Начало Психология Поведенческа психология Комуникация 5 неща, които хората обикновено казват, когато лъжат

5 неща, които хората обикновено казват, когато лъжат

5 неща, които хората обикновено казват, когато лъжат - изображение

Откриването на измама с помощта на вербални знаци все още остава трудна задача. Най-добрият начин да се открие лъжата е сравняването на това, което човек казва с външни доказателства или известна истина. В най-добрия случай, някои изявления могат да показват по-висока вероятност за наличието на лъжа, но няма нито един словесен смисъл, който точно да я предсказва.

Въпреки това, определени думи или групи думи могат да сигнализират за изказване, което може да се обвърже с лъжата. Ако разговорът е важен, знанието къде да търсите потенциалната измама, може да предостави ясно предимство в бизнеса или социалните взаимоотношения.

Следните пет израза трябва да повдигнат червеното ви знаме за лъжа:

1. "Какво за това."

Предлогът "за" показва, че говорителят има повече да каже, но не иска да дава допълнителни подробности. Ако отсрещният казва цялата история, неговият отговор ще бъде: "Това е всичко." Думата "за" сигнализира, че отговорът е недостатъчен за цялата история. Хората, които казват истината, свързват всички факти без страх от правни или социални последици. Лъжецът не разказва цялата история, защото има нещо, което не иска да разкрие.

2. "Не можеш да докажеш това."

Думата "докажеш" предполага, че съществуват доказателства, за да се потвърди предположението или обвинението, но говорителят не успява да открие скритото доказателство. Честните хора не мислят за доказателство: Те знаят, че няма доказателства, защото не са направили това, в което ги обвиняват. Лъжците знаят, че съществуват доказателства за тяхната измама, но отсрещният все още не е открил достатъчно в подкрепа на обвинението.

3. "Защо ми е да правя това?"

Отговорът на въпроса с въпрос е огромно червено знаме, което показва възможността за измама. Честните хора правят преки опровержения. Те обикновено отговарят: "Не съм го направил". Лъжците са уклончиви, а когато бъдат хванати, се нуждаят от допълнително време, за да мислят за правдоподобен отговор. "Защо ми е да правя това?" дава ценно време, за да се формулира такъв отговор.

4. "Обвиняваш ли ме?"

Освен отговорът на въпрос с въпрос, обвиняемият може да се опита да обърне всичко към своя обвинител, като постави питащия в отбрана. Неизговорените думи на обвиняемите са: "Как смееш да ме обвиняваш? Подготви се да се защитиш." Тази фина контраатака подбужда обвинителя да оправдае обвиненията си. По този начин обвиняемият печели време за контраатака или за подготвяне на правдоподобна история. Простият отговор на този въпрос: "Да, обвинявам те, в противен случай не бих не бих повдигнал въпроса на първо място." Тази реакция проваля контраатаката и връща обвиняемия обратно в отбрана.

5. "Не помня да съм правил това."

Измамниците често твърдят, че липсва спомен, като начин да се покрие истината. Тази защита поставя два капана за виновника:

Първо, за да не помните какво сте направили, първо трябва да имате налична памет за събитието. По дефиниция, за да не си спомняте нещо, първо трябва да сте съхранили информацията в паметта си. Липсата на памет показва, че информацията се съхранява в мозъка, но човекът не може да я извлече. Хората, които казват истината обикновено отговарят "Не знам". Липсата на памет предполага, че човекът не може да възвърне паметта си и следователно не знае какво се е случило. Честните хора се стремят да направят всичко възможно, за да извлекат паметта си за събитието. Лъжците не искат да дават запомнената информация от страх да не разкрият истината.

Вторият капан е подобен. Човек не може да каже: "Не си спомням да съм направил това", освен ако той не си спомня какво всъщност е направил. Думата "това" предполага, че човекът не си спомня да прави конкретен набор от действия. За да каже: "Не съм го направил", човекът трябва да знае какво е правил. Логично, как може човек да каже, че не си спомня да прави нещо, когато няма спомен за събитието? Думата "това" предлага спомен за събитието.

Отговорът на питащия трябва да бъде "Какво си спомняш да си правил?" Честните хора ще ви кажат какво помнят, за да подкрепят алибито си. Лъжците обикновено се придържат към липсата на спомен, казвайки: "Не знам какво съм направил." Тук отговорът на въпроса трябва да бъде: "Ако не знаеш какво си правил, възможно е да си направил точно това, което аз описвам". Лъжците не правят опит да възвърнат паметта си за действие, поради страх да не разкрият истината.

Ключът към откриването на измама е да слушате внимателно това, което ви казва отсрещния. Думите не просто падат от устата на хората. Те имат смисъл и са пряко изложение на това, което човек мисли: Думите могат и го правят – разкриват измама.

По статията работи: Елиза Трайкова

Снимка: missclub.info

Източник: psychologytoday.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиПсихологияРецептиНовиниСпортЛайфстайлСнимкиЛюбопитноТестове