Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми Психологическа гъвкавост и депресия: Каква е връзката

Психологическа гъвкавост и депресия: Каква е връзката

Психологическа гъвкавост и депресия: Каква е връзката - изображение

Липсата на психологическа гъвкавост прави нормалното функциониране и адаптация трудни. Тя също така е един от факторите в живота на хората, които оказват влияние на това как се справяме със страданието. Липсата на психологическа гъвкавост се определя от шест процеса, протичащи в противоречие с онези, които се наблюдават при психологическата гъвкавост. Те са негъвкаво внимание, нарушаване на собствените ценности, липса на активност или импулсивност, идентифициране с концептуално аз, сливане на мисли с дадени преживяване и избягващо поведение.

Рационално-емоционалната поведенческа терапия на Алберт Елис (РЕПТ) гласи, че хората се депресират поради ирационалните си интерпретации на събитията, които им се случват. Системата от вярвания на един човек също е много важен фактор при обяснението на емоционалните смущения. Като такава, това е една от основните точки, върху които се фокусира тази терапия.

Ирационалното тълкуване на събитията наред с нежеланието да се промени системата на убежденията, поддържа състоянието на депресия. Когнитивният модел на депресията на Аарън Бек предполага, че депресивните модели на мислене правят път на депресивните симптоми. Това се случва, когато честотата на отрицателните автоматични мисли зачести в отговор на житейските събития. Психологическата гъвкавост, както и негативните автоматични мисли, са ключови играчи във връзката между депресивното мислене и симптомите на депресия.

Като такива императивните, негъвкави, непреодолими и самоунищожителни убеждения са свързани с модели, които създават емоционални смущения. Тези модели могат да се проявят в действия, емоции или преувеличени/догматични интерпретации на житейските събития. Следователно, те могат да се превърнат в разстройства на настроението.

"Истината, която е казана безкомпромисно, винаги ще има нащърбени краища." – Херман Мелвил

Психологическа гъвкавост и лечение на депресия

Експертите свързват психологическата гъвкавост с различните положителни показатели при лица с психични проблеми или хронични заболявания. Някои също я идентифицират като важен механизъм на психотерапевтична промяна. Въпреки това много терапевти все още не обръщат особено внимание на психологическата гъвкавост.

Когато срещнем негъвкав човек, в началото може да ни се стори, че излъчва чувство на увереност. Но ако се поровим по-дълбоко и погледнем обективно на нещата, ще можем да видим, че всъщност той се опитва да скрие собствената си несигурност. Негъвкавите хора се чувстват комфортно да правят, мислят и защитават едни и същи неща отново и отново в различни ситуации. Това е тяхната зона на комфорт. Изваждането им от тази зона ще ги накара да се чувстват беззащитни, което в крайна сметка може да доведе до страх.

Ако искате един негъвкав човек да се промени, вие също трябва да го накарате да види предимствата на психологическата гъвкавост. В същото време трябва да го накарате да осъзнае недостатъците на психологическата липса на гъвкавост.

Понякога хората трябва да бъдат негъвкави в определени ситуации. Въпреки това, гъвкавостта е най-подходящият начин за справяне с широк спектър от ситуации и мисли.

Най-инвалидизиращата характеристика на психологическата липса на гъвкавост е неспособността на негъвкавите хора да променят своите рутинни и мисловни навици. В много случаи това води до депресия.

Мисловните механизми, свързани с липсата на гъвкавост, са силно контрапродуктивни, когато става въпрос за опита да преодолеем депресията. Те влошават състоянието и затрудняват лечението му. Депресираните хора са склонни винаги да мислят негативно, което също  ги кара да се чувстват все по-зле.

Психологическа гъвкавост за по-добър живот

Начинът, по който виждате света и средата си, оформя вашето благополучие. Вашата отговорност и отношение към себе си също го правят. Ето защо гъвкавият ум има много предимства.

Гъвкавите хора никога не спират да учат, да растат и да се свързват с другите. Те също така са по-способни да понасят чувството на неудовлетвореност, не се страхуват от промяната, те се развиват с течение на времето и обикновено имат по-ниски нива на стрес.

Психологическата гъвкавост е и общ набор от инструменти за живот, структуриран чрез подходящо поведение, мисли и емоции. Адаптирането към различни ситуации и поведение в съответствие с вашите ценности ви прави гъвкави като вода. Това означава, че вие ставате човек, който е способен да преодолее всяка пречка, поради своята адаптивност.

"Предполагам, че е съблазнително, ако единственият инструмент, който имаш, е чук,  да третираш всичко, като че ли е пирон." – Ейбрахам Маслоу

Редактор: Елиза Трайкова

Източник: exploringyourmind.com

Снимка: aubreymarcus.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноПсихологияЛайфстайлНовиниСпортЗдравни съветиСоциални грижиХранене при...СнимкиЛеченияАлт. медицинаВидеоАнкетиЗдравни проблемиТестовеБотаникаИзследвания