледна точка

Проявете състрадание. Трудно е да сте търпеливи, това е ясно. Но правейки опит да разберете другия ще успеете да го предразположите доста по-успешно.

9. Упоритите хора са умни и добри в бизнеса

Не се опитвайте да ги промените. Осъзнайте, че тази част от характера им всъщност представлява, неделима част от цялото. Инатът е парченце от устойчивостта, която поддържа живота им в релси. То е основата на тяхното постоянство, толкова необходимо за успехите, които всички бихме искали.

10. Не позволявайте да ви командват и ядосват

Не е нужно да се съгласявате с всичко, а просто спокойно и ясно да заявите несъгласието си, показвайки, че мнението му все пак е важно за вас, след това внимателно го помолете да не пренебрегва вашата позиция.

11. Дишайте дълбоко

Справянето с инатлив човек може да е изтощително. Усещането понякога е сякаш ходите по яйчени черупки, каквото и да кажете никога не е правилното. Трудно е. Оставете си време за почивка и не претоварвайте нервната си система.

12. Насладете се на новите умения

Щом веднъж овладеете тези тактики, вие сте истинският владетел на разговора. Звучи като доста работа, но практикувайки тези съвети ще ги превърнете в естествена част от своето поведение.

По статията работи: Станислава Тонева

Източник: bonvitastyle.com

Снимка: cdn.tutsplus.com

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияСоциални грижиЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиФизиологияНовиниСпортЛюбопитно