Начало Психология Позитивна психология Връзки и взаимоотношения Скандалните отворени връзки — какво казват психолозите

Скандалните отворени връзки — какво казват психолозите

Скандалните отворени връзки — какво казват психолозите - изображение

Разделите след съвместно съжителство и брак са толкова нараснали през последните тридесет години, че това се счита за световно явление. Хората са готови да разкрепостяват семейната единица само и единствено с цел да се получи дълготрайно съжителство. Свидетели сме на почти всякакви комбинации, така че надали ще се учудите на зараждащата се тенденция да се създават така наречените „отворени връзки”, целящи да се постигне максимално качество на щастие и откровеност. Някой семейни двойки буквално захвърлят традицията, само с надеждата, че повишената гъвкавост и емоционална честност ще осигурят ключ към дълготрайно партньорство. Тази необичайна тактика не е набрала официална популярност в родината, но вече има информация за наличието на подобни отношения, макар и все още тайни и неудобни.

Въпросът е дали преминаването от моногамна връзка към отворена е отговорът на желанието за стабилност? И какви правила може да създаде една такава, за да увеличи желаното удовлетворение? Докато на световно ниво тенденцията вече е забелязана и се анализира, на родна земя най-вероятно няма скоро да чуем семейство да признае подобна уговорка, а когато се случи ще започнат анализи за вредата от подобна тенденция. Факт е, че се случват необичайни семейни конфигурации, така че науката ги изучава, психолозите са предпочели, вместо да отричат, да анализират.

За вас, които сте достатъчно смели да опитате нещо необичайно, представяме няколко начина да подобрите живота си в отворена връзка, изведени от великобританските семейни консултанти.

Според психолозите преминаването от моногамна връзка към отворена такава отнема време, търпение и най-важното - разбиране от двамата партньори. В отношенията, при които един партньор или и двамата искат да обсъдят възможността за открита връзка, този факт се дискутира най-добре с искрен диалог (нека сме честни, такъв особено, относно емоции, се постига изключително рядко) . И двамата партньори трябва да си дадат един на друг времето и пространството, от което се нуждаят, за да обмислят възможния преход и да разберат мотивацията за открита връзка. Всичко това трябва да се случи още при обсъждането на идеята. Този диалог може да се окаже труден и поради чувствителния характер на обсъждания материал вероятно ще се наложи повече от един разговор, за да се постигне решение, така че и двамата да се чувстват доволни.

Правилата на връзката

За отворената връзка най-важно е и двамата партньори да са постигнали истинско взаимно съгласие. Защото, ако един от тях всъщност не е приел начинанието, надали отношението им ще има приятна развръзка. Когато двойката осъзнае и се съгласи с подобно нетрадиционно начинание е време да се градят правила - договарят се възможности и се дават точни определения за границите.

Любовните отношения имат характерно свойство, породено от традиционния възглед за моногамията. Тоест ако двама души обявят, че са свързани, то по презумпция в ход влизат правила за това, какво е редно и нередно да се случва между тях. Психолозите обаче подчертават, че нетрадиционните отношения от този тип за съжаление са по-сложни и в този аспект, защото налагат рационално обмисляне и приемане на граници, които човек не е получил по подразбиране от социума.

Не всички отворени отношения са еднакви, има партньори, държащи да са наясно с всички интимни контакти на половинката си, други настояват да се срещат с личностите, потенциално намесващи се в отношенията им, трети не желаят да знаят каквото и да е, за случващото се извън пряката им намеса. Изясняването на правилата в отворените отношения ще подпомогне да се осигури по-голяма честност и яснота за това, което се очаква. Отново и двамата партньори трябва да играят активна роля в установяването на правилата и да се съгласят да следват нормите на отношението.

Консултантите уточняват, че да бъдеш верен на правилата на отворените отношения е от жизненоважно значение за оцеляването им. В нормалните двойки хората просто по презумпция приемат, че са единственият интимен партньор, без това да се обсъжда. Разговорът относно сексуалното поведение ще помогне гарантирането, че всеки от тях е наясно с границите на приемливо и нараняващо действие приети от другия, като така ще се ограничат бъдещи проблеми.

Британските психолози, дебело подчертават, че независимо от формата на взаимоотношението всеки трябва да се отнася внимателно към достойнството на другия, защото основно за добрите отношения е уважението.

Измамата

Въпреки че и двамата партньори са дали съгласието си за сексуални контакти извън дома, това не изключва възможността за измама. Тя се случва, когато един от тях нарушава вече уговорените правила, по които би трябвало да се движи връзката. Както и в традиционните, моногамни връзки, дори ако в отношенията съществува измама, това не означава, че връзката е непременно обречена на провал, а само, че съгласуваните правила трябва да бъдат преразгледани и обсъдени. В западните страни съветниците по отношения и семейните консултанти вече провеждат сесии, подпомагащи подобни двойки, което значи, че в бъдеще може да очакваме такива услуги и тук.

Полово предавани инфекции

И двамата партньори, които имат отворени взаимоотношения, трябва да действат безопасно по отношение на сексуалното си поведение. Предприемането на предпазни мерки, за да защитите вас и партньора си от възможни полово предавани инфекции е акт, показващ уважение към другия.

Не е реалистично да се надявате, че човекът, с когото имате само полови контакти е честен с вас за здравния статус, казват специалистите. По-добре да вземете правилните предпазни мерки, отколкото да съжалявате на по-късен етап.

Секс и емоции

Много двойки, които имат отворени взаимоотношения, съобщават, че най-добре за тях работи да имат сексуални срещи само въз основа на привличането, а не на емоциите си. Това запазва вълнението само за половия контакт и може да помогне да се предотврати развитието на по-дълбока емоционална връзка извън отношенията. Начинът, по които се развиват взаимоотношенията, обаче налага предоставянето на възможност правилата да се преразглеждат, така че никой от двойката да не се чувства ощетен. По-високата гъвкавост ще спомогне повишаване на нивото на комуникацията в отношенията.

Изводите на психолозите

В заключение, тъй като за отворените взаимоотношения започва да се говори все повече и се очаква да станат още по-популярни с времето, консултантите намират за разумно да се дава гласност на нещата, които са нужни, за да се сведат емоционалните наранявания до минимум. Те подчертават, че за навлизане в подобна връзка партньорите се нуждаят от висока съзнателност и искреност.

Какво мислите вие, дали подобни отношения имат бъдеще?

 

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: harleytherapy.co.uk
Снимка: vice.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлПсихологияЗдравни съветиСнимкиТестовеСпортНовиниИсторияВидеоИнтервюта