Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло Проблемите със съня са значими

Проблемите със съня са значими

Проблемите със съня са значими - изображение

Безсънието, проблемите със заспиването са изключително бързо прогресиращ в социален аспект проблем. Всяка година все повече хора купуват приспивателни или се обръщат към специалист за помощ. Но и много хора нямат толкова смелост или време и оставят проблема да се развива безконтролно.

Защо сънят е важен

Сънят е изключително важна част от живота ни, имаща пряка връзка с физическото ни здраве и психическа стабилност. По време на сън мозъкът ни разпределя информацията и я превръща в спомени, затвърждава изградени невронни връзки и отделя хормона на растежа.
Самият сън се дели на две фази:
- парадоксален;
- бавновълнов.
За да се запаметява качествено, особено при натоварен учебен процес, е изключително необходимо и двете фази на съня да функционират правилно.

Как работи сънят

Докато будното състояние се характеризира с физическа и умствена активност, водени от съзнателността, то сънят не носи същото свойство. По време на сън мозъкът работи усилено, но на съвсем друго ниво. Може да се каже, че сваля разхода на енергия с над 70%.
Обикновено насърчаваме децата да спят поне по осем часа на денонощие с цел да не ги лишаваме от отделянето на хормона на растежа, който сънят им осигурява. При възрастните подобни мерки не се спазват, но оптималните часове са около седем. Като дори да искаме да ги намалим, се нуждаем от около 3-4 часа качествена дрямка.
Човек би се зачудил, защо пък точно 3-4 часа?
Тук се намесват парадоксалният и бавновълнов сън, които се редуват и всъщност карат ума ви да работи както трябва. За да сме адекватни, отпочинали и способни за работа, са необходими поне два-три цикъла, редуващи двата вида сън.
Важността да получаваме нужното количество и качество от нощната почивка е ясна на всекиго, но е факт и че много хора страдат от проблеми със съня и заспиването без въобще да съзнават пряката връзка между проблема и психиката им.

Връзката между психиката и съня

Мъчно, изпълнено с неприятни мисли, заспиване, чести нощни пробуждания, трудност при повторно нощно заспиване, ранно събуждане и бодърстване — все симптоми на “инсомния”. Ако подобни симптоми се появяват рядко, за около седмица и отшумяват, трябва да помислите, коя е причината за повишаване на психичното ви напрежение. Дали е проблем в дома, предстоящ изпит или нещо щекотливо на работа, то може да ви даде представа как се чувстват страдащите от постоянна инсомния и да ви направи по-толерантни. Временните прояви на проблем със съня са напълно нормални. Те показват, че тялото и ума ви са под стрес, и че имате нужда да намерите отдушник. Ако продължат или зачестят твърде много, тогава бързичко трябва да предприемете мерки и да си дадете почивка.

Диагностициране на медицинския проблем “разстройства на съня”

Не мога да пренебрегна факта, че физиологични причини за проблеми със съня има. Те се изследват, диагностицират и лекуват от специалисти. А това, че 1 от 4 души има редовни усложнения със съня, е ясна информация, призоваваща ви да не пренебрегвате проблема. Изследванията на подобни нарушения най-често включват анкетни карти, електроенцефалография, електрокардиография, електромиография и елекроокулография. Тези изследвания целят да проучат “какво” и “колко често” се случва с вас, така че да се появят проблеми със съня, и могат да дадат ясна картина за анализ.

Психолозите и безсънието

За туширане на психическите причини, причиняващи безсъние, работят много психолози. По данни от 2015 г. най-честите причини за сънни нарушения, установени и лекувани от тях са:
- повишени нива на хроничен стрес;
- тревожност;
- други разстройства, влияещи на съня (визират се поведенчески и емоционални проблеми с доста сериозна етиология).
Всяка промяна в ежедневието влияе пряко на сънните процеси. Огромен фактор е възрастта, колкото по-възрастни сме, толкова по-малко спим. Теглото, кръвното налягане и дневната ни активност също оказват въздействие на нощната ни почивка.
Повечето хора пренебрегват струпването на няколко фактора и отражението, което те дават. Ето защо е необходимо да напомня:
- Физическата почивка (в случая сънят) има пряка връзка с напрегнатостта на психиката. Ако сте в стрес, е нормално тялото ви да реагира и да създава проблеми (безсъние или твърде силно, ненавременно желание за сън), като невинаги пасивната почивка ще е панацеята за това състояние.


Голяма част от работещите извършват дейността си обездвижени. Липсата на физическа активност в комбинация с високите нива на стрес напрягат нервната система, но оставят тялото ви пълно с неразходвана енергия. Това води до проблеми с нощното заспиване и дневна сънливост, до изнервеност, по-ниска продуктивност, а след време и до по-сериозни последствия.
Най-достъпният вариант за сваляне на стреса и разходване на енергията, така че да получите желаните резултати, е заниманието със спорт. Не може да се каже, че е панацея, но е една от началните стъпки за справяне с подобен проблем.


Поддържането на хоби или дейност, понижаващи нивата на стреса и даващи ви физическа активност, са една от превантивните стъпки, които са нужни. Съобразяването на храната преди сън се оказва фактор с изключително значение за емоционалното ни състояние и спането. Тревожните мисли (които можем да контролираме) държат мозъка ни буден, кръвното налягане, като че очакваме заплаха, целият ни организъм в готовност.
За да се справим с трудното заспиване, трябва да можем да се задържим спокойни, защото дори притеснението дали ще будуваме ни влияе. Трябва да разберем и използваме характеристиките на живота и организма си, така че да не пречим на съня.


За да спим спокойно, трябва да опитаме да си предоставим зрънце хармония, така, че да може сънят да покълне в него.

 

По статията работи: Станислава Тонева
Снимка: motherhendiaries.com

Още по темата:

4.6, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлПсихологияХранене при...Алт. медицинаСнимкиЛюбопитноНовиниФизиологияЛеченияСпортИсторияДиетиИзследванияВидеоБотаника