Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех Живот след развод – 5 неща, които никой не ви казва

Живот след развод – 5 неща, които никой не ви казва

Живот след развод – 5 неща, които никой не ви казва  - изображение

Разводът може да е опустошителен и болезнен като смъртта. Може да се усети като, че ви режат крайник, като, че губите някой, когото обичате. Но дори да виждате бившият си партньор, защото имате деца, ролята, която той е играл в живота ви е загубена и е поета нова, благодарение на раздялата ви.
Никой обаче не ни казва, че както зад всяко предизвикателство и зад това се крие възможност за прогрес. Дори в развода да е имало изключително болезнени мигове, хубави неща могат да се случват, ако можете да ги забележите и да им позволите да растат.
И за да стане това по-лесно на вниманието ви представяме 5 големи неща, които никой не ни казва преди развода.

1. Може никога да не сте го искали, но това е най-добрият втори шанс в живота ви

Разводът е грандиозен катализатор за промяна. Идеите за това, кои винаги сте искали да бъдете (може би забравени от години) се завръщат с валсова стъпка. Някои от бариерите пред вашите мечти, които може би са присъствали преди това, като неодобрението на партньора ви, са изчезнали. Вие може да имате повече опции, отколкото си представяте и отново се появява възможността да се съсредоточите върху себе си.
Ако имате деца и съвместно попечителство, най на края получавате някакво свободно време. Най-малкото спирате да изливате времето и енергията си в опитите да съживите умиращата връзка.

Нов старт

 

2. Ще научите безценен урок, относно колко точно важно е чуждото мнение

Първоначално може да ви притеснява, че околните ще започват да ви третират по различен начин, защото вие сте в процес на развод. Може да загубите време, опитвайки се да поддържате визията за себе си и приятелствата, създадени през времето на брака.
Но някои приятелства и дори професионални взаимоотношения са принудени да изчезнат естествено, докато се променяте.
Ще сте толкова заети, опитвайки се да сте стабилни – емоционално, финансово и т.н. — че просто ще спрете да се фокусирате върху мнението на онези, които не ви подкрепят.
С течение на времето ще преживеете промяна в съзнанието си. Разводът не ви направи по-малко човек и е време да следвате собствения си път.

3. Ще станете смели по неподозиран до сега начин

Нещо забележително се случва, щом изпитате най-лошото, което някога сте могли да си представите - по-малко се страхувате от несигурността. Развели сте се, не сте умрели и ще започнете да усещате времето, което сърцето ви дава. Това позволява да помислите над „какво е най-страшното, което може да се случи“. Бракът е бил неуспешен — и какво е най-лошото, което може да се случи сега?
По някакъв странен начин вие ставате по-отворени към живота. Когато станете по-отворени към нови преживявания и по-малко се страхувате от възможния резултат, започвате да поемате рискове, които позволяват личен растеж.

Децата след развода

 

4. Вашите деца ще процъфтят въпреки всичко

Децата често се адаптират към промените много по-добре, отколкото очакваме. Проучванията установяват, че след развод нерядко порастват добре приспособяващи се възрастни.
Това не означава, че не бива да се забравяте за влиянието, което разводът може да има върху децата ви. Те ще се нуждаят от вашата подкрепа, докато привикват към новия си начин на живот и ще им трябва от време, за да се приспособят. Докато вие откривате какво означава да не сте женен, те изследват какво означава да си дете на разведени родители. Семейното консултиране може да бъде пространство, където могат свободно да изразяват емоциите си и да научат ефективни умения за справяне с живота след развода, но не е задължително да се стига до консултант. Въпреки че форматът на семейството е изменен, децата все още имат приятели и училищен живот, като интересите им ще са полезни за преодоляване на сътресенията в този период. Опитайте се да поддържате положително зареден емоционален фон у дома, защото това ще даде спокойствие на подрастващите.

5. Може да сте по-щастливи, отколкото докато бяхте женени

Страничен ефект на промяната е щастието. Вие сте се превърнали в свой приоритет, вече ставате човекът, който винаги сте искали да бъдете, когато сте израсвали, и сте безстрашни. Не е лъжа, че има да има дни, когато все още боли, но бъдещето променя нещата и вие го знаете.
Вече не се борите с промените и в определен момент животът ви ще започне да се улеснява. Ще се почувствате по-леки, защото вече не трябва да се занимавате със спорове, изневяра, липса на физическо привличане и всякакви други комбинации от фактори, които убиват брака ви. Няма да се налага да се чувствате шокирани от себе си, че сте се държали така, както никога не сте искали. Вече сте излезли от капана, за които сте се държали от страх да не се пуснете.
Истината е, че когато разводът приключи и нещата се уталожат всичко е едновременно зловещо и удивително.

Още полезна информация за живота след развода може да намерите ТУК>>>

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: harleytherapy.co.uk
Снимка: forbes.com; altoday.com; expertsrealestate.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиИсторияСоциални грижиСнимкиНовини