Начало Психология Поведенческа психология Комуникация Какво обърква диалога между половете

Какво обърква диалога между половете

Какво обърква диалога между половете - изображение

Нерядко слушам оплаквания относно неуспешните разговори между партньори, приятели и близки, от различните полове. Оказва се, че тези разочарования водят до натрупване на напрежение в отношенията. Понякога ескалират до скандали, до безпредметно сърдене, до объркване, ненужно обременяващо взаимоотношенията.

Превенцията на подобни провали във воденето на диалог се състои в разбиране на мотивите, водещи събеседника. А един от факторите, които винаги трябва да са ни на ум е, че мъжете и жените водят разговор по различен начин.

Половете говорят по различни причини

- Господата говорят, за да съобщят информация, като вероятността да съобщават такава спада, ако не бъдат питани или не ги тревожи някакъв проблем. Техният пол е предпоставка на ситуацията да се гледа от прагматична гледна точка, да се съобщават факти и проблеми, и когато се говори, да се разглеждат техническите параметри на ситуацията.

- Дамите са същества, чиято енергия е основана на емоциите. Те говорят, за да изразят чувствата си, следователно себе си. Нежната част на човечеството мисли по-ясно говорейки, обрисува с думите картини, гради, анализира и действа по-сигурно, когато изразява словесно, случващото се вътре в тях. В диалог те описват усещания и емоции, за да придърпат събеседника в своя свят и той да погледне през техните очи.

Половете използват различни езикови шаблони.

- При внимателно заслушване ще установите, че мъжете масово използват съществителни и глаголи, като прилагателните са рядкост. Изреченията са кратки, стегнати, ясни, носят нужната информация и толкова.

- Нежната част от човечеството пък обича прилагателните и украсява с тях щедро. Изразите са дълги и богати. Жените не говорят, те рисуват с думи.

Целта на разговора е различна

- Мъжът описва ситуация, действия, цели, проблеми и споделя (ако въобще го направи), защото има нужда от гледна точка, предлагаща прагматичен път към решение. Просто визия, която може да не е забелязал по пътя на техническото изпълнение.

- Жената, като един маестро на усещанията, описва, анализира и лее емоция с цел да накара другия да чувства каквото и тя. При нея целта (по-често) е да получи разбиране на емоционалното състояние, съчувствие от човек, комуто е избрала да сподели възприятията си.

Разминаването е трудно предотвратимо

- Обикновено мъжът получава анализ на емоционалния фон, когато му е нужен прагматичен отговор, по интересуващ го въпрос.

- На дамата се дава вариант за решение, когато тя има нужда от емоционална подкрепа…

Естествено е подобни комуникативни неразбории да се случват, когато не се съобразим със събеседника.

За да не е катастрофален резултатът

В разговор с близките си всеки предоставя най-доброто налично от личността си, без да се замисля дали това се иска от него. Помислете накъде води разговора, каква информация са ви предоставили и се постарайте, ако не да предоставите търсения отклик, то поне да разберете позицията на събеседника. Разбрали сте нещо, отразете извода си под формата на въпрос. Така ще добиете сигурност и ще можете да откриете мотивацията за диалога, съответно да предоставите нужния на събеседника отговор много по-лесно.

Автор: Станислава Тонева

Снимка: cdn.oncarrot.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЗдравни съветиФизиологияЛайфстайлЛюбопитноСоциални грижиНовиниТестовеБотаникаЛеченияСнимкиИстория