Начало Психология Позитивна психология Връзки и взаимоотношения Сълзи след секс - защо?

Сълзи след секс - защо?

Сълзи след секс - защо? - изображение

Интимността е нещо прекрасно. Не е нито мръсно, нито страшно или пък неморално и все пак води след себе си дискусии, смях и дори срам. Защо обаче носи сълзи?

В природата целта на половия акт е размножаване. Само няколко животински вида освен нас практикуват сексуални дейности с цел удоволствие. Като можем да кажем, че всеки от тези видове е силно социален и сексът е инструмент за създаване на интимни, близки взаимоотношения, също толкова, колкото и за доставяне на удоволствие.

В човешкия свят нормалният полов акт — доброволен, приятен, взаимен и би трябвало да носи хубави емоции, но все пак се случва след секс дамите да се разплачат.

Може да има купища логични причини:

- Отключване на травматичен спомен за сексуално насилие или неприятни преживявания;

- сексуален контакт в период на емоционална неподготвеност за такъв;

- ниско самочувствие относно привлекателността на тялото;

- твърде динамично развиваща се връзка;

- страх от отхвърляне или пренебрегване след края на сексуалния контакт;

- преживяване на емоционален конфликт спрямо партньора, поради проблем във връзката и отношенията.

Всяка една от тях предизвиква емоционален отклик и може да доведе до плач. Но се оказва, че при голяма част от жените тези причини липсват и въпреки това те плачат след секс.

Науката намерила ли е причина?

Всички сме на ясно, че личността може да плаче от болка, срам, тъга, понякога дори от щастие. Ровейки в съзнанието си може да открие някаква логична причина, стига тя да съществува. Но е възможно и да не открие подобна, защото механизмите на психиката й не изкарват на съзнателно ниво корена на подобни емоционални изблици.

Учените не могат да се похвалят със сигурен отговор на този казус. Дали защото не е много изследван, или защото психиката на всеки крие различни тайни е трудно да се каже. Но пък можем да представим двете най-популярни теории с надеждата, че те ще обяснят този феномен.

Хормони в повече

Една от теориите се отнася до лимбичната система. Когато правите секс (и още повече щом получите оргазъм) вашият мозък е буквално залят от хормони, които принципно се произвеждат при силни емоционални преживявания. Щом хормоните са в повече, е съвсем естествено тялото да се опитва да освободи част от тях чрез външен израз, с цел да свали натрупаното напрежение.

Има няколко начина за освобождаване на емоционални запаси. Сред тях са викане, смях и плач. Проучвания са правени основно на последното и данните сочат, че на около 50% от изследваните жени им се е случвало да си поплачат след полов контакт. За съжаление не са анкетирани и господа въпреки, че сред специалистите се носи информация, че и сред тях има свръхемоционални резултати след постижения в сексуалната сфера.

Пост — сексуална дисфория (post-coital dysphoria)

На нормален език ще рече „тъга след секс“. Проучвания от 2011 година сочат, че всяка трета жена изпитвала нещо подобно през живота си. Принципът е подобен на предходния, но теорията гласи, че след оргазъм (които се счита за изключително, върховно и уникално удоволствие), емоционалното ни напрежение е насочено не към преживяното щастие, а към напрежението, което носи то. Тъгата залива емоционалния фон и според данните може да остане от 5 минути, до 2 часа.

Нормално ли е?

Плачът сам по себе си не е ненормален, той е просто израз на чувствата породени в индивида. Ако се случва рядко и не пречи на взаимоотношенията ви, не би трябвало да предизвиква кой знае какви притеснения. Нужно е просто да се уверите, че самите вие сте добре, че партньора ви е добре и ако имате възможност да си поседите кротко прегърнати. Прегръдката ще скрепи взаимоотношенията ви. Ако плачете от радост ще ви остави време да излеете натрупаната емоция. Ако състоянието ви е предизвикано от дисфория, подобна близост ще ви донесе малко хормон на щастието, който да уравновеси дисхармонията, настъпила в душата ви.

По статията работи: Станислава Тонева
Източници: menshealth.com,psychforums.com
Снимки:ashleyvegas702.com

Още по темата:

3.7, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съветиСнимкиПсихологияХранене при...ИсторияБотаникаСоциални грижиФизиологияАлт. медицинаАнкетиСпортНовиниВидеоИнтервютаНаправления в медицинатаОрганизацииЗдравни проблемиТестовеСпециалистиРецептиЛечения