Начало Психология Социална психология За психологията Смесените чувства са признак на емоционална сложност

Смесените чувства са признак на емоционална сложност

Смесените чувства са признак на емоционална сложност - изображение

Въпреки че повечето хора в западния свят приемат така наречените „смесени чувства“ като сигнал за нерешителност, според експертите те са признак за „емоционална сложност”.

Учените твърдят, че хората с високо ниво на „емоционална сложност“ са много по-способни да владеят своите емоции и са значително по-малко предразположени към депресия.

Последното изследване в тази област обхваща доброволци от 16 държави с различни културни особености.

„Много хора, живеещи в западни страни, възприемат смесените чувства като на нещо крайно нежелателно, сякаш този, който изпитва смесени чувства, е безхарактерен. Но по време на изследването ние се натъкнахме на изключително интригуващи данни: както западните хора, така и представителите на различни култури, демонстриращи смесени чувства, са много по-способни да различават своите емоции и да живеят живота си по балансиран и емоционално богат начин“, коментира ръководителят на изследването проф. Игор Гросман.

Хората, живеещи в себе-ориентирани култури – като Великобритания, САЩ, Канада, преживяват по-ниско – средностатистическо - ниво на емоционална сложност. Те са сравнени с хора, живеещи в култури, ориентирани към семейните връзки и дълга – подобни страни са азиатските страни и Русия.

„По-вероятно е именно хората, живеещи в ориентираните към другия култури, да изпитват емоционална сложност, тъй като са способни да виждат различни перспективи. Те може например да виждат загубата на работа като разочарование, но в същото време и като възможност да са повече време с близките си или пък да опитат нещо ново. Докато хората, живеещи в култура, ориентирана към личните постижения, е много по-вероятно да виждат само отрицателната страна на това събитие“, обяснява проф. Игор Гросман.

Той допълва, че култура, която насърчава вниманието към другите, а не фокусирането върху себе си личните постижения, е позитивно свързана с всички критерии за емоционалната сложност.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: PsyBlog
Снимка: quora.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЗдравни съветиСнимкиЛюбопитноЛайфстайлСпортНовиниАлт. медицинаФизиологияСоциални грижиАнкетиБотаника