Начало Психология Позитивна психология Връзки и взаимоотношения Как да реша дали да се разведа

Как да реша дали да се разведа

Как да реша дали да се разведа - изображение

Много психолози са посещавани от разстроени мъже и жени, които искат съвет по доста болезнен и труден въпрос - за това дали да се разведат или да останат в трудната връзка с партньора си. Всеки терапевт знае, че това е индивидуален избор и само вие можете да решите какво в крайна сметка да сторите.

За да решите дали бракът (сериозната връзка) трябва да се прекрати или е ненужно да се прави подобна жертва, психолозите препоръчват да се замислите за основните ценности, които определят дали едни отношения имат бъдеще или не.

Важните въпроси

Взаимоотношенията са неизбежно засегнати от неравностите по житейския път, тъй като повечето хора изпитват емоция, пряко свързана с концепцията, че се влюбват в някого, а не за самото лице. Когато наистина изпитвате чувства към някого, имате деца от него или просто преживявате трудностите на живота заедно, сте изправени пред предизвикателството да обичате човека в човека, а не идеята за него.
Може да ви звучи странно, но историята хората да имат чувства към идеята за някого, а не към самия него е съвсем ясна и масова тенденция. Накрая се оказва, че трябва да обичате човек, който може да ви грабне, с когото не сте съгласни и който понякога наранява вашите чувства. Това е човекът, който се нуждае от вашата любов и към когото трябва да останете лоялни. Освен това, докато сте във връзка, партньорът може да ви нарани като никой друг в света. Това е силата на интимността, когато човек обича, е уязвим. Така че, когато се сблъскате с разочарованието, причинено от съпругата, съпруга, приятеля или приятелката ви, нещото, което ще ви задържи в отношението, ще са вашите основни ценности.

  • Вярвате ли в положителните страни на тази връзка?
  • Ангажирани ли сте с нещо, което често не е удовлетворяващо?
  • Влагате ли прекалено много, защото се страхувате, че иначе нямате бъдеще?
  • Или пък правите нещата твърде бързо, защото ви липсва търпение да се справяте с всичко?
  • Успявате ли да разграничите възможностите вашите отношения да бъдат излекувани от болката или са завинаги повредени?
  • Имате ли смелост по един или друг начин да се изправите срещу проблемите?
  • Ако имате деца, коя среда ще е по-спокойна и здрава за тях - сегашното ви семейство или преструктуриран негов вариант?

Ако всички тези въпроси ви объркват, то помислете добре, подобни решения не са никак лесни.

Основни ценности

Накратко, има три основни категории нещастие в интимните отношения. Когато една връзка се проваля, може да се чувствате несигурни, необичани, неудовлетворени или комбинация от всички тях.

Несигурност

Сексуалната, физическата и вербалната злоупотреба е по-често срещана, отколкото повечето хора осъзнават. Ако вие сте подложени на това, то въпросът с прекратяването на взаимоотношенията е ясен. Предприемете действия, защитете себе си и децата си. Обмислете как незабавно да получите помощ и подкрепа. Добър терапевт може да е полезен за преодоляването на нанесените ви психически вреди, а полицията ще ви е полезна в началото. Извършителят (съпруг/а или партньор/ка) трябва да знае, че промяната е моментална и без възражения. В много случаи това, което той/тя прави, е без значение за подобряване на отношенията, защото злоупотребата унищожава всякакви шансове за здрава връзка.

Не/обичане

Няма нищо по-мачкащо от това да усещаме презрение в дома си. Всички имат нужда от любов и грижа, това е толкова основно за човешкото съществуване, колкото храната и водата. Полето на интимност е предизвикателство за взаимоотношенията. Понякога животът в брачни отношения води до разгръщаща се спирала от негативизъм и презрение.

  • Защо трябва да се грижа за теб, ако не ти пука за мен?
  • Защо не мислиш за моите нужди?
  • Защо си толкова критичен?

Това са често срещаните въпроси, които говорят, че нещата са поели в лоша посока.

В твърде много семейства хората вече не се обичат, съпругът и съпругата просто се прибират в дома си като две заинтересовани страни в бизнес. Ако се чувствате незаинтересовани всяка вечер, то сега е времето да се справите със ситуацията. 

Неудовлетвореност

Следващият проблем, които се среща най-често е усещането за неудовлетвореност. Всички обичат да обичат. Връзката изисква да обичате човек, истински, жив, несъвършен човек. С течение на времето отговорностите в отношенията се множат и е нормално да се появи мисълта връзката да бъде прекратена. Ако нямате деца и истински вярвате, че отношенията са незадоволителни, то е справедливо да обмислите вариантите за раздяла. Важно е да се спомене, че ако имате подобни терзания със семейството си и други близки, то проблемът най-вероятно не е в партньора ви.

Трябва да имате предвид, че ако идвате от здраво семейство, вероятно сте по-склонни да се опитате да изградите такова, въпреки нещастията в него. Ако сте живели с разведени родители, това може да доведе до по-бързо отказване от отношенията. Просто помнете, че имате избор.

Времето не ви е приятел

Някои хора предполагат, че имат цялото време на света, за да разберат проблемите си. Това е разбираемо и е форма на избягване или отричане, която е по-скоро вредна. Ако с вас е злоупотребено, то сега е точният момент да предприемете мерки. И ако просто сте незадоволени, се предполага, че можете да го промените с течение на времето. Това рядко се случва. Времето минава, вие остарявате и вашето недоволство се задълбочава. Човечеството разполага с невероятни техники за терапевтично влияние над двойките и си струва да се изправите пред проблемите си, без да се замислите дали вината е на партньора ви или е в самите нас. Не позволявайте на времето да ви съблазни да останете нещастни в отношенията си и това да се разтегне до дълги години мъка. 

Сами преценете колко време ще си оставите и как ще го използвате.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: psychologytoday.com
Снимка: today.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноЛайфстайлСнимкиСоциални грижиЗдравни съветиИсторияАнкетиНовиниТестове